Magyar ATV3?

2000.02.22. 16:35
Hétfő estétől beszüntetette a sugárzást a TV3 televíziós csatorna. A munkatársakat az Egyenleg megszüntetésekor látott módon és stílusban bocsátották el, bár néhányuknak lehetősége van a magyar ATV képernyőjére kerülni. A Magyar ATV egyelőre csak Budapesten és környékén fogható, szerdán fél hattól viszont a műholdon sugároz majd: ott, ahol eddig a TV3.
Az Írisz TV kontra RTL Klub perben közben váratlan megállapodás született: a Népszabadság értesülése szerint a TV 2 külföldi tulajdonosa egy több ügyletet magában foglaló megállapodás keretében 16 millió dollárt fizetett a hétfőn megszüntetett TV 3-ért az Írisz TV-t is létrehozó amerikai CME-nek. Ugyanakkor megállapodás született arról, hogy a tulajdon felét a TV 2 tulajdonosa 9 millió dollárért továbbadja az RTL Klubnak.

Danks Emese, a TV3 sajtófőnöke a csatorna megszüntetését azzal indokolta, hogy nem sikerült a veszteségeit lefaragni, ezért a tulajdonosok részvényeiket átruházták. Az Index információi szerint azonban a háttérben nem anyagi okok állnak. Másrészt, ha valóban anyagi okok miatt szűnik meg egy csatorna, akkor az úgy történik, ahogyan az MSAT esetében volt: azonnal lepecsételik a székházat, és zárolják az összes értéket. Ehhez képest a TV3 teljes vagyonát (és tartozását) átvette az SBS.

Az RTL Klub is bevásárolta magát a TV3-ba
Az 1997-es tv-pályázaton vesztes Írisz TV új tulajdonosa - azonos a perben szintén alperes TV 2 tulajdonosával - kedden elállt keresetétől, így az RTL Klub végleg megmenekült attól a veszélytől, hogy be kelljen fejeznie működését. Az Írisz TV korábban egy jogerős ítélet alapján indította meg keresetét, mely szerint a pályáztatás szabálytalansága miatt az RTL jogsértően jutott működési engedélyhez, ezért szerződését a médiatörvény alapján fel kellene bontani. Ez ellen az ORTT felülvizsgálati eljárást indított, az Írisz TV pedig ellenkérelmet nyújtott be, miszerint a bíróság kötelezze is a médiahatóságot a szerződésbontásra. A társaság kedden, tehát a tárgyalás elott egy nappal visszavonta ellenkérelmét a bíróságon. Az Írisz TV egyúttal írásban azt közölte a médiahatósággal, hogy eláll az eredeti pertől is, amit az ORTT tudomásul vett.

A New York-i tőzsdén közzétett hivatalos információ szerint a TV 2 külföldi tulajdonosa egy több ügyletet magában foglaló megállapodás keretében 16 millió dollárt fizetett a hétfőn megszüntetett TV 3-ért az Írisz TV-t is létrehozó amerikai CME-nek. Ugyanakkor megállapodás született arról, hogy a tulajdon felét a TV 2 tulajdonosa 9 millió dollárért továbbadja az RTL Klubnak.

Forrás: Népszabadság

A TV3 délelőtti nézettségi aránya - bár low-budgettel dolgozott és csak a háztartások negyven százalékában lehetett fogni-, fölvette a versenyt a 98-99 százalékos lefedettségű televíziókkal.

A TV3-at példátlanul gyorsan szüntették meg, jóllehet majd egy éve folytak a sorsáról tárgyalások. Tavaly márciusban jelentették be, hogy a TV3 tulajdonosa, az amerikai CME beolvad a TV2 társtulajdonos cégébe, az SBS-be. 18 millió dollárért vették meg a társaság tulajdoni hányadát, a technikai eszközöket, a nevet és a negyvenmillió dolláros filmcsomagot. A médiatörvény szerint viszont egy kézben nem lehet két országos csatorna, ezért azt tervezték, hogy a TV3 tematikus (a legvalószínűbb találgatások szerint hír- és kulturális) csatorna lesz. A megbeszélések pénzügyi reformról és struktúraváltásról is szóltak: e reformokat részben meg is valósították. Semmi sem utalt arra, hogy a csatornát föl fogják számolni, a belső munkatársakat is meglepte az akció.

Az eladásról szóló tárgyalások pénteken kezdődtek Londonban, és hétfő hajnalban értek véget. Az igazgatótanács hétfőn délelőtt írta alá a lemondó nyilatkozatát, s aznap délután közölték a TV3 munkatársaival, hogy a 19 órás híradó után megszűnik a munkaviszonyuk.

Vélhető, hogy a TV 3 gyors megszüntetése nem független attól a pertől, amelyet a CME érdekeltségű, a tévépályázaton vesztes Írisz TV indított. A Legfelsőbb Bíróság szerdára tervezte, hogy tárgyalja a tévéfrekvenciapályázat-per felülvizsgálati kérelmet. Egy nappal a tárgyalás előtt az IRISZ TV visszavonta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és TV2, valamint az RTL Klub tulajdonosai ellen folyamatban lévő ügyben benyújtott felülvizsgálati kérelmét és felülvizsgálati ellenkérelmét - közölte kedden a Legfelsőbb Bíróság titkára.

A perben alperes az ORTT és a Magyar RTL mellett a TV2 is. A tranzakcióval az TV3-at megvásároló SBS, a TV2 egyik tulajdonosa saját perlőjévé lépett elő az ügyben, így a felülvizsgálati kérelem visszavonása várható volt.

Az ítélet arról dönt(ene), hogy a pályázat szabálytalanságai miatt az RTL Klub szerződését fel kell-e bontani. A Népszabadság korábban arról írt, hogy a közelmúltban a TV 2 és az RTL tulajdonosai egy budapesti ügyvédi irodán keresztül közösen tettek ajánlatot a TV 3 megvásárlására.

Gyárfás Tamás, a Nap-Kelte vezetője
A TV3 egyik sikerműsora, a Nap-Kelte szerdától a Magyar ATV-n folytatódik. Gyárfás Tamás a Nap-kelte internetes fórumán elmondta: 'A Nap-kelte munkatársainak névsora nem változik. Szándékunk szerint a Nap-kelte hangvétele is az eddigiekkel azonos lesz. A Magyar ATV-vel kötött szerződés rögziti a Nap-kelte szerkesztésének teljes szabadságát. Nagyon sajnáljuk, hogy a TV3 megszűnt, de abban bizunk, hogy mindazok akik a Nap-keltét szeretik, a Nap-keltéért szeretik.'

A Nap TV munkatársai elmondták: az ATV-vel nincsenek jogviszonyban, valójában semmit sem tudnak róla, csak az ATV emblémáját fogják használni.

Az ATV valójában az ország legelső kereskedelmi televíziója, ugyanis 1989-ben, néhány héttel a Nap TV indulása előtt kezdett el működni. Az eleinte csak kazettákon terjedő műsor az utóbbi esztendőben váltott nevet, s a külföldi tulajdonú országos kereskedelmi televíziók beindulásával vette fel a hazai érzést sugalmazó Magyar ATV nevet. Népszerű műsora például a Nagy Feró kocsmája című adás, idén pedig megszerezték a Miss Universe közvetítési jogát

A szerény nézettséggel rendelkező Magyar ATV egyelőre csak Budapesten és környékén fogható, AM-Mikro antennán.Czikó Gábor, a Magyar ATV többségi tulajdonosa azonban az Indexnek elmondta: szerdán fél hattól már műholdon sugározzák műsorukat - ugyanazon a csatornán, ahol eddig a TV3-at lehetett elérni.

Hogy a TV3 műsorainak mi lesz a sorsa, egyelőre rejtély. A TV3 vezetőségéből két személy, Végh István és Török László üzemeltetésvezető tartja a frontot, megdöntve a maratoni értekezés világcsúcsát: hétfő délután óta szünet nélkül tárgyalnak - legalábbis elérni nem lehet őket.

Pintér Dezső, a TV2 elnöke az Index érdeklődésére elmondta: néhány népszerű műsor esetleg feltűnhet a TV2 képernyőjén, néhány tehetséges riporter már jelentkezett is, akiket esetleg átvesznek.

Nap-kelte üzenetek

Tisztelt Nap-kelte nézők!

2000.február 21-én 16.óra 30 perckor értesültem arról, hogy a TV3 megszünik.

18 órakor a Magyar ATV vezetőivel megállapodtunk abban, hogy a Nap-kelte a jövőben, február 23-tól az új csatornán, a hét minden napján az eddig megszokott időben és keretek között jelentkezik. Jelen helyzet szerint a Magyar ATV február 23-tól müholdon is sugárzásra kerül. Ennek alapján a Nap-kelte ugyanott fogható, ahol eddig a TV3-on volt elérhető.

A Nap-kelte munkatársainak névsora nem változik. Szándékunk szerint a Nap-kelte hangvétele is az eddigiekkel azonos lesz. A Magyar ATV-vel kötött szerződés rögziti a Nap-kelte szerkesztésének teljes szabadságát.

Nagyon sajnáljuk, hogy a TV3 megszünt, de abban bizunk, hogy mindazok akik a Nap-keltét szeretik, a Nap-keltéért szeretik.

Elnézést kérünk valamennyi kedves Nézőnktől azért, mert 2000. február 22-én a Nap-kelte adását nem láthatták.

Öszinte tisztelettel:

Gyárfás Tamás, a Nap TV elnöke

------------------------------------------------------------------------

1.A reggeli műsorok nagy versenyében - mármint azon a pályán, ahol az összes versenyző jelen volt, azaz választani lehetett mindőjük közül - a TV2-t csak a Duna TV tudta alulmúlni. A Napkelte mindig első volt, az MTV1(több néven)mindig második, az RTL mindig harmadik, a TV2 mindig utolsó előtti. A Napkelte nézettsége ezen a pályán jó háromszorosa volt vagy inkább négyszerese(átlagban) a TV2-ének.

2. Előállt egy olyan helyzet, hogy a TV2-t társbirtokló SBS tulajdonosa lett a TV3-nak. És úgy döntött, hogy szerzeményét azonmód meg is szünteti. Miáltal a Napkelte egyszerűen elesett attól a frekvenciától, ahol eddig műsorát sugározták. Nem szükségképpen azonban, teszem hozzá. Tudniillik a TV3 tulajdonosa (SBS) éppenséggel hagyhatta volna élni a Napkeltét. A frekvenciát évekre lekötötte, ma és holnap is fizetni fog az Antenna Hungáriának érte. A sugárzásért, ami nincs.

3. A Napkelte frekvencia nélkül maradt. Egy kelendő áru vásárló nélkül. Holott az SBS-nek - ne kerteljünk: a TV2-nek - csak egy telefonba került volna, hogy a saját, elnézést kérek vacak áruját egy jóra cserélje ki, s ezzel a reggeli műsorsávban a nézettségi lista élére rúgtasson. Csak egyszerűen át kellett volna vennie a Napkeltét. Megtehette volna, hiszen annak egyetlen szerkesztője, műsorvezetője sem érdekelt a konkurrens csatornáknál.

4. De nem. A TV2 ettől mereven elzárkózott. Kész műsorokat nem veszünk át, nyilatkozta elnöke. A TV2 eleve elhibázott műsorkoncepciója ("politizálni akarok, mint a Napkelte, egyszersmind ugyanolyan oldott lenni, mint az RTL Klub") tovább él. Ami azért is különös, mert ennél a kereskedelmi tévénél a nézettség csökkenésének legkisebb jelére felszámoltak, szüneteltettek műsorokat. Könyörtelenül. Hogy úgy mondjam, roppant érzékenyek voltak ezekre az adatokra. Kivétel: a reggel. Ott valami egészen sajátos érdekösszefonódásnak kell léteznie tulajdonos, menedzsment és a (külsős)producer között.

5. Uraim és hölgyeim: így működik a magyar piagazdaság. Minden piaci ráció ellenére. Ezért vagyunk ott, ahol vagyunk. És az egészben ez a leginkább elszomorító.

P.s. Más a helyzet kissé, ha a Gyárfás Tamás-féle konkurrencia eltakarítása minden pénzt megér. Ha ez a dolgok végső értelme.

Tisztelettel üdvözöl mindenkit: Aczél Endre

forrás: www.nap-kelte.hu