Szolnoknál a hét közepén tetőzik a Tisza

2000.04.16. 20:45
Az előrejelzés szerint Szolnoknál április 18-20-a között várhatóan 1036 centiméteres vízállásnál tetőzik majd a folyó. A tavalyi, évszázadosnak hitt csúcs 974 centiméter volt. A Tisza alsó szakaszán a Maros tetőzését követően apadás indult, és ez a fejlemény kedvező hatást fog gyakorolni a szolnoki tetőzésre.
A megyei védelmi bizottság döntése nyomán a nap folyamán megkezdődött a részleges kitelepítés három Szolnok megyei kistelepülésről, Kőtelekről, Hunyadfalváról és Tiszasülyről, ám a mintegy 4.000 érintett személy alig több mint egynegyede hagyta el lakhelyét. Az otthonukból átmenetileg távozókat Jászkiséren és Jászalsószentgyörgyön helyezték el.

A szakemberek szerint a részleges kitelepítés által érintett térségben húsz napig is eltarthat a folyó emelkedő vízszintje miatt kritikussá vált helyzet. A kitelepítendő polgári lakosság elhelyezéséhez a honvédség ötezer tábori fekhelyet és a hozzávaló ágyneműt, továbbá harminc tábori sátrat és hat fürdető mentesítő gépkocsit juttatott el a befogadó településekre.

A Magyar Honvédség mintegy 2.100 katonával s több mint 230 technikai eszközzel vett részt vasárnap az árvízvédelmi munkában. Az árvíz sújtotta, illetve a veszélyeztetett területeken összesen több mint tizenötezren vesznek részt mintegy 2.700 kilométernyi szakaszon a védekezésben, a Tisza és mellékfolyói mentén.

A Tisza alsó szakaszán vasárnap a kora délutáni órákig nem változik a vízszint, a Maros pedig lassan apad. A Tisza vízszintje a szombat délelőtti átmeneti tetőzés után 920 centiméterről 912 centiméterre csökkent vasárnapra.

Mindszentnél a vasárnap déli mérések alapján 974 centiméteren szintén áll a folyó, Csongrádnál viszont a szombat hajnali 935 centiméterről 965 centiméterre emelkedett a vízszint, a vízállás 30 centiméterrel magasabb, mint az ott eddig mért legnagyobb vízszint.

A Tisza alsó szakaszán a felső szakaszról érkező árhullám hatására várhatóan a jövő hét végén tetőzik Szegednél újra a Tisza, előreláthatólag 930-950 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízállás 960 centiméter volt Szegednél, az 1970-es árvíz idején.

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös Gyomaendrődtől lefelé árad, a folyó vízszintje reggel 774 centiméter volt. A Hármas-Körös várhatóan tovább emelkedik, hiszen Kunszentmártonnál már 958 centiméteren áll a víz, és ez 11 centiméterrel haladja meg az 1970-ben mért legmagasabb szintet.

A Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein szombaton nem hullott csapadék, ezért a Fehér-, a Fekete-, a Sebes- és a Kettős-Körösön a rendkívüli készültség mellett apadás tapasztalható. A Fehér-Körösből román területre kiömlött víz visszavezetése folyamatos, eddig összesen nyolc millió köbméter vizet fogadott a Fehér-Körös.  • Hírek
  • Babaváró hitel