Lassú apadás Szolnoknál

2000.04.19. 11:40
Lassú apadás várható Szolnokon, miután a Tisza 1041 cm-en tetőzött. Tiszajenőnél lokalizációs vonalat építettek, Csongrádon április 21-re várható a tetőzés.
A Tiszán a kiskörei vízállás az 1030 cm-es tetőzést követően lassú apadást mutat, de még mindig az eddigi legnagyobb vízállás - LNV (978 cm) felett 42 cm-rel magasabban áll (1020 cm). Hosszan tetőzött Tiszaroffnál is, 1088 cm-es vízszinttel (LNV 1032 cm), ahol ma reggelig csak 4 cm volt az apadás (1084 cm). Szolnokon április 10-e óta meghaladja a vízállás az eddigi maximumot. Ma hajnalban a vízállás 1041 cm volt, immár 67cm-rel meghaladva a tavaly mért LNV-t (974 cm). A hosszan elnyúló tetőzés a mai napon várható.

Az elmúlt napon, a védvonalakon közel 20000 fő védekezett
Csongrádon április 21-ére várható a 980-1000 cm közötti tetőző vízállás. Az eddigi LNV 935 cm, a ma reggeli érték 989 cm volt.

III. fokú a készültség a Takta mentén, a Tarna torkolati szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Tiszán Csongrád alatt, a Hármas-Körös mentén és a Maros torkolati szakaszán, összesen 510 km hosszon. II. fokú készültséget tartanak Sebes-Körösön és a Berettyó alsó szakaszán összesen 104 km hosszon. I. fokú a készültség a Zagyva és a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, valamint a Maros egyes védvonalain 134 km hosszban.

A Tisza védtöltésein szaporodnak az árvízi jelenségek a rendkívüli terhelés miatt - számítások szerint a kiépítéshez alapul vett érték 1,5-1,7-szerese - és ennek megfelelően nő a szükséges beavatkozások száma. Sok helyen kellett átázás, buzgár, szivárgás, hullámverés ellen védekezni. Jellemző a jelenségek mennyiségére, hogy a KÖTIVIZIG-hez (Szolnoki Vízügyi Igazgatóság) tartozó töltések mentén 290 km hosszon van fakadóvíz, 90 km-en szivárgóvíz, csurgás 542 db, buzgár 49 db és ezek száma folyamatosan növekszik.

Kisköre alatt és Tiszasülynél alakultak ki a legveszélyesebb mentett oldali rézsűcsúszások, ahol a védekezést nehezíti, hogy a védekezéshez szükséges anyagot csak helikopterekkel lehetett odaszállítani.

Mizere Istvánné, a Kötivizig Tájékoztatási Szakszolgálat munkatársána az Index kérdésére elmondta: Szolnokon a ötszáz éve nem tapasztalt 1041 cm-es vízállás már 12 órája nem változik, ezért úgy gondolják, hogy lassú apadás fog bekövetkezni. A 25 Celsius-fok körüli hőmérséklet párologtató hatása is segíti a védekezőket. A meteorológiai előrejelzések szerint a jó idő a következő napokban megmarad. Bár a hegyekben a hóolvadás tovább tart, újabb árhullám nem fenyeget.

A biztonsági megelőző munkálatok tovább folytatódnak, és Tiszajenő térségére összpontosítanak. Több mint egy kilométeren lokalizációs vonalat építettek ki: továbbá nem a gátat erősítik, hanem egy kis területet átadnak a víznek és a gát mögött építenek egy újabb, erősebb gátat. A szolnoki igazgatóságnál 13 ezer ember dogozik a töltéseken.

A veszélyeztetett területre eső három település, Tiszajenő, Tiszavárkony, Vezseny lakosságának kitelepítésére előkészületek történtek, de arra ténylegesen nem került sor.

Az elmúlt napon, a védvonalakon közel 20000 fő védekezett. A napi védekezési költség meghaladta a 600 millió Ft-ot.