Eleonóra
-1 °C
2 °C

Rekord hómennyiség várja a Tiszán az olvadást

2006.02.17. 12:47
Rendkívüli intézkedéseket egyelőre nem vezettek be a Tisza északi szakaszán, jóllehet a folyó vízgyűjtő területén 60 százalékkal több a hó, mint a 2000-es nagy árvíz idején volt.

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt a Tisza Szeged feletti 138 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet megközelíti a 6,5 köbkilométert, ami meghaladja az ilyenkor szokásos átlagértéket, számolt be a Klubrádió. Ez a mennyiség 60 százalékkal több, mint a 2000-es nagy árvíz idején volt. További problémát jelenthet, hogy ez a hó sokkal vizesebb, mint akkor.

Kovács Sándor, a Közép-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízrajzi osztályvezetője a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a túl sok csapadék önmagában még nem jelent veszélyt a Tisza középső és alsó szakaszán. A probléma akkor válik fenyegetővé, ha - mint 2000-ben - több árhullám is egymásba fut, napokon, heteken keresztül esett az eső, a hó, miközben a megenyhült időjárás hatására felgyorsult a hegyekben a hó olvadása is.

A Tiszát jelenleg 10-30 centiméteres jég borítja. Kovács Sándor szerint hirtelen lezúduló nagyobb és veszélyes árhullámra nem kell számítani a Tisza középső szakaszán, ugyanakkor a belvíz elleni védekezésre már most meg kell kezdeni a felkészülést.

Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek elmondta, hogy rendkívüli intézkedéseket egyelőre nem vezettek be.