Pál
-1 °C
5 °C

A Fidesz időt kér a kórházaknak

2007.03.28. 16:03
A Fidesz azt javasolja, hogy a kormányzat tolja el a kórházak átalakításának április 1-jei határidejét, Mikola István szerint ugyanis még nem is kapták meg az új finanszírozási szerződéseket. Gál J. Zoltán, a kormányfő kabinetfőnöke szerint időben elküldték a kórházaknak a szerződéseket, s a Fidesz felelőtlen lépésre bíztatja a kórházakat fenntartó önkormányzatokat.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy több milliárd forintos éves költségvetésű intézmények működtetési szerződéseit ilyen "kutyafuttában", "diktátumszerűen", és "zsarolással, fenyegetéssel tetézve össze lehet hozni", jelentette ki Mikola István a Fidesz egészégpolitikusa.

A kórházak átalakítása után április 1-ig az egészségbiztosító minden kórházzal új támogatási szerződést köt, a finanszírozás csökken vagy emelkedik az ágyszámok változása miatt. Szerdán több kórház vezetője is jelezte, hogy még nem kapták meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a finanszírozási szerződés tervezetét.

Az Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere ezért azt javasolta az egészségügyi bizottság délelőtti ülésén, hogy tolják el az egészségügyi átalakítások április 1-i határidejét. Mikola szerint a kórházak még mindig nem kapták meg a finanszírozási szerződéseket, ezért nincs mit aláírni, nincs kivel és nincs miről tárgyalni. Javaslatát leszavazták a kormánypárti képviselők.

A tárca szerint minden rendben
Valamennyi kórház megkapta a helyi egészségbiztosítási pénztárral kötendő szerződéstervezetet - jelentette ki Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Emlékeztetett arra, hogy a kórházak 60 százalékának javul, 15 százalékának nem változik a pénzügyi helyzete, míg az intézmények 25 százaléka rosszabb gazdasági körülmények közé kerül az új finanszírozás alapján.
Egy-egy megyei egészségbiztosítási pénztárnak 5-6 kórházzal kell szerződést kötnie. Az egészségügyi államtitkár szerint "ez nem egy rettenetesen nagy szám, amit ne lehetne ennyi idő alatt elintézni". A legnagyobb teher a Pest megyei és a fővárosi pénztárakra hárul, mivel itt van a legtöbb kórház. Arra a felvetésre, hogy az ÁNTSZ sok kórháznak még nem adta ki a működési engedélyt, Horváth Ágnes úgy reagált: az ÁNTSZ ezeket gyorsított ütemben adta és adja ki.

Gál J. Zoltán, a miniszterelnök kabinetfőnöke, ideiglenes kormányszóvivő szerint Mikola megint nem mond igazat. Az egészségbiztosító még kedden elküldte valamennyi kórháznak a szerződési javaslatot. Legfeljebb az fordulhatott elő, hogy néhányan később kapták meg a küldeményt.

Bár Molnár Lajos a múlt héten 150 kórházvezetővel tárgyalt, Mikola szerint a találkozón nem derült ki, hogyan alakulnak a volumenkorlátok, a kórházi vezetők nem tudják, a gyakorlatban miként történik meg a szerkezetátalakítás, és mi lesz a normatív finanszírozással.

Ha a kórházak nem írják alá az új finanszírozási szerződéseket, elesnek a 7,5 milliárdos fejlesztési pályázattól, s intézmények hiányzó finanszírozását saját forrásaikból kell pótolniuk, érvelt Gál J. Zoltán.

A kabinetfőnök felhívta a figyelmet arra, hogy az új szerződés aláírásával az egy kórházi ágyra jutó finanszírozás még emelkedne is. A kabinetfőnök szerint az emberek járnak a legrosszabbul, ha a kórházak nem kötnek szerződést az egészségbiztosítóval. Gál J. Zoltán szerint "a változatlanság, a helyben topogás, a megújulás megakasztása csak egyetlen embernek, Orbán Viktornak áll érdekében".

Mikola István visszautasította azokat a "fenyegetéseket", hogy rosszul járnak azok a kórházak, amelyek nem írják alá a szerződést. Hangsúlyozta: soha nem beszéltek arról, hogy nem írják alá a szerződéseket, hanem azt mondták, tárgyalni kívánnak a kérdésről.