Tíz napon belül levonul az ár

2000.04.27. 16:02
A szakemberek megítélése szerint az árhullám levonulása még másfél hétig tart, így a védvonalak többségén fenntartják a jelenlegi készültséget. Bán Tamás, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára közölte: jelenleg 2.034 kilométer hosszon védekeznek, az elmúlt 24 órában 13.247-en dolgoztak a gátakon. A védekezés költsége - a korábbi 800 millió forinttal szemben - 300 millió forint naponta.

A Miniszterelnöki Hivatal által csütörtökön átutalt 3,5 millió forinttal együtt immár csaknem 22 millió forint gyűlt össze a szakminisztérium árvízi számláján -közölte az államtitkár.

Lajtár József, a Belügyminisztérium helyettes közgazdasági államtitkára arról tájékoztatott, hogy az elmúlt több mint két hét alatt a BM összesen 8,7 milliárd forint kiutalása ügyében intézkedett.

Bár a Tisza egész alsó szakaszán apadás észlelhető, minden eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani az átázott gátakra - közölte Török Imre György, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön is folytatódott a Tisza lassú apadása, de sok helyen még mindig a korábban mért maximum fölött van a víz magassága.

Az elmúlt napokban lehullott csapadékból a folyó felső szakaszán csak kisebb áradások jelentkeztek, melyek az alsó szakaszok apadási ütemét lényegesen nem fogják változtatni.

A Maros romániai szakaszán továbbra is kisebb árhullámok vonulnak végig, amelyek miatt Makónál a következő napokban apadó-áradó, alig változó vízszintek lesznek.

Az Alsó-Tisza nagyon lassan apad. A tetőzés óta Csongrádnál 32 centimétert, Mindszentnél 26 centimétert, Szegednél 22 centimétert csökkent a vízszint.

Az apadási ütem várhatóan nem nő, három nap múlva a jelenleginél Szegeden mindössze 25-30 centiméterrel, Mindszentnél 30-35 centiméterrel, Csongrádnál 35-40 centiméterrel alacsonyabb vízállásra számítanak a szakemberek. A harmadfokú készültségi szintet Szegednél leghamarabb 5 nap múlva érheti el a folyó.

A lassú apadás, az óriási víznyomás és a magas vízállás hatására egyre több káros árvízi jelenséget észlelnek a vízügyesek. Fakadó víz a töltések mentén minden védszakaszon egyre több fordul elő.

Csongrád belterületén tovább folyik a város védelme érdekében a töltés közvetlen közelében lévő házak bontása. Eddig 19 épületet, köztük 7 lakóházat, kellett elbontani.

Az összesített adatok alapján szerdán az Ativizig területén a védelmi munkákban mintegy 1.700-an dolgoztak, a helyieken kívül győri, pécsi, bajai és székesfehérvári vízügyes szakemberek is részt vettek a védelmi munkában.

A védekezés kezdete óta több mint 300 ezer homokzsákot és 15 ezer köbméter homokot használtak fel. A védekezés eddigi költségét 458 millió forintra becsülte Török Imre György.