Szolnok megfogja a vizet

2000.04.15. 19:30
Tíz méter felett állt a Tisza Szolnoknál, szombaton. A város keddre várja a tetőzést, 1020-szal, plusz-mínusz 10 centi. A város sohasem látott még ilyen magas vizet. Ez azt jelenti, hogy még a legpesszimistább forgatókönyv is megtörténhet. A legkritikusabb a helyzet a Tiszaligetnél. A polgármester mozgósította a lakosságot, a ,,sziget" gátjain százak dolgoznak. A védekezés naponta 50-70 millióba kerül.

Homokgát
A parton kígyóként húzódik végig a jól kitámasztott, egymásra pakolt homokzsák-csík.

A védelmi bizottság a Tiszaligeten, egy általános iskolában rendezkedett be. Amikor érdeklődtem, hogy szeretnék a polgármesterrel beszélni, udvariasan megkértek, hogy hagyjam pihenni, most ebédel, nemsokára úgy is sajtótájékoztatót tart. A helyiségben emberek telefonálnak, rohannak, kávéspoharak, nagy a rendetlenség, vészhelyzet van. A sarokban egy tábla, rajta táblázat számokkal. Folyamkilométerek, vízállások. A legmagasabb 1007 centimétert mutat.

A polgármester
Szalay Ferenc polgármester szerint a költségek a tavalyi (280 millió) kétszeresét is elérhetik
,,Nagyon nagy víz várható, a jelekből ítélve arra következtetünk, hogy hihetetlen erejű" - mondja Szalay ferenc, a város polgármestere délután a helyi médiának, stílusosan a gáton tartott sajtótájékoztatón. Szolnok vezetése a helyi média segítségével irányítja a város munkáját és ösztönzi a lakosság összefogását. A polgárok a hivatalos szervekkel (katonaság, tűzoltóság, polgári védelem és a vízügyi hatóságok) karöltve lázas munkával várják a 18-i tetőzést. A polgármester nem sokat alszik, éjszaka is a gátakon irányít.

munkások
Idáig 60 ezer köbmétert mozgattak meg

Szolnokon most az árvízről szól. A város csöndes, a forgalom kicsi, csak a Tisza-parton folyik a munka. A polgármester azt kérte a lakosságtól, hogy ne használják az autókat, mert azzal akadályoznák a homokot szállító teherautók gyors mozgását. Óriási dömperek tucatjai hordják a homokot, egymásba érnek.

Idáig körülbelül 60 ezer köbmétert mozgattak meg, a védekezés napi költsége elérheti az 50-70 milliót - mondja Kiss Lajos, a Polgármestere Hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője. A polgármester szerint a kritikus időszak védekezési költségei a tavalyi (280 millió) kétszeresét is elérheti. Mindezt az államnak kell állnia.

Ilyen magasan még nem állt a víz - mondja alkalmi útitársam a 8-as buszon, miközben szomorúan biccent a Tiszaliget irányába. A busz utasai szinte egyként helyeselnek. ,,Az emberek tartanak a víztől, bár nem mondják" - állítja. ,,Attól félünk, hogy a liget odalesz." Nem tudom, meg tudjuk-e fogni a vizet, még sohasem volt ilyen magasan.

ház víz alatt
Mindenki nézi, mennyit emelkedik...
A gátak erősek, de túl nagy a szivárgás. A tavalyi áradás szintén megviselte a várost. Sajnos azonban a gátakon az ár elvonulta után kint maradtak a homokzsákok hónapokig, nem volt pénz visszahordani őket. Így ezt megsínylették, könnyen szétszakadhatnak. A gátak magasítása egyébként profi módon történik, a parton kígyóként húzódik végig a jól kitámasztott, egymásra pakolt homokzsák-csík. A hídon aggódóan nézelődő, fényképező szolnokiak. A tiszaligeti gátaknál fáradt emberek dolgoznak. Mindenki azt nézi, mennyit emelkedik a vízszint.

homokzsákok
A homokzsák-gát a Tisza partján
Szolnok város csak a Tiszaligetet védi, a gátak többi része a KÖTIVIZIG hatáskörébe tartozik. A 4 kilométer hosszú a tiszaligeti gáton jelenleg minden pillanatban 4-600 ember és 2x50 katona dolgozik. A katonák a legveszélyesebb helyen adják a non-stop szolgálatot. A város a kritikus helyeken homokdepókat állított fel, ahová várják a lakosságot. A polgárok azonban csak a homokzsákok töltését és mozgatását intézhetik. A szakmunkát, tehát a zsákok elhelyezésének kijelölését és a vízügyi helyzet felmérését a vízügyi hatóság emberei végzik.

A Tiszaligetből már kimenekítettek minden mozdítható értéket, de még így is mintegy hatmilliárdnyi vagyon maradt ott. Ha a Tisza átszakítaná valahol a gátat, akkor néhány perc alatt öntené el a területet. A legnagyobb kárt azonban nem a víz okozná, hanem a vízzel hozott hordalék. Ennek eltakarítása 2 milliárd forintba és több hónapba kerülne. Az élet kipusztulna onnan.

Ház, víz alatt
"...itt már nincs jelentősebb szintkülönbség..."
A kritikus helyzet miatt a városban lezárták a Tisza-hidat, Szolnokon keresztül közlekedő vonatok pedig 30-40 percet késnek, mivel a vasúti hídon csak egy pályán lehet haladni a vonatoknak. A polgármester elképzelhetőnek tartja, hogy azt is le kell majd zárni. A Szolnok melletti árteret felkészítették a ,,fogadásra".

,,Az a baj, hogy lassan folyik, mivel itt már nincs jelentősebb szintkülönbség" - mondja egy tűzoltózászlós, aki a ,,parancsnokság" előtt vigyáz egy motorcsónakot. ,,Itt is nagy a baj, de mi lesz így Szegednél?"

Remélem nem fog esni - mondja. Igaza volt a miniszternek, ilyen száz évben csak egyszer van, mi egymás után két évben is kifogtuk, a századforduló miatt előre ledolgoztuk a második száz évet is. Remélem egy ideig ez volt az utolsó."

Gát
Ha a Tisza átszakítaná a gátat, akkor néhány perc alatt öntené el a területet

Munka, sok
Már kimenekítettek minden mozdítható értéket