Szegednél vasárnapra várják a tetőzést

2000.04.22. 12:00
Szegednél - a jugoszláv területen péntek hajnalban történt gátszakadás miatt - 11 centiméteres ideiglenes apadás állt elő, de pénteken dél óta a Tisza ismét árad - közölte az MTI. A tetőzést vasárnapra várják.
A Tisza vízrendszerének legfelső szakaszain olvad a hó, amelynek hatására a Felső-Tiszán és a Körösökön csökken az apadás üteme, a folyó felső szakaszán kismértékű vízszint-emelkedés várható.

A Tisza Szolnok felett végig apad. Kiskörétől Mindszentig óránként egy centiméterrel csökken a folyó vízszintje, azonban még mindig magasabb az eddig észlelt legnagyobb vízállás értékeknél.

Szegednél - a jugoszláv területen péntek hajnalban történt gátszakadás miatt - 11 centiméteres ideiglenes apadás állt elő, de pénteken dél óta a Tisza ismét árad. Szegednél a tetőzés vasárnap 930 centiméter körüli értékkel várható. A Bodrog teljes magyarországi szakasza apad. A felső szakaszon, a szlovák vízügyi szervek a magyar társhatóságokkal egyeztetve - mérsékelt vízhozammal - megkezdték a tározók ürítését.

A Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős-Körösön is folytatódik az apadás. A Hármas-Körös vízszintjének csökkenését a Tisza visszaduzzasztó hatása határozza meg.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza védvonalain Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

A folyók mentén összesen 2093 kilométer hosszúságú védvonalon folyik árvíz elleni küzdelem, a Tisza középső és alsó szakaszán változatlanul szaporodnak az árvízi jelenségek. Akolhát, Tiszasüly, Nagykörű térségében több helyen kellett bordás megtámasztást építeni a talajfelpuhulás ellensúlyozására.

Szolnok térségében a Tisza jobb parti védvonalán újabb repedést észleltek. A bordás megtámasztások kiépítését honvédségi erők és technika segítségével azonnal megkezdték.

Szolnok belterületén az erősítéseken dolgoznak, illetve a védelmi anyagok helyszínre szállítását végzik. A munkák súlypontja Szolnok kertvárosi részére esik.

Tiszaugnál a Tisza bal partján megkezdték a töltés erősítését. Az Alsó-Tisza mentén folytatódott a megtámasztások építése. Csongrád város belterületének védelme érdekében pénteken folytatták az árvédelmi töltés védősávjába eső építmények bontását.

Külföldről Belgiumból, Csehországból és Ausztriából homokzsákok, Ukrajnából munkagépek és munkások érkezetek, Lengyelország pedig a védekezésben használható eszközöket ajánlott fel. A napi védekezési költség meghaladja a 400 millió forintot.