Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kárelőleget fizetnek a biztosítók

2001.03.09. 14:26
A biztosítótársaságok már megkezdték az előzetes, egyelőre még csak becsült kárösszegek kiszámítását. Biztosítótól függetlenül minden károsult gyorssegélyben részesül. A társaságok által adott összeg húsz- és ötvenezer forint között változik. A Generali Providencia szerződéseinek értelmében, a teljes kártól függetlenül kétszázmillió forintot fognak szétosztani a biztosítással rendelkezők között. A Hungária Biztosító a károk kifizetése mellett gyorssegélyt nyújt az árvíz ellen küzdő szervezeteknek is.
A Hungária Biztosító a legrosszabb esetre készülve nyolcszáz lakással számol, de ez a szám semmiképpen sem végleges, mert a következő árhullám még komoly károkat okozhat. A lakásbiztosítások mellett egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora összeget tesznek majd ki a magán-, és mezőgazdasági vállalkozásoknak fizetendő összegek.

A biztosítótársaság három- és hatszázmillió közé teszi a kárösszeg nagyságát. Egyelőre minden károsult jelentkezhet ötvenezer forint kárelőlegért, de a társaság szerint kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, mert az emberek most még átmeneti szállásokon élnek vagy a gátakon próbálják menteni a menthetőt. A kárigények bejelentésére hozták létre a 06-80-201-225 ingyenesen hívható zöld számot.

A Hungária a kárfelmérések meggyorsítása miatt átcsoportosította embereit a katasztrófa által sújtott térségbe, és úgy tervezik, hogy az árvíz levonulását követő két hétben mindenkinek ki tudják fizetni a teljes biztosítási összeget. A kárelőlegek mellett gyorssegélyt is folyósítanak a mentésben résztvevő szervezeteknek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság öt, a kitelepítésekben dolgozó polgári védelem másfélmilliós támogatásban részesül.

Az OTP-nek még nincs kárbecslése

Az OTP Garancia Biztosító még nem készített kárbecslést. Ezzel meg szeretnék várni az árvíz végét. A térségben körülbelül hétszáz biztosítást kötöttek, de nem tudják, hogy ebből hányat kell majd kifizetniük. Tervezik kárelőleg folyósítását, de egyelőre ennek sem ismert az összege. Addig is várják minden károsult jelentkezését.

Problémás a készpénz helyszínre szállítása

A térségben a legtöbb szerződéssel, a mintegy hatezerötszáz lakásbiztosítással rendelkező AB-Aegon azonnali készpénzes gyorssegélyt szavazott meg a károsultaknak. A kárszakértők március 8-tól járják a településeket és a helyszínen húszezer forintot fizetnek ki. Az összeg felvételének feltétele a személyazonosság igazolása és az árvízi kockázatra is érvényes biztosítás megléte.

Horváth Andrea, a cég vezérigazgató - helyettese szerint a gyorssegély elsősorban a kitelepítettek átmeneti nehézségeinek leküzdésére, alapvető élelmiszerek és tisztálkodási szerek beszerzésére elegendő. Az AB-Aegon kér mindenkit, hogy ha lehet, akkor valamilyen folyószámlára kérje a neki járó biztosítási összeget, mert a készpénz helyszínre szállítása lassítja a kifizetéseket. A biztosító létrehozott egy kék számot. A 06-40-204-204-es telefonszámon várják a bejelentéseket.

Generali: maximum kétszázmillió az összes károsultnak

A Világgazdaság értesülései szerint a Generali Providencia biztosító maximálta a károkra kifizethető összeget. A térségben mintegy 420 lakásbiztosítással jelen lévő cég szerződéseit úgy kötötte, hogy a teljes kár mértékétől függetlenül árvízkár esetén maximálisan kétszázmillió forintot osztanak ki. Földrengés esetén 1,5 milliárd, felhőszakadáskor kétszázmillió a maximális összeg. A kárbejelentéseket addig is meg lehet tenni a biztosító kirendeltségein, vagy a települések polgármesteri hivatalaiban. Itt lehet átvenni az ötvenezer forintos kárelőleget is.