Kihirdette az árvízvédelmi veszélyhelyzetet a kormány

2000.04.09. 00:28
A miniszterelnök szombat este aláírta azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében a vízügyi tárca vezetője lesz az árvízvédelmi biztos. A rendelet kimondja, hogy szombaton este 10 órától az észak-magyarországi megyékben árvízvédelmi veszélyhelyzet áll fenn. A kormány a Tisza, a Lónyay-főcsatorna, a Szamos, a Kraszna, a Bodrog, a Sajó és a Körösök meghatározott szakaszain rendkívüli készültséget rendelt el. A dokumentum szerint a veszélyhelyzet elhárításába bevonható a Magyar Honvédség, a határőrség és a rendvédelmi szervek.
Kritikus a helyzet az észak-magyarországi folyókon, az árhullám miatt a gátakon helyenként veszélyes csurgások, szivárgások és buzgárok alakultak ki, és meg kellett nyitni Felsőbereckinél a Bodrog ronyvazugi szükségtározóját is szombaton.

A kormányfő szombat este aláírta azt a kormányrendeletet, amelynek értelmében Katona Kálmán, a vízügyi tárca vezetője lesz az árvízvédelmi biztos. A rendelet rögzíti, hogy mely folyószakaszokon rendelik el a veszélyhelyzetet.

- A jelenlegi helyzetben a legfontosabb a gátak minden erővel történő emelése, egészen a Közép-Tisza vidékéig - értékelte az árvízhelyzetet Orbán Viktor miniszterelnök.

A Magyar Karitász tovább segít az árvízkárosultaknak

A segélyszervezet azonnali segélyként az elkövetkező héten élelmiszercsomagokat küld Bodrogolasziba, továbbá 7.000.000,- Ft-ot bocsátott Hollóháza rendelkezésére, amelyből új otthont építhetnek az életveszélyesen megrepedezett házakból kiköltözni kényszerülő családok. A Magyar Karitász az elmúlt évben 206 millió forintot gyűjtött össze a vízkárosultak megsegítésére, amelyből öt megyében eddig 101 millió forintot használtak fel befejezett felújításokra, új lakások vásárlására. A segélyszervezet arra kér minden jó szándékú embert, segítsen az önhibájukon kívül bajba kerülteken. Adományaikat befizethetik a Magyar Karitász Alapítvány ABN-AMRO Banknál vezetett 10201006-50017032 "árvízkárosultak" elkülönített számlájára.

Egyre több árvízi jelenséget, szivárgást, csurgást és buzgárokat tapasztalnak a Tisza, a Kraszna, a Túr, valamint a Lónyay-főcsatorna szabolcsi gátjainál.

A Tiszán vonuló újabb árhullám elhagyta Vásárosnaményt, s a folyó alsó szakaszán utoléri a korábbi áradatot, így a víz Tiszaberceltől lefelé megközelítheti az eddig észlelt legnagyobb vízállást, sőt meg is haladhatja azt.

Szolnoknál egy nap alatt 37 centimétert emelkedett a Tisza vízszintje. A Közép-Tisza térségének védekezésben jelenleg mintegy 1600 ember dolgozik, a munkát győri és székesfehérvári vízügyi szakemberek is segítik.

Mint azt kérdésünkre Erdélyi Lajos, a Magyar Honvédség szóvivője elmondta, közel 400 katona segédkezik szombat reggel óta az árvízvédelmi munkálatokban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúc térségében, és szükség esetén további alakulatok is bevethetők. A honvédek munkáját közel 40 gépjármű segíti, hat helikopter áll készenlétben, és szombat reggel a térségbe indultak úszó járművek is Nyíregyházáról és Debrecenből.

A Bodrog áradása miatt a személyszállító vonatok, biztonsági okokból, csupán 10 kilométeres sebességgel haladhatnak óránként Sárospatak és Sátoraljaújhely között, mintegy négy kilométer hosszan.

Forrás: MTI, Index  • Csok