Kelemen, Klementina
2 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Kezdődik az Attila út felújítása

2001.05.23. 07:54
Csütörtökön kezdik az Attila út felújítását a fővárosban, ami miatt újabb dugókra kell számítani Budán. Több utcát egyirányúsítanak, és a parkolást is megtiltják néhány helyen. A buszok útvonalát megváltoztatták, de a BKV szakemberei szerint az első napokban jelentős késésre kell számítani. A munkálatok teljes befejezése október közepére várható.
Csütörtökön kezdődik az Attila út Mikó utca és Döbrentei tér közötti szakaszának teljes újjáépítése, ami miatt óriási forgalmi dugók alakulhatnak ki Budán. A munkálatok közműátépítésekkel kezdődnek: felújítják az elöregedett víz-, csatorna-, távhő- és gázvezetékeket, kicserélik az elektromos és távközlési kábeleket.

Egyirányú utcák az építkezés idején

Az Attila út Mikó utca és Alagút utca közötti szakaszát egyirányúsítják az Alagút utca felé, majd május végétől a Dózsa György tér és Alagút utca között lehet csak egy irányban közlekedni. A kivitelezés zavartalansága érdekében a parkolást is korlátozzák. Nem lehet megállni az Attila út, Mikó utca és Döbrentei tér közötti szakaszán, a Mikó utcában, a Dózsa György téren, a Krisztina körút terelőútként igénybevett szakaszain. Az építtetők arra kérik a járművezetőket, hogy figyeljék a kihelyezett jelzőtáblákat, mert a tilosban parkoló járműveket elszállítják.

Változások lesznek a tömegközlekedésben is. Az 5-ös autóbusz útvonalát a Mikó utca - Krisztina körút vonalra terelik át. Az Alagút utcai megállóhely ideiglenesen megszűnik, helyette a Mészáros utcai villamos-megállóhely járdaszigeteinél lesz egy új közös megálló. Május végétől a 78-as autóbuszok útvonala is megváltozik, az Attila út helyett a Krisztina körúton közlekednek az Erzsébet híd felé. Az ideiglenesen megszűnő Alagút utcai megállóhely helyett újat jelölnek ki. A változásokról az utasok az elhelyezett táblák segítségével tájékozódhatnak.

Negyven éve újították fel utoljára az Attila utat

Az Attila út főforgalmi út szerepét tölti be az I. kerület közlekedésében. Utoljára a '60-as évek második felében újították fel, ezért korszerűsítése nem késlekedhet tovább. A rekonstrukció során korszerű út- és járdaburkolatot építenek. Favédő korlátokat és parkolásgátló oszlopokat helyeznek el, és rendezik a zöldterületet. Egy kilométer hosszon közel tizenhatezer négyzetméter korszerű útpályát és nyolcezer négyzetméter új járdaburkolatot építenek újjá. A felújított útpályát augusztus végén adják át a forgalomnak, a munkálatok teljes befejezése október közepére várható.

A Fővárosi Önkormányzat és a kivitelezők tisztában vannak a munkák és a forgalomkorlátozás okozta nehézségekkel, és a budapestiek türelmét kérik az építkezések idejére - áll az általuk kiadott közleményben. Az autósoknak azt javasolják, hogy kerüljék el az építkezés területét, vagy utazzanak a BKV járművein. A közlekedési vállalat technológiai csoportja az Indexnek elmondta, a buszok várhatóan ugyan bele fognak kerülni a közlekedési dugókba. Az első három nap nagyon kritikus lesz, utána az autósok átszoknak más útvonalakra, akárcsak a Rákóczi úti építkezésnél.