Natália
1 °C
7 °C

Szolnoknál a hét közepén tetőzik a Tisza

2000.04.16. 20:45
Az előrejelzés szerint Szolnoknál április 18-20-a között várhatóan 1036 centiméteres vízállásnál tetőzik majd a folyó. A tavalyi, évszázadosnak hitt csúcs 974 centiméter volt. A Tisza alsó szakaszán a Maros tetőzését követően apadás indult, és ez a fejlemény kedvező hatást fog gyakorolni a szolnoki tetőzésre.
A megyei védelmi bizottság döntése nyomán a nap folyamán megkezdődött a részleges kitelepítés három Szolnok megyei kistelepülésről, Kőtelekről, Hunyadfalváról és Tiszasülyről, ám a mintegy 4.000 érintett személy alig több mint egynegyede hagyta el lakhelyét. Az otthonukból átmenetileg távozókat Jászkiséren és Jászalsószentgyörgyön helyezték el.

A szakemberek szerint a részleges kitelepítés által érintett térségben húsz napig is eltarthat a folyó emelkedő vízszintje miatt kritikussá vált helyzet. A kitelepítendő polgári lakosság elhelyezéséhez a honvédség ötezer tábori fekhelyet és a hozzávaló ágyneműt, továbbá harminc tábori sátrat és hat fürdető mentesítő gépkocsit juttatott el a befogadó településekre.

A Magyar Honvédség mintegy 2.100 katonával s több mint 230 technikai eszközzel vett részt vasárnap az árvízvédelmi munkában. Az árvíz sújtotta, illetve a veszélyeztetett területeken összesen több mint tizenötezren vesznek részt mintegy 2.700 kilométernyi szakaszon a védekezésben, a Tisza és mellékfolyói mentén.

A Tisza alsó szakaszán vasárnap a kora délutáni órákig nem változik a vízszint, a Maros pedig lassan apad. A Tisza vízszintje a szombat délelőtti átmeneti tetőzés után 920 centiméterről 912 centiméterre csökkent vasárnapra.

Mindszentnél a vasárnap déli mérések alapján 974 centiméteren szintén áll a folyó, Csongrádnál viszont a szombat hajnali 935 centiméterről 965 centiméterre emelkedett a vízszint, a vízállás 30 centiméterrel magasabb, mint az ott eddig mért legnagyobb vízszint.

A Tisza alsó szakaszán a felső szakaszról érkező árhullám hatására várhatóan a jövő hét végén tetőzik Szegednél újra a Tisza, előreláthatólag 930-950 centiméterrel. Az eddigi legmagasabb vízállás 960 centiméter volt Szegednél, az 1970-es árvíz idején.

A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös Gyomaendrődtől lefelé árad, a folyó vízszintje reggel 774 centiméter volt. A Hármas-Körös várhatóan tovább emelkedik, hiszen Kunszentmártonnál már 958 centiméteren áll a víz, és ez 11 centiméterrel haladja meg az 1970-ben mért legmagasabb szintet.

A Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területein szombaton nem hullott csapadék, ezért a Fehér-, a Fekete-, a Sebes- és a Kettős-Körösön a rendkívüli készültség mellett apadás tapasztalható. A Fehér-Körösből román területre kiömlött víz visszavezetése folyamatos, eddig összesen nyolc millió köbméter vizet fogadott a Fehér-Körös.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?