Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az ország egyharmada küzd a belvízzel

2006.02.20. 15:59
Az elmúlt napok enyhe és csapadékos időjárásának következtében kezd kritikussá válni a belvízhelyzet. Ráadásul lassan a folyók áradására is számítani kell, a hét első felében a külföldi vízgyűjtők magasabb területeiről is megindul majd valószínűleg az olvadás.

A Közép-Tisza mentén kilenc szakaszon van érvényben valamilyen fokozatú belvízvédelmi készültség, a legtöbb munkával járó harmadfokot két szakaszon, a karcagin és a kisújszállásin kellett elrendelni - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) vezetője hétfőn.

Az elöntött területek nagysága növekszik, jelenleg több mint 26 ezer hektár, ebből a 9.550 hektár vetett terület. A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 17 stabil szivattyútelep 1,7 millió köbméter vizet emelt be a főbefogadókba. A vízgazdálkodási társulatok közül négy másod-, egy pedig elsőfokú készültséget tart fenn. Az önkormányzatok közül tizenkettő kényszerült területén a belvíz elleni védekezés beindítására.

Kiköltöztetések

Karcagon öt családot kellett kiköltöztetni a belvíz miatt életveszélyessé vált lakóházakból, az önkormányzat a rászorulókat szükséglakásban helyezte el. Egy külterületi tanyaépületet és négy belterületi lakóházat kellett kiüríteni a hétvégén. Az öt családból kettőt költöztettek önkormányzati szükséglakásba, a többit rokonok, ismerősök és barátok fogadták be.


A belvíz elleni védekezés jelenlegi állása (Térkép: vizugy.hu)

Karcagon a csütörtöki és pénteki esőzés és a hirtelen felmelegedés miatt alakult ki kritikus belvízhelyzet, az önkormányzat péntektől másodfokú védekezést léptetett életbe. A hétvégén 13 szivattyúval emelték át a vizet a befogadókba, több helyen átereszeket kellett felbontani, mert a fagydugók akadályozták a víz elvezetését. A víz levonult, de az átereszek felbontása, az árkok tisztítása valamint új árkok húzása továbbra is folyik a településen.

Hét belvízvédelmi szakasz készültségben Borsod-Abaúj-Zemplénben

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) hét belvízvédelmi öblözetéből öt szakaszon első fokú, két területen másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Első fokú készültség van a hevesi, dél-borsodi területeken, a Taktaközben, valamint munkavégzések miatt a Sajózugban, másodfokú riasztást rendeltek el hétfőn délben a Bodrogköz két belvízvédelmi szakaszán.

A hó vastagsága Dél-Borsodban még mindig 12-18 centiméter, a Taktaközben átlagosan 15, a Bodrogközben pedig néhány helyen a harminc centiméternyit is eléri. Az enyhe idő hatására a belvízcsatornák mederteltsége növekedett, a befagyott csatornákon jelenleg a jég alatt folyik le a víz. A belvízkárok megelőzése érdekében eddig elvégzett medertisztítások kedvező hatása már meglátszik, ugyanis a kikotort csatornákon akadálytalan és gyorsabb a vízlefolyás.

Az Ékövizig működési területén az elmúlt napok enyhe és csapadékos időjárásának következtében egyelőre csak a kisebb vízfolyásokon - Takta, Tarna - alakultak ki számottevő vízszintemelkedések, de sehol sem rendeltek el készültségi fokozatot. Várhatóan a hét első felében a külföldi vízgyűjtők magasabb területeiről is megindul az olvadás, ám a levonuló vízmennyiség által elindított árhullámok nagysága még bizonytalan.

Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság honlapjának aktuális összesítése szerint jelenleg 78 területen - Magyarország területének durván egyharmadán - védekeznek a belvíz ellen. Első fokon 59, másodfokon 17, harmadfokon 2 szakaszon küzdenek a vízzel, összesen 182 szivattyútelep emeli a vizet az elvezető csatornákba.