Gusztáv
-4 °C
1 °C

Heteken belül komoly áradás jöhet

2006.03.07. 14:44
A csapadékos tél miatt nem zárható ki, hogy az elmúlt évek nagyobb tiszai árvizeihez hasonló helyzet alakul ki tavasszal, de részben az időjárástól is függ, hogy lesz a gond a hazai folyók mentén. A következő napokban a nagyobb készültségi szinteket megközelítő, de azt el nem érő árhullámok levonulása várható.

A hétvégén a Duna és a Tisza vízgyűjtő területein egyaránt nagy mennyiségű hó és eső hullott, részben ennek köszönhető a jelenlegi árhullám, mondta el az Indexnek Magyarics András, a Vízügyi Központ műszaki ügyeletese. A hóban felhalmozott vízkészlet mindkét területen nagy, a Duna felső vízgyüjtő területén 18,3, a Tiszáén 5,8 köbkilométer hó van. Ez a mennyiség kétszerese az ilyenkor szokásosnak, az időjárástól függően a következő hetekben ebből akár komoly árhullám is kialakulhat.

További árhullámok várhatók

"Ideális esetben fokozatosan olvad el a hó, azonban volt rá példa, hogy ennél jóval kevesebb hóból alakult ki nagy árvíz, mert hirtelen fordult enyhére és esősre az idő" - magyarázta a vízügyi szakember. Magyarics szerint nem zárható ki, hogy az elmúlt évek nagyobb tiszai árvizeihez hasonló lesz tavasszal, bár statisztikailag viszonylag kevés az esélye, hogy újra évszázados rekordokat döntögető árhullám alakuljon ki az érintett folyókon. A nagy hó önmagában nem jelenti azt, hogy mindenképp nagy árvíz is lesz.

Rövidebb távon, a következő 8-10 napra változékony időt jósol az Országos Meteorológiai Szolgálat, enyhébb csapadékosabb időszakok és hideg, fagyos időjárás váltják egymást. Ennek megfelelően további árhullámok várhatók egyes folyóinkon, ezek mértéke azonban jelenleg kérdéses, rossz esetben egymásra halmozódnak és így okozhatnak esetleg gondot.

A vízvédelmi művek és gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik a vízügyi szakemberek, ahol hibákat találnak azonnal igyekeznek javítani, mondta el Magyarics. Az utóbbi években nem volt nagy probléma a gátakkal, az árvíz elleni védekezést célzó Vásárhelyi-terv megvalósulása is folyamatban van. "Szívünk szerint azért többet költenénk a védelmi képesség állandó szinten tartására" - tette hozzá.

Harmadfokút megközelítő szint

A keleti országrészben több folyón folytatódik az árhullám levonulása, miközben a belvízzel elöntött területek nagysága nő. A Tisza, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó, a Sebes-Körös, a Fekete-Körös, a Fehér-Körös romániai szakaszán megindult árhullám levonulása folytatódott a magyarországi szakaszokon, a Krasznán harmadfokút megközelítő szintet ért el, a Túr másodfokot megközelítő szinttel tetőzött Garbolcnál, a Szamos a készültségi szint alatt maradt.


Árvízvédelmi készültségi szakaszok (térkép: www.vizugy.hu)

A határon túl, a romániai Domahidánál a legmagasabb készültségi szinten tetőzött a Kraszna hétfőn, azóta az erdélyi folyórészen két métert apadt a hóolvadás hatására keletkezett árhullám. A Kraszna vízmagassága 577 centiméter volt kedden délelőtt az ágerdőmajori határszelvényben, 3 centire közelítette meg a III. fokú készenlétet indokoló szintet, de már tetőzés várható a folyón.

Áradnak a Körösök

A keddre virradó éjjeli fagy miatt a hóolvadás megszűnt a határon túli hegyekben, így Tiszabecsnél tetőzött és egyelőre apad a Tisza árhulláma. A Tisza-völgyben a mellékfolyókon megindult áradás viszont tovább folytatódik, emiatt egyre több védvonalon kell árvízvédelmi készültséget elrendelni. Másodfokú a készültség a Krasznán, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón és a Fekete-Körösön. Elsőfokú készültség van a Túron, a Berettyón, a Sebes-Körös torkolati szakaszán és a Kettős-Körösön. A Hármas-Körös pedig Gyomaendrődnél délután éri el ezt a készültségi szintet.

Mivel folyamatosan áradnak a Körösök, ezért az esti órákban a Fekete-Körösön Antnál már a harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére készül a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Jelenleg összesen 568 kilométeren van készültség, ebből 300 kilométeren másod- és 268 kilométeren pedig elsőfokú az árvízvédelmi készültség. A Tisza magyarországi szakaszán Tokaj felett váltakozó erősségű jégzajlást észleltek.

A belvízhelyzet továbbra sem javul

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területén 70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 32 szakaszon elsőfokú, 34 szakaszon másodfokú és 4 szakaszon harmadfokú a készültség. Az elöntött terület nagysága nőtt, jelenleg 206 ezer hektár, amelyből 113 ezer hektár a vetés és szántó. A szakemberek szerint az olvadással tovább fog emelkedik a belvíz alatt lévő területek nagysága.

Az Ékövizig működési területén lévő hét belvízvédelmi szakaszból továbbra is négy szakaszon első fokú, három szakaszon másodfokú készültség van érvényben. Az elvégzett területfelmérések alapján az elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 29 592 hektárnyi föld van víz alatt.