Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hiénák a Római-parton?

2006.04.06. 06:40
Fokozott figyelőszolgálatot tartanak a Római-parton a védelmi szakemberek, konkrét védekezésre jelenleg nincs szükség - közölte Zalasch Zsolt polgári védelmi őrnagy. Éjjel a polgárőrök elkaptak két férfit, akik az elöntött házakat fosztogatták. A rendőrség nem tud ilyen esetről.

A Margitszigeten csütörtök hajnalban a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok tájékoztatása szerint nincsenek árvízi jelenségek. A szentendrei HÉV vonalán sehol nem folyik védekezési munka, a homokzsákok jól tartanak - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A III., Királyok útján az árvízvédelmi kapuk körül és a gátak háttöltéseinél, valamint a Kossuth Lajos üdülőpart egész területén folyamatosan járőröznek a polgári védelem és Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A Római-partszakaszon tíz ember szerszámokkal áll készültségben a logisztikai bázisokon, veszélyhelyzet esetén pedig harminc önkéntest telefonon tudnak azonnal értesíteni - mondta a polgári védelem csoportvezetője.

Zalasch Zsolt tájékoztatása szerint több száz homokzsákot töltöttek meg kora este, hogy késlekedés nélkül tudják megkezdeni a munkát, ha hirtelen bekövetkező szivárgások vagy erős buzgárok alakulnának ki a védelmi területen.

Olaj a vízen

Szerda délután a vízzel elöntött Temesvári utcában egy négy éve megszűnt nyomda aknájából olaj szivárgott ki, amely a házak között a víz felszínén lebegett. Zalasch Zsolt tájékoztatása szerint a szennyező anyagot a tűzoltók perlittel megfogták, és megakadályozták, hogy a szennyeződés továbbterjedjen.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerda éjszaka tapasztalta, hogy a Nánási út elején, az Aranyhegyi-pataknál homokzsákokkal terelőgát- és töltésmegerősítést végeztek.

Az utóbbi 120 év legnagyobb árhullámának levonulásakor a Római-parton a gátak jól bírják a terhelést, a korábban több helyen kialakult buzgárok működését az ellennyomó medencék megfékezték, a szivárgó vizet megfogták. A 861 centiméteres tetőzés után 24 óra elteltével a Duna vízszintje a főváros területén 13 centimétert apadt, de a szakemberek szerint hosszantartó apadásra kell számítani.

Megerősítették a szentendrei gátat
Egész éjjel megfeszített erővel dolgoztak a szentendrei gáton és sikerült megállítani azt a megcsúszást, amely szerda délután keletkezett a védőfalban - közölte a munkákat irányító szakember csütörtök reggel. A három és félméteres magasságú víznyomásnak a rézsűfal egyik szakasza nehezen tudott ellenállni, ezért az erőket ide csoportosították, jelenleg is 60 katona és 40, a MÁV-tól idevezényelt ember dolgozik a veszélyforrás elhárításán - mondta Körmendi Lukács. A Duna már itt is apad, jelenleg hat centiméterrel alacsonyabb a szintje, mint szerdán, ám a vész még korántsem hárult el, mert előfordulhat, hogy a 3,2 kilométer hosszan kiépített védővonal helyenként átázik, s akkor azonnali beavatkozásra van szükség.

A Római-part területén szolgálatot teljesítő polgárőrök és a vízi rendészet járőrei az árral elöntött utcákban folyamatosan csónakkal járőröznek. Parancsnokuk tájékoztatása szerint szerda éjszaka két férfit fogtak el, akik csónakkal közlekedve a vízzel elöntött házakból különböző értékeket tulajdonítottak el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Schőn Péter őrnagy azt mondta: "nincs ilyen ügy, nem álíltottak elő senkit semmilyen bűncselekmény miatt az árvízi területről".

Stabil a gát

A Duna fővárosi szakaszán az árhullám levonulásának kezdetén a Margitszigetet stabilan védi a 9 méteres vízmagasságra beállított homokzsákokból épített gát, buzgárok, átszivárgások, árvízi jelenségek nincsenek - közölte az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával a védekezést irányító katasztrófavédelmi parancsnok.


Éjszakai képek (galéria)

Habuda László alezredes tájékoztatása szerint a sziget területén az 5,6 kilométer hosszban épített védművekben semmilyen problémát nem észleltek. Az éjjel a hivatásos szervek állományából 145 fő vett részt védekezési munkálatokban. A katasztrófavédelmi parancsnok az MTI tudósítójának reggel negyed 5-kor elmondta: az egész sziget területén 24 órás járőrszolgálattal figyelik a védőgátak szivárgását, és az árvízi jelenségeket. A járőrök munkáját nehezítette az eső.

Az alezredes tájékoztatása szerint szerdán már nem fogadtak önkénteseket, az esetleges veszélyhelyzetre megtöltött homokzsákokkal is felkészültek. A Margitsziget védekezésében részt vevő hivatásos szervek állománya és az önkéntesek logisztikai biztosításáért a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság felel, és ők biztosítják a folyamatos étkezést, a védőitalokat, illetve a higiéniai igények kielégítését.