Felfüggesztetné az atomtemető építést a Fidesz

Egy tanulmány szerint vízátfolyások vannak a bátaapáti atomhulladék-temető mkár elkészült részein, így azt kérte a Fidesz környezetpolitikusa, hogy függesszék föl a beruházást. Illés Zoltán szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az itt lerakandó hasadóanyag később a felszínre kerül.

A Bátaapátiban épülő atomtemető munkálatainak felfüggesztését és azonnali vizsgálatot kér Illés Zoltán fideszes képviselő Zoltán Fodor Gábor környezetvédelmi minisztertől. Az ellenzéki politikus mindezt egy még nyáron elkészített tanulmányra hivatkozva kéri, amely szerint vízátfolyások vannak a leendő atomtemető már elkészült részein, vagyis fennáll a veszélye annak, hogy a sugárveszélyes anyagok a későbbiekben a felszínre kerülhetnek.

Az ellenzéki politikus szerint már az is kérdéses, miért van szükség arra, hogy Bátaapátiban 60 milliárdos beruházásként atomtemető épüljön, holott a kis-és közepes aktivitású rádióaktív hulladék biztonságos tárolása az atomerőmű területén is megoldható lenne, egy lényeges kisebb, 10 milliárd forintos beruházással.

A politikus szerint ugyanakkor ha már mindenképpen szükség van a Bátaapáti atomtemető megépítésére, akkor viszont mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy semmilyen módon ne juthasson radioaktív anyag a felszínre.

Illés Zoltán szerint több ellenérv van a Bátaapáti beruházással kapcsolatban, ezek közül az egyik egy olyan jelentés, amelyet orosz szakértők készítettek még a nyáron, miután látogatást tettek Bátaapátiban, és amely megállapítja, hogy olyan vízátfolyások vannak, amelyek nem teszik alkalmassá a területet a beruházásra.

Illés Zoltán a munkálatok leállítását és azonnali vizsgálatot kér a környezetvédelmi minisztertől, egyúttal jelezte azt is, hogy a szükséges dokumentációk összegyűjtése után a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökséget is megkeresik a problémával és vizsgálatot kérnek.

Fodor Gábor soron kívüli helyszíni szemlére és hatósági ellenőrzésre utasította a székesfehérvári zöldhatóságot, hogy megvizsgálja, a bátaapáti atomhulladék lerakó kivitelezése során történt-e olyan változás, amely környezeti kockázatot okozhat - reagált Illés Zoltán felvetésére a környezetvédelmi tárca. Közleményükben rámutatnak: az Országos Atomenergia Hivatal tulajdonában álló Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. - az építtető - köteles minden menet közben beállt változást jelenteni a zöldhatóságnak, ilyen bejelentés eddig nem érkezett.

"A zöldhatóság most felelős nyilatkozattételre szólítja fel az engedély birtokosát arról, hogy bekövetkezett-e lényeges változás az engedélyezéskori körülményekhez képest" - nyomatékosítja a kommüniké. Amennyiben az indokolt, a felügyelőség megteszi a szükséges lépéseket.  • Hírek
  • Személyi kölcsön