Géza
-11 °C
-4 °C

A Duna felül apad, a Tisza alul árad

2006.04.07. 17:03
A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta, az összes védekezési költség eddig meghaladta az 500 millió forintot. Az Alsó-Tiszán a következő napokban jelentős áradás várható, bár rekord vízszintre nem kell számítani, a védekezés akár május közepéig is eltarthat.

Szombat reggel 9 órától ismét látogatható lesz a Margitsziget, jelentette be Demszky Gábor főpolgármester a szigeten tartott sajtótájékoztatón pénteken. A Duna vízállása jelenleg 813 centiméter Budapestnél, fél méterrel alacsonyabb a tetőzés óta. A folyó lassan apad, óránként 1-2 centimétert. Mindez azt jelenti, hogy néhány korábban tett rendkívüli intézkedést vissza lehet vonni.

A fővárosban a Bem rakparton megszűnt a forgalomkorlátozás, az alsó rakpartokat viszont még nem lehet megnyitni. Továbbra sem lehet közlekedni a Hajógyári-szigeten, a Római-fürdőn pedig a Pók utca, a Nánási utca és a Királyok útja is le van zárva.

A főpolgármester a futókörön kívül 60 millió forintra becsülte a Margitsziget kármentesítését. Demszky Gábor azt kérte azoktól, akik a hét végét a Margitszigeten kívánják tölteni, hogy semmiképp se másszanak fel a gátakra, homokzsákokra, mert szükség lehet rájuk a következő napokban.

A margitszigeti sportuszoda a hét végén még nem fog üzemelni, mert addig nem tudják leengedni és fertőtleníteni a medencéket, amíg 750 centiméter alá nem süllyed a Duna szintje. Várhatóan kedden nyitja meg majd kapuit az uszoda. Demszky Gábor arról is beszámolt, hogy a Hajógyári szigeten mintegy 200 millió forintba fog kerülni a víz kiszivattyúzása az elöntött területekről.

Újságírói kérdésre Benkovits Zoltán, a Fővárosi Polgári Védelem vezetője azt mondta: az összes védekezési költség eddig meghaladta az 500 millió forintot. Ez növekedni fog, hiszen a védműveket le kell majd bontani és el kell szállítani.

A fővárosban a Duna apadásával a rakpartokat fokozatosan meg lehet nyitni. Még a délután a felső rakpart lezárt szakaszait visszaadják az autósoknak, a Fő utcán már megszűnt a forgalmi korlátozás. Mivel az apadás üteme egyre gyorsul, az alsó rakpart egyes belvárosi részein akár már a hétvégén újra lehet közlekedni, a teljes alsó rakpartot legjobb esetben keddtől lehet használni. Az alsó rakpart tisztítását 680 centiméteres vízállásnál lehet megkezdeni, a teljes alsó rakpartot 600 centiméter alatt lehet megnyitni.

Levonulóban a dunai árhullám

Az árvízi veszélyhelyzetet a Duna Komárom-Tass közötti szakaszára akkor lehet megszüntetni, ha elmúlik a harmadfokú készültség. A tetőzéshez képest Komáromnál 99 centimétert apadt már a folyó, Nagymarosnál pedig 64 centiméterrel alacsonyabb a vízállás az áradás csúcsához képest.

A Duna gyorsan apad, ám ennek ellenére Vácott továbbra is fenntartják a homokzsákokból emelt gátakat és a Gombás patakon átívelő Kőszentes hidat is zárva tartják a forgalom elől. Az ország egyetlen működő barokk hídjaként számon tartott Kőszentes hídról ugyan a víz már levonult, de az átázott köveknek, tégláknak még száradniuk kell, hogy újra bírhassák a terhelést. Előreláthatóan a jövő hét elején indulhat meg itt a közlekedés. A 240 ezer homokzsákból álló védőfalat azért nem bontják el, mert fennáll a veszély, hogy egy újabb árhullám érkezik.

A Duna várhatóan pénteken délután tetőtik Bajánál, 15 centiméterrel a legnagyobb vízállás alatt; a Bodrog védvonalaira katonákat vezényeltek. A Duna pénteken reggel 6 órakor Komáromnál 690 centiméter, Nagymarosnál 655 centiméter, Budapestnél 820 centiméter volt apadó ágban, Paksnál hosszan elnyúlóan 861 centiméterrel tetőzött. A bajai tetőzés a legnagyobb vízállást - 975 centimétert - megközelítően, 960 centiméter körüli értékkel a nap második felében várható.


Nézze meg képeinket!

Pilismaróton csónakon szállított mozgóurnák alkalmazására