Megkezdődik a védekezésben résztvevők fokozatos visszavonása

2000.04.28. 18:21
Martfű és Szolnok között még mindig rekord feletti vízállást mérnek, a következő napokban azonban megkezdik a védekezésben résztvevők fokozatos visszavonását - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára.
A Tisza teljes magyarországi szakasza apad, de Szolnok és Csongrád között még mindig az eddigi legnagyobb vízállás fölötti értékeket mértek - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Az országban jelenleg hat megyében, 229 településen folyik a védekezés 23.950 emberrel és 2.653 technikai eszközzel.

Az országban jelenleg hat megyében, 229 településen folyik a védekezés
A vízügyi szervek, a honvédség, a határőrség és a rendőrség, valamint a tűzoltóság részéről 18.015 emberrel, 1.459 technikai eszközzel vesznek részt az árvízvédelmi munkában. A nemzetközi segítségnyújtás keretében 228 ember 52 technikai eszközzel segíti a védekezési munkálatokat.

A Tisza a tetőzés óta péntek reggel 6 óráig Tokajnál 259 centimétert, Kiskörénél 114 centimétert, Szolnoknál 64 centimétert, Csongrádnál 41 centimétert és Szegednél 27 centimétert apadt.

A Bodrog teljes magyarországi szakasza továbbra is apad, a tetőzés óta Sárospataknál péntek reggel hat óráig 203 centimétert apadt.

A Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős-Körösön is folytatódik az apadás. Kunszentmártonnál a péntek reggel mért vízállás 948 centiméter, még mindig 5 centiméterrel az eddig mért legnagyobb vízállás fölött van.

Összesen 2.035 kilométer védvonalon folyik védekezés ebből 1.614 kilométer hosszon tartanak rendkívüli készültséget, a Tisza védvonalain Vásárosnamény és a déli országhatár között, valamint Hármas-Körös torkolati szakaszán Öcsöd térségéig, a Szamos, a Kraszna, a Lónyay csatorna, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

>

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai

Az elmúlt 24 órában 201 ezer darab homokzsákot, 261 tonna kavicsot, 932 tonna zúzott követ, 814 tonna terméskövet, 3.548 négyzetméternyi fóliát, 300 darab fáklyát és 267 négyzetméternyi szádfalat használtak a gátak megerősítéséhez.

Harmadfokú a készültség a Takta mentén, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös középső szakaszán, összesen 219 kilométer hosszon. A Hármas-Körösön és a Sebes-Körösön összesen 74 kilométer hosszon rendeltek el másodfokú készültséget. Elsőfokú a készültség a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Maroson, összesen 128 kilométer hosszban.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén már csak a Takta-közben, valamint a Laskó-, Rima- és Csincse-patak mentén folynak mentett oldali erősítések. A Bodrog mentén, valamint a felső-tiszai védvonalakon, a lehetőségeknek megfelelően megkezdték a védművek visszabontását, a töltéskoronák rendezését. Jelentős javulást tapasztalnak a Tisza bal parti töltésén Tokaj alatt.

A helyettes államtitkár elmondta: a védekezés napi költsége jelenleg 400 millió forint. Hangsúlyozta azonban, hogy a költségek látszólagos stagnálása mögött az áll, hogy az összeg már a megkezdett helyreállítások költségeit is tartalmazza.

Az összesített adatok alapján 222 településen kellett védekezni az ár ellen, a víz 5.298 épületet veszélyeztetett és 2.271-en hagyták el otthonukat. Külföldről összesen 228-an vettek részt a védekezésben, elsősorban Ukrajna, Románia, Lengyelország, Belgium és Szlovákia ajánlott fel munkaerőt.

Isaszegi János, a Honvédelmi Minisztérium mérnök-ezredese, a Magyar Honvédség Védelmi Operatív Bizottságának vezetője közölte: az apadásra és a májusi leszerelésre tekintettel a katonákat is fokozatosan visszahívják az árvíz sújtotta térségből. A katonák részt vesznek az utómunkálatokban, és a technikai eszközöket is a veszély megszűnéséig a helyszínen hagyják.

Isaszegi János hozzátette: a honvédség részéről jelenleg 3.374-en dolgoznak a gátakon, 464 technikai eszköz segítségével.