Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szegednél vasárnapra várják a tetőzést

2000.04.22. 12:00
Szegednél - a jugoszláv területen péntek hajnalban történt gátszakadás miatt - 11 centiméteres ideiglenes apadás állt elő, de pénteken dél óta a Tisza ismét árad - közölte az MTI. A tetőzést vasárnapra várják.
A Tisza vízrendszerének legfelső szakaszain olvad a hó, amelynek hatására a Felső-Tiszán és a Körösökön csökken az apadás üteme, a folyó felső szakaszán kismértékű vízszint-emelkedés várható.

A Tisza Szolnok felett végig apad. Kiskörétől Mindszentig óránként egy centiméterrel csökken a folyó vízszintje, azonban még mindig magasabb az eddig észlelt legnagyobb vízállás értékeknél.

Szegednél - a jugoszláv területen péntek hajnalban történt gátszakadás miatt - 11 centiméteres ideiglenes apadás állt elő, de pénteken dél óta a Tisza ismét árad. Szegednél a tetőzés vasárnap 930 centiméter körüli értékkel várható. A Bodrog teljes magyarországi szakasza apad. A felső szakaszon, a szlovák vízügyi szervek a magyar társhatóságokkal egyeztetve - mérsékelt vízhozammal - megkezdték a tározók ürítését.

A Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős-Körösön is folytatódik az apadás. A Hármas-Körös vízszintjének csökkenését a Tisza visszaduzzasztó hatása határozza meg.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza védvonalain Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

A folyók mentén összesen 2093 kilométer hosszúságú védvonalon folyik árvíz elleni küzdelem, a Tisza középső és alsó szakaszán változatlanul szaporodnak az árvízi jelenségek. Akolhát, Tiszasüly, Nagykörű térségében több helyen kellett bordás megtámasztást építeni a talajfelpuhulás ellensúlyozására.

Szolnok térségében a Tisza jobb parti védvonalán újabb repedést észleltek. A bordás megtámasztások kiépítését honvédségi erők és technika segítségével azonnal megkezdték.

Szolnok belterületén az erősítéseken dolgoznak, illetve a védelmi anyagok helyszínre szállítását végzik. A munkák súlypontja Szolnok kertvárosi részére esik.

Tiszaugnál a Tisza bal partján megkezdték a töltés erősítését. Az Alsó-Tisza mentén folytatódott a megtámasztások építése. Csongrád város belterületének védelme érdekében pénteken folytatták az árvédelmi töltés védősávjába eső építmények bontását.

Külföldről Belgiumból, Csehországból és Ausztriából homokzsákok, Ukrajnából munkagépek és munkások érkezetek, Lengyelország pedig a védekezésben használható eszközöket ajánlott fel. A napi védekezési költség meghaladja a 400 millió forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?