A Tisza a felső szakaszon apad, Tokajnál ezután tetőzik

2000.04.11. 15:47
A Felső-Tiszán és mellékfolyóin, a Túron, a Krasznán és a Szamoson kedden megkezdődött az apadás, ezen a szakaszon már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Bodrog szintje gyakorlatilag stagnál, Sárospataknál, ahol a folyó a Tiszával találkozik szerdára várják a tetőzést. Szolnoknál csak 22-ére várják a tetőzést. Azonban továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza 1342 km hosszán. Összesen 10774 ember dolgozik a védvonalakon.
A Tisza és a Bodrog találkozása miatt lassul az árhullám levonulása, ezért Szolnoknál csak 22-ére várják a tetőzést. A Lónyay-főcsatorna lassan árad, Kótajnál már 36 centiméterrel magasabb az eddig mért legmagasabb értéknél.

Romániában a helyzet

Közel ötszáz települést érintett Romániában a tavaszi árvíz. A legtöbb érintett helység Hunyad (82), Fehér (81) és Krassó Szörény (73) megyében található. Az áradások miatt heten meghaltak, 16 település áram nélkül maradt, 13 helységben nincs ivóvíz, 85 273 hektár terület van víz alatt, 4018 ház ment tönkre. A román miniszterelnök és a környezetvédelmi miniszter tegnap meglátogatta a katasztrófa sújtotta területeket, és 1,2 milliárd lejes támogatást ígértek. A keddre összehívott sürgősségi államelnöki tanács az árvíz okozta hatásokat fogja tanulmányozni, sürgősségi intézkedések bevezetését tervezik.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza védvonalain Vásárosnamény és Csongrád között, a Bodrog és a Hortobágy-Berettyó mentén, valamint a Körösökön, összesen 1342 km hosszon. Összesen 2820 km hosszan folyik védekezés.

Tokajnál kedden 923 cm-t mértek, ami 29 centivel haladjameg az eddig mért legmagasabb szintet, a tetőzés még hátra van.

Romániában a Fehér-Körösön egy töltésszakadás miatt a töltésekkel párhuzamosan érkező víz elérte a magyar határt, az úgynevezett Trianoni töltést, ami várhatóan 910 cm-ig tudja tartani a vizet.

A Tisza Dombrád alatti szakaszán több helyen kellett átázás, szivárgás, hullámverés miatt beavatkozni, várhatóan ezek a jelenségek az árvíz tartóssága miatt szaporodni fognak. A Duna-völgyi vízügyi igazgatóságoktól átirányították a dolgozókat, Győrből 126, Budapestről 23, Bajáról 57, Székesfehérvárról 37, Pécsről 11 ember érkezett. A folyamatos munkavégzés érdekében több cégnél is megkezdődött a sztearin fáklyák gyártása.

A védekezésben a hadsereg 500 katonája is részt vesz. Az Országos Vízügyi Szolgálatnál kérdésünkre elmondták, hogy összesen 10774 ember dolgozik a védvonalakon, ebből körülbelül 5200 ember vízügyi dolgozó, 5500 ,,külsős" - ebbe beleértendők a hadsereg és a belügyminisztérium egységei, illetve a helyi önkormányzatok munkásai is.

A védekezés napi összköltsége eléri a 300 millió forintot.

A meteorológiai jelentések szerint a héten Magyarország felett megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem várható.