Sára, Márió
2 °C
6 °C

Levonulóban az ár, de még tart a védekezés

2006.04.07. 07:37
Az országban eddig 568 embert kellett kitelepíteni az áradás miatt, a veszélyben lévő települések száma azonban már kis mértékben csökkent, 174-re a csütörtöki 177-ről. Elöntötte a megáradt Duna vize a gemenci erdőt, a hideg vízben rengeteg vadállat elpusztult, a vaddisznó-szaporulat 95 százaléka odaveszett. A Tiszánál továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés.

Javult az árvízi helyzet, de ha kisebb erőkkel is, folytatódik a védekezés - tájékoztatta az MTI-t péntek reggel Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az előző napi mintegy 25 ezer fővel szemben pénteken már csak mintegy 20 ezren vettek részt a védekezésben, közöttük 11 600 a különböző szervezetekhez tartozó együttműködő, így az önkormányzat, a vízügy, a katasztrófavédelem, tűzoltóság munkatársai, és mintegy 9000 civil önkéntes. A védelemhez felhasznált technikai eszközök száma változatlan, továbbra is 2500.

Az országban jelenleg összesen 2901 kilométernyi gátszakaszon folyik a védekezés, 445 kilométeren elsőfokú, 1116 kilométeren másodfokú, 1182 kilométeren harmadfokú és 158 kilométeren a legmagasabb, rendkívüli árvízvédekezési fokozat van érvényben. A Sió-torkolatnál, az árvízkapunál pénteken meghaladta a vízszint az eddig mért legmagasabb vízállást. A Sió árvízkapunál csütörtökön 18 órakor már egy centiméterrel magasabban állt a vízszint, mint a 2002-ben mért 1222 centiméteres legnagyobb vízállás, péntek reggel 6 órakor 1226 centimétert mértek.

Az ár- és belvíz miatt kitelepített emberek száma az előző naphoz képest nyolccal nőtt, összesen országszerte 568 főt tesz ki. Eddig 68 település 108 ingatlanából kellett embereket kitelepíteni. A veszélyben lévő települések száma kis mértékben csökkent, 174-re az előző napi 177-ről. A veszélyben lévő emberek és épületek száma szintén csökkent: jelenleg 9410 épületet és mintegy 21 200 embert veszélyeztet közvetlenül a víz a megáradt folyók és a belvíz miatt.

A Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton továbbra sincs ivóvíz, a lakosság vízszükségletét palackozott vízzel, illetve lajtoskocsikkal biztosítják.


Nézze meg képeinket!

Teljesen elöntötte a megáradt Duna vize a gemenci erdőt. A Bajához közeli, csaknem húszezer hektáros ősvadonban másfél-két méteres víz borít mindent egészen a töltésekig, a hideg vízben rengeteg vadállat elpusztult, a vaddisznó-szaporulat 95 százaléka odaveszett. A Duna Bajánál még árad, a tetőzést 943 centivel péntekre várják. A gátakon harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Részletek >>>

A Tiszánál nagy erőket kell bevetni

A Tiszánál továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés Tiszadobnál. A védekezésben száz tűzoltó, száz rendőr szakközépiskolás, határőrök és önkéntesek is részt vesznek. A tiszadobi nyári gátnál az eső miatt a talaj felázott, a járművek nem tudnak közlekedni, így kézzel kell vinni a homokzsákokat. Tiszalöknél pénteken gáterősítési munkát kezdenek.

Budapestnél a Duna vízszintje csütörtök este 9 órakor 831 centiméter volt, az apadás folyamatos. Újabb buzgárosodást, átszivárgást nem tapasztaltak. A szakemberek folyamatos figyelő szolgálatot tartanak a Margitszigeten, a Királyok útjánál és Pünkösdfürdőnél. Az Útinform tájékoztatása szerint a 2-es főutat Sződligetnél és Vácnál zárták le. Gödnél és Vác déli részén a 2/A jelű útra terelik a forgalmat. A főúton Budapest határa és a Dunakeszi körforgalom között 7,5 tonnás súlykorlátozás van érvényben.

A 10-es főutat Süttő és Neszmély között zárták le, Tardos felé lehet kerülni. A 11-es főút változatlanul zárva Leányfalu és Tahi között, Dunabogdánynál, Visegrádon, Basaharc és Pilismarót, valamint Esztergom és Tát között. Közúton nem közelíthető meg Pilismarót és Dömös, valamint a Szentendrei-sziget települései (Kisoroszi, Pócsmegyer, Szigetmonostor). Visegrád és Dunabogdány Szentendre és Pilisszentlászló érintésével, az ún. pilisi feltáró úton át elérhető. Visegrád belterületén - a 11-es főúttal párhuzamos - önkormányzati úton haladhat a forgalom. Esztergom és Tát között a Pilisen át, vagy a 111-es és a 117-es főúton át lehet eljutni Esztergomba.


Aktuális árvízvédekezési fokozatok (térkép: www.vizugy.hu)

A 12-es főutat lezárták a 2-es főút és Verőce között. A település csak a 2-es főút irányából, Katalinpuszta felől érhető el. Nagymaroson is lezárták a főutat, a járműveket a közeli mellékutcákba irányítják. A településre csak a helyi lakosokat és az árvízi védekezésben résztvevőket engedik be. Verőce és Szob között 12 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a nehezebb járműveknek a Márianosztra - Kóspallag útvonalon kell kerülni.

Útlezárások mindenfelé

Fejér megyében a 6-os főút Ercsi és Dunaújváros közötti szakaszáról 18 órától kitiltották a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket. A forgalmat az Ercsi - Martonvásár - 7-es főút - 62-es főút útvonalra terelik. Bács-Kiskun megyében lezárták az 55-ös főutat a bajai Türr István-híd és Pörböly község között. A Dunához, illetve a dunai komphoz vezető utak nem járhatók Tassnál, Szalkszentmártonnál, Soltnál, Hartánál és Géderlaknál. Baranya megyében az 56-os úton Dunaszekcső és Bár között félpályás útlezárás, jelzőlámpás irányítás, valamint 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. A mohácsi komphoz vezető utat lezárták.

A Tisza áradása miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megyében több, komphoz vezető útszakaszt lezártak. Csongrád megyében a magas vízállás miatt szünetel a kompközlekedés Csongrádnál, Mindszentnél és Szeged-Tápénál is. Szegeden lezárták a Huszár Mátyás-rakpartot. A Sajón, a Bodrogon, a Hernádon és a Fehér-Körösön levonuló árhullám miatt is több alsóbbrendű utat lezártak.