Ágnes
-1 °C
2 °C

A püspök hazugsággal vádolja a Vasárnapi Híreket

2004.12.13. 15:41
Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára és Semjén Zsolt fideszes országgyűlési képviselő is visszautasítja a Vasárnapi Hírek és a Népszava információját arról, hogy egyházi és ellenzéki vezetők az ügynöklisták nyilvánosságra hozataláról tárgyaltak volna. A szocialisták elnöksége kedd este döntötte el, hogy a III-as főcsoportfőnökség aktáinak megnyitását kezdeményezi.
"Hazugság" - kommentálta az Indexnek Veres András püspök a Vasárnapi Hírekben és a hétfői Népszavában megjelent hírt, miszerint egyházi vezetők ellenzéki politikusokkal tárgyaltak az ügynökakták megnyitásáról.

Nem indult vizsgálat

#alt#
Veres András
Az MSZP a múlt héten váratlanul azzal a javaslattal állt elő, hogy legyenek bárki számára hozzáférhetők a III-as főcsoportfőnökség aktái. Veres szerint ez a politika ügye. "Nem veszünk részt a törvényhozásban, ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja" - válaszolt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára arra a kérdésre, hogy elfogadhatónak tartaná-e a levéltárak megnyitását.

Veres András elmondta, a készülő törvénytervezet a katolikus egyházban eddig nem volt téma és a rendszerváltást sem követte semmilyen belső vizsgálat arról, hogy a mai is szolgáló papok és egyházi méltóságok közül kik működtek együtt az állambiztonsággal. Az átvilágítási törvény hatálya az egyházi vezetőkre jelenleg nem terjed ki.

Bölcskei sem érti

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek cáfolta a titkos megbeszélésről szóló híreket. "Amennyiben a mértékadó egyházi vezetők közé tartozom, kijelentem, senkivel nem tárgyaltam sem a hétvégén, sem máskor az új átvilágítási javaslatról" - nyilatkozta Bölcskei Gusztáv. A zsinat lelkészi elnöke emlékeztetett arra, hogy e kérdésben a zsinatnak érvényes határozata van, miszerint tisztségviselőinek nem tette kötelezővé, de ajánlotta az átvilágítást.

Az egyházi személyek sem kivételek

Semjén Zsolt is kizártnak tartja, hogy tárgyaltak volna egymással az ellenzéki és az egyházi vezetők. "Konspiratív módon nem szoktunk tárgyalni, hivatalos megbeszélés nem volt" - mondta a fideszes országgyűlési képviselő, aki egyetért azzal, hogy minden magyar állampolgár esetleges állambiztonsági múltja, így az egyházi személyeké is, kutatható legyen. A szankcionálást viszont nem támogatja, a szocialista javaslat szerint erről nincs is szó.

A Népszava Máté-Tóth András közelmúltban megjelent tanulmányából idéz. A teológus szerint az egyházakban "kényszerügynökök" - magánéleti probléma miatt megzsaroltak -, "diplomataügynökök" - az egyház mozgásterét kívánták tágítani - és "karrierügynökök" - a hivatali előmenetelük miatt jelentők - működtek.

Semjén is tud arról, hogy az egyházakban működtek ügynökök, de szerinte ezek az emberek már nem élnek vagy nem viselnek egyházi tisztséget.