Erzsébet
1 °C
4 °C

Kezdődik az Attila út felújítása

2001.05.23. 07:54
Csütörtökön kezdik az Attila út felújítását a fővárosban, ami miatt újabb dugókra kell számítani Budán. Több utcát egyirányúsítanak, és a parkolást is megtiltják néhány helyen. A buszok útvonalát megváltoztatták, de a BKV szakemberei szerint az első napokban jelentős késésre kell számítani. A munkálatok teljes befejezése október közepére várható.
Csütörtökön kezdődik az Attila út Mikó utca és Döbrentei tér közötti szakaszának teljes újjáépítése, ami miatt óriási forgalmi dugók alakulhatnak ki Budán. A munkálatok közműátépítésekkel kezdődnek: felújítják az elöregedett víz-, csatorna-, távhő- és gázvezetékeket, kicserélik az elektromos és távközlési kábeleket.

Egyirányú utcák az építkezés idején

Az Attila út Mikó utca és Alagút utca közötti szakaszát egyirányúsítják az Alagút utca felé, majd május végétől a Dózsa György tér és Alagút utca között lehet csak egy irányban közlekedni. A kivitelezés zavartalansága érdekében a parkolást is korlátozzák. Nem lehet megállni az Attila út, Mikó utca és Döbrentei tér közötti szakaszán, a Mikó utcában, a Dózsa György téren, a Krisztina körút terelőútként igénybevett szakaszain. Az építtetők arra kérik a járművezetőket, hogy figyeljék a kihelyezett jelzőtáblákat, mert a tilosban parkoló járműveket elszállítják.

Változások lesznek a tömegközlekedésben is. Az 5-ös autóbusz útvonalát a Mikó utca - Krisztina körút vonalra terelik át. Az Alagút utcai megállóhely ideiglenesen megszűnik, helyette a Mészáros utcai villamos-megállóhely járdaszigeteinél lesz egy új közös megálló. Május végétől a 78-as autóbuszok útvonala is megváltozik, az Attila út helyett a Krisztina körúton közlekednek az Erzsébet híd felé. Az ideiglenesen megszűnő Alagút utcai megállóhely helyett újat jelölnek ki. A változásokról az utasok az elhelyezett táblák segítségével tájékozódhatnak.

Negyven éve újították fel utoljára az Attila utat

Az Attila út főforgalmi út szerepét tölti be az I. kerület közlekedésében. Utoljára a '60-as évek második felében újították fel, ezért korszerűsítése nem késlekedhet tovább. A rekonstrukció során korszerű út- és járdaburkolatot építenek. Favédő korlátokat és parkolásgátló oszlopokat helyeznek el, és rendezik a zöldterületet. Egy kilométer hosszon közel tizenhatezer négyzetméter korszerű útpályát és nyolcezer négyzetméter új járdaburkolatot építenek újjá. A felújított útpályát augusztus végén adják át a forgalomnak, a munkálatok teljes befejezése október közepére várható.

A Fővárosi Önkormányzat és a kivitelezők tisztában vannak a munkák és a forgalomkorlátozás okozta nehézségekkel, és a budapestiek türelmét kérik az építkezések idejére - áll az általuk kiadott közleményben. Az autósoknak azt javasolják, hogy kerüljék el az építkezés területét, vagy utazzanak a BKV járművein. A közlekedési vállalat technológiai csoportja az Indexnek elmondta, a buszok várhatóan ugyan bele fognak kerülni a közlekedési dugókba. Az első három nap nagyon kritikus lesz, utána az autósok átszoknak más útvonalakra, akárcsak a Rákóczi úti építkezésnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?