Paulina
21 °C
36 °C

Leisztinger gyorskölcsönös cégvezérré tette Gergényit

2008.12.11. 13:37
A milliárdos vállalkozó, Leisztinger Tamás egyik érdekeltsége egy váratlan húzással megszerezte az Athlon Pénzügyi Zrt. irányítását. A Forrás Nyrt. februárban vehette meg az első részvénycsomagot a gyorskölcsönök folyósításával foglalkozó társaságban, és augusztusban már háborúskodásban állt a kiszorított régi tulajdonosokkal, akik a pénzügyi felügyeleten, a rendőrségen és a bíróságon is bepanaszolták a céget, amelyet egy ideje az ex-rendőrfőkapitány, Gergényi Péter igazgat.

Az Index információi szerint csalás büntette miatt tett feljelentést a rendőrségen az Athlon Zrt. egyik korábbi, meghatározó szerepet játszó részvényese. A beadvány szerint a Leisztinger Tamás érdekeltségi körébe tartozó részvénytársaság, a Forrás – amely egy éve szállt be tőkeinjekciót ígérve az üzletbe – egy nyári közgyűlésen kiszervezte az eredeti tulajdonosi kör alól a bejáratott ügyfélkörrel rendelkező kölcsönfolyósító céget.

A 2006-ban alapított Athlonnak az ügyfélkör gyors növekedése miatt 2007 végére krónikus finanszírozási problémákkal kellett szembe néznie. A társaság vezetése ezért úgy döntött, hogy jelentős tőkeemelést hajt végre. A pénzt egy kisebb befektetői csoport mellett főként a Forrás hozta, így az Athlon kölcsönkihelyezési gondjai megszűntek, a tőketartalék néhány hónap alatt 1,2 milliárd forintra nőtt. A Leisztinger-cég három részvényvásárlási lépcső után a Zrt. 49,7 százalékos tulajdonrészét is megszerezte.

A cégalapítók csoportja ezzel az állapottal ki is egyezett, mert 25 százalékot meghaladó részesedésükkel biztosítani tudták beleszólásukat az Athlon további sorsába. A lendületbe jött Forrás viszont a 2008 júliusában megtartott közgyűlésen egy váratlan húzással – egy kisrészvényes régebbi ügyletét felhasználva – 25 százalék alá csökkentette a csoport szavazati arányát, és heves tiltakozásuk ellenére egy újabb tőkeemeléssel gyakorlatilag kiszorította az alapítókat Athlon döntéshozói köréből.

Az elfajult vita miatt a cégalapítók büntetőfeljelentést tettek csalás gyanújával, és polgári peres úton is bizonyítani próbálják, hogy a milliárdos cége a másik befektetői csoporttal összejátszva törvénytelenül szerezte meg az Athlon kizárólagos irányítását.

A Leisztinger-cég új vezetőket is hozott. Úgy tudjuk, az Athlon vezérigazgató-helyettesi posztját augusztus óta Gergényi Péter, volt budapesti rendőrfőkapitány tölti be. A BRFK korábbi vezetője 2007-ben kapott ajánlatot a milliárdostól, miután a Zsanett-ügy miatt távoznia kellett a rendőrségtől.

Zeitvogel János, a Forrás Nyrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy a törvényeknek megfelelően jártak el, a vitatott közgyűlés teljesen nyilvános volt, az újabb tőkeemeléssel jogszerűen szerezték meg a többségi tulajdonrészt a Forrás beszállása előtt erősen veszteséges cégben. Azt is elmondta, hogy a kisebbségi tulajdonosok nem tudták magukat megfelelően képviselni az augusztusi közgyűlésen, de ők készek voltak arra is, hogy ennek ellenére úgy emeljenek tőkét a társaságban, hogy a tulajdonosi érdekeik ne sérüljenek, de ők ezt nem fogadták el, sőt nehezményezték az eljárást.

Zeitvogel szerint a kisebbségi tulajdonosok azóta is blokkolják a tőkeemelés bejegyzését, és feljelentést is tettek a rendőrségen. „Azt majd a megfelelő szervek eldöntik, hogy kinek van igaza” – mondta a Forrás Nyrt. vezérigazgatója.