Apadás a Tiszán

2000.04.25. 12:26
A Tisza teljes magyarországi szakasza apad, de továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben sok védvonalon.
Az országban, 6 megyében, 213 településen mintegy 18000 fővel és 1.647 technikai eszközzel folyik a védekezés. A vízügyi szervek, a Magyar Honvédség, a Határőrség, a Rendőrség és a Tűzoltóság 12212 fővel és 588 technikai eszközzel vesznek részt a védekezésben. Összesen 2045 kilométer védvonalon folyik védekezés, a napi védekezési költség mintegy 480 millió forint volt.

Tiszabőtől Mindszentig még mindig magasabb a vízállás az eddig észlelt legnagyobb értékeknél. A tetőzés óta a Bodrog Sárospataknál 176 centimétert, a Tisza Tokajnál 198 centimétert, Kiskörénél 74 centimétert, Szolnoknál 33 centimétert, Csongrádnál 15 centimétert és Szegednél 7 centimétert apadt.

A Bodrog teljes magyarországi szakasza továbbra is apad. A Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős-Körösön is mérséklődik a vízszint. Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamos, a Kraszna, a Lónyay csatorna, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

A rendkívüli védelmi fokozat kiterjed a Tisza Csongrád és a déli országhatár közötti, valamint a Hármas-Körös torkolati szakaszára Öcsöd térségéig, így összesen 1.612 kilométeren tartanak rendkívüli készültséget. Harmadfokú készültség van érvényben a Takta mentén, a Tarna torkolati szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös középső szakaszán, összesen 258 kilométer hosszon.

Sebes-Körösön összesen 46 kilométer hosszon rendeltek el másodfokú készültséget, míg a Zagyva felső szakaszán, a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Maroson, összesen 129 kilométeren van elsőfokú készültség. A Tisza középső és alsó szakasz védtöltésein változatlanul szaporodnak az árvízi jelenségek, mégis erősödött a spontán visszatelepülés hétfőn.

Szolnok belterületén a Hajóállomás és a Dohányfermentáló között az ideiglenes védmű megtámasztása vált szükségessé. A Hármas-Körös jobbpartján és a Tisza bal partján - a Körös-zúgban - folytatják a töltéserősítő munkákat. Csongrád város belterületének védelme érdekében tovább folytatták az árvízvédelmi töltés védősávjába eső épületek bontását, a szorítógát építését és a szivárgók kiépítésének előkészítését.

Rendszeres vízhozammérés folyik a Tisza kiskörei, szolnoki, vezsenyi és csongrádi szelvényében. Az eddigi mérési, megfigyelési adatok megfelelő alapot nyújtanak az árhullám levonulás utáni elemzési, modellezési feladatokhoz.

A Fehér-Körös jobb parti védvonalának román területen történt átvágásánál folytatódott a kisjenői (Románia) gátszakadás következtében kitört vizek visszavezetése. A Trianoni gát által tartott víz szintje mérsékelten apad, 24 óra alatt 16 centiméter apadást mértek, de a gátnál még mindig 1 méter körüli átlagos vízmélység van. A román vízügyi szervekkel való egyeztetés után folytatódik a vízvisszavezetéshez megnyitott töltésszakasz ideiglenes elzárása.