Szilvia
5 °C
16 °C

Szolnok megfogja a vizet

2000.04.15. 19:30
Tíz méter felett állt a Tisza Szolnoknál, szombaton. A város keddre várja a tetőzést, 1020-szal, plusz-mínusz 10 centi. A város sohasem látott még ilyen magas vizet. Ez azt jelenti, hogy még a legpesszimistább forgatókönyv is megtörténhet. A legkritikusabb a helyzet a Tiszaligetnél. A polgármester mozgósította a lakosságot, a ,,sziget" gátjain százak dolgoznak. A védekezés naponta 50-70 millióba kerül.

Homokgát
A parton kígyóként húzódik végig a jól kitámasztott, egymásra pakolt homokzsák-csík.

A védelmi bizottság a Tiszaligeten, egy általános iskolában rendezkedett be. Amikor érdeklődtem, hogy szeretnék a polgármesterrel beszélni, udvariasan megkértek, hogy hagyjam pihenni, most ebédel, nemsokára úgy is sajtótájékoztatót tart. A helyiségben emberek telefonálnak, rohannak, kávéspoharak, nagy a rendetlenség, vészhelyzet van. A sarokban egy tábla, rajta táblázat számokkal. Folyamkilométerek, vízállások. A legmagasabb 1007 centimétert mutat.

A polgármester
Szalay Ferenc polgármester szerint a költségek a tavalyi (280 millió) kétszeresét is elérhetik
,,Nagyon nagy víz várható, a jelekből ítélve arra következtetünk, hogy hihetetlen erejű" - mondja Szalay ferenc, a város polgármestere délután a helyi médiának, stílusosan a gáton tartott sajtótájékoztatón. Szolnok vezetése a helyi média segítségével irányítja a város munkáját és ösztönzi a lakosság összefogását. A polgárok a hivatalos szervekkel (katonaság, tűzoltóság, polgári védelem és a vízügyi hatóságok) karöltve lázas munkával várják a 18-i tetőzést. A polgármester nem sokat alszik, éjszaka is a gátakon irányít.

munkások
Idáig 60 ezer köbmétert mozgattak meg

Szolnokon most az árvízről szól. A város csöndes, a forgalom kicsi, csak a Tisza-parton folyik a munka. A polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy ne használják az autókat, mert azzal akadályoznák a homokot szállító teherautók gyors mozgását. Óriási dömperek tucatjai hordják a homokot, egymásba érnek.

Idáig körülbelül 60 ezer köbmétert mozgattak meg, a védekezés napi költsége elérheti az 50-70 milliót - mondja Kiss Lajos, a Polgármestere Hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője. A polgármester szerint a kritikus időszak védekezési költségei a tavalyi (280 millió) kétszeresét is elérheti. Mindezt az államnak kell állnia.

Ilyen magasan még nem állt a víz - mondja alkalmi útitársam a 8-as buszon, miközben szomorúan biccent a Tiszaliget irányába. A busz utasai szinte egyként helyeselnek. ,,Az emberek tartanak a víztől, bár nem mondják" - állítja. ,,Attól félünk, hogy a liget odalesz." Nem tudom, meg tudjuk-e fogni a vizet, még sohasem volt ilyen magasan.

ház víz alatt
Mindenki nézi, mennyit emelkedik...
A gátak erősek, de túl nagy a szivárgás. A tavalyi áradás szintén megviselte a várost. Sajnos azonban a gátakon az ár elvonulta után kint maradtak a homokzsákok hónapokig, nem volt pénz visszahordani őket. Így ezt megsínylették, könnyen szétszakadhatnak. A gátak magasítása egyébként profi módon történik, a parton kígyóként húzódik végig a jól kitámasztott, egymásra pakolt homokzsák-csík. A hídon aggódóan nézelődő, fényképező szolnokiak. A tiszaligeti gátaknál fáradt emberek dolgoznak. Mindenki azt nézi, mennyit emelkedik a vízszint.

homokzsákok
A homokzsák-gát a Tisza partján
Szolnok város csak a Tiszaligetet védi, a gátak többi része a KÖTIVIZIG hatáskörébe tartozik. A 4 kilométer hosszú a tiszaligeti gáton jelenleg minden pillanatban 4-600 ember és 2x50 katona dolgozik. A katonák a legveszélyesebb helyen adják a non-stop szolgálatot. A város a kritikus helyeken homokdepókat állított fel, ahová várják a lakosságot. A polgárok azonban csak a homokzsákok töltését és mozgatását intézhetik. A szakmunkát, tehát a zsákok elhelyezésének kijelölését és a vízügyi helyzet felmérését a vízügyi hatóság emberei végzik.

A Tiszaligetből már kimenekítettek minden mozdítható értéket, de még így is mintegy hatmilliárdnyi vagyon maradt ott. Ha a Tisza átszakítaná valahol a gátat, akkor néhány perc alatt öntené el a területet. A legnagyobb kárt azonban nem a víz okozná, hanem a vízzel hozott hordalék. Ennek eltakarítása 2 milliárd forintba és több hónapba kerülne. Az élet kipusztulna onnan.

Ház, víz alatt
"...itt már nincs jelentősebb szintkülönbség..."
A kritikus helyzet miatt a városban lezárták a Tisza-hidat, Szolnokon keresztül közlekedő vonatok pedig 30-40 percet késnek, mivel a vasúti hídon csak egy pályán lehet haladni a vonatoknak. A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy azt is le kell majd zárni. A Szolnok melletti árteret felkészítették a ,,fogadásra".

,,Az a baj, hogy lassan folyik, mivel itt már nincs jelentősebb szintkülönbség" - mondja egy tűzoltózászlós, aki a ,,parancsnokság" előtt vigyáz egy motorcsónakot. ,,Itt is nagy a baj, de mi lesz így Szegednél?"

Remélem nem fog esni - mondja. Igaza volt a miniszternek, ilyen száz évben csak egyszer van, mi egymás után két évben is kifogtuk, a századforduló miatt előre ledolgoztuk a második száz évet is. Remélem egy ideig ez volt az utolsó."

Gát
Ha a Tisza átszakítaná a gátat, akkor néhány perc alatt öntené el a területet

Munka, sok
Már kimenekítettek minden mozdítható értéket

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?