Bernadett
0 °C
4 °C

Egyszerre árad a Duna és a Tisza

2006.03.30. 19:45
A Duna áradása miatt a Római parton élőknek arra is fel kell készülni, hogy ki kell költözniük a folyó magas vízállása miatt. A budapesti alsó rakpartokat már víz borítja. Borosdban a Hernád áradása miatt kellett egy utat lezárni, de a Tiszán is árhullám vonul le. Persányi miklós szerint rendkívüli intézkedésekre egyelőre nincs szükség.

Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi védekezést Budapesten csütörtökön. A gátőröknek folyamatosan jelenteniük kell, hogy hol szükséges a védvonalak megerősítése, a szakemberek figyelik, hol van szivárgás. Az eddigi forgalomkorlátozások miatt csütörtök délutánra szinte az egész város bedugult, a Duna és a hidak környékén mindenhol kocsisorok araszolnak.

Elöntött budapesti rakpartok

Az előrejelzések szerint a Duna hétvégén várhatóan vasárnap elérheti majd a 804 centimétert. Négy éve a Duna vízszintje 848 centiméter volt. A rakpartokat csütörtök kora estére mindenhol elöntötte a Duna Budapesten. A lezárások miatt a kiskörúton úgy állítják át a közlekedési lámpákat, hogy hosszabb időre kapjanak zöld jelzést az arra közlekedők.

Demszky Gábor, a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke a legveszélyeztetettebb területeknek nevezte a Római-part hullámtér területét, valamint a Margitszigetet. Az előbbi helyen a lakóknak fel kell készülniük arra, hogy ki kell költözniük. A Római-partra eddig mintegy hatezer homokzsákot vittek ki. Arról is szólt, hogy nem tudják védeni a szentendrei szigetcsúcsot, a Hajógyári sziget és a Népsziget pedig veszélyben van 800 centiméteres vízállás felett.

Napi 50 millió védekezésre

Egyszerre árad a Duna és a Tisza, valamint a mellékfolyói, ami szokatlan helyzetet jelent - mondta Persányi Miklós vízügyi és környezetvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten. "Annyiban különleges a mostani helyzet, hogy mind a két nagy folyónkon és a mellékfolyóikon egy időben jelentkezik az áradás. Ez szokatlan, de azt mondanám, hogy semmiféle rendkívüli intézkedésre még nincsen szükség" - közölte a miniszter sajtótájékoztatón.

Az árvíz elleni védekezés költségei az elmúlt 24 órában 25 millió forintot tettek ki, de a hóolvadás és a csapadékos időjárás miatt ezek a költségek napi 50 millió forint fölé fognak növekedni.

Lezárt út Borsodban

A Hernád áradása miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Novajidrány és Vizsoly közötti út egy szakaszát - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. megyei ügyelete csütörtökön. A tájékoztatás szerint árvíz által elzárt település nincs a megyében. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el az Ékövizig a Bodrog, a Takta és a Hernád teljes magyarországi szakaszán, valamint elsőfokút a Tisza öt - jobb parti - védelmi vonalán - közölték. Elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Sajón is.

A Hernádon, az országhatár térségében harmadfokú készültségi szintet meghaladó értékre készülnek a szakemberek, és harmadfokot meghaladó vízszint várható a Bodrogon is, és mivel a Tiszán is folyamatos az áradás, ott is emelik majd a készültségi szinteket. A meteorológiai előrejelzések szerint pénteken és szombaton újabb jelentősebb csapadék várható a térségben, így további árhullámok kialakulására számítanak.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget csütörtökön a Dunán Komárom és Esztergom térségében, valamint Dunaremete és Rajka között - közölte a vízügyi hatóság az MTI-vel. Komárom és Esztergom térségében Táton az emelkedő vízállás ideiglenes védelmi létesítmény kiépítését teszi szükségessé. Ezt a munkát csütörtök reggel megkezdték - mondta Baross Károly központi védelemvezető helyettes. Hozzátette: a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán továbbra is harmadfokú a készültség.

A38: programok maradnak el az árvíz miatt

A Dunán levonuló árvíz miatt a közeli napokban változások lesznek az A38 Hajó programjában. Egyes programok elmaradnak, egyeseket más helyszínen - Katona József Színház, Jövő Háza - rendeznek meg. Az előre nem látható további változásokról a programok szervezői folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket a hajó honlapján (www.a38.hu) - értesült az MTI csütörtökön.

Mint a hajó közleményéből kiderült, már biztos, hogy az árvíz miatt elmarad az Erik Sumo Band március 31-ére, péntekre meghirdetett koncertje, valamint április 1-jén, szombaton a Tzumo and Felly Awakenings Jazz Classics és a Tzumo Trio fellépése. Nem tartják meg április 3-án (hétfőn) az Alan Pasqua/Allan Holdsworth Group, valamint április 5-én a !DelaDap lemezbemutató koncertjét sem. Az elmaradó koncertekre megváltott jegyeket az árvíz levonulását követően az A38 Hajó pénztárában visszaváltják.