Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csak az ügynöklistákat hozná nyilvánosságra az MSZP

2004.12.10. 16:04
Az MSZP péntekre valamelyest visszakozott szerdai álláspontjától, és ma már nem az összes állambiztonsági aktát, hanem csak az ügynökök és tartótisztjeik nevét hozná nyilvánosságra.

Az MSZP azt akarja, hogy "minden felnőtt állampolgár bemehessen a hivatalba, megismerhesse bárkivel kapcsolatban, volt-e ügynök, megismerhesse azon személyek listáját, akikkel az ügynök együtt dolgozott, vagy akiknek jelentést készített" - pontosította az MSZP vezetőinek szerdai bejelentését pénteken Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese, akinek a vezetésével a szocialisták javaslatot készítenek elő az ügynöktörvény módosításához.

A szocialista politikus elmondta, garanciákat is szeretnének beépíteni a javaslatba, mivel nem fordulhat elő, hogy a megfigyeltek magánélete "médiazsákmánnyá" váljon. Hiller István, az MSZP elnöke szerdán bejelentette, hogy "az összes, - 1944. december 21. és 1990. február 14. között - a III-as főcsoportfőnökségnél és az állambiztonsági hivatalnál született iratot, amelyet a Történeti Levéltárban őriznek, korlátozás nélkül hozzáférhetővé teszi.

Három törvényt módosítanának

"Rólam is bárki megkérdezhesse, hogy voltam-e ügynök és én is bárkiről megkérdezhessem volt-e ügynök" - mondta Burány péntek délutáni sajtótájékoztatóján. Az MSZP szerint az állambiztonsági iratok korlátlan megismeréséhez a Történeti Levéltárról, a személyes adatok védelméről, valamint a közokiratokról, közlevéltárakról szóló törvényt mindenképpen módosítani kell.

Bárki nyilvánosságra hozhassa a listát

Burány Sándor közölte, céljuk az, hogy a megszerzett információkat bárki saját felelősségére nyilvánosságra hozhassa. Mint mondta, csak olyan törvénymódosításokat nyújtanak be és támogatnak, amely biztosítja, hogy az áldozatok magánélete ne sérüljön.

Kuncze Gábor SZDSZ-es pártelnök pénteken azt mondta, hogy meg kell fordítani az eddigi szabályozást, amely csak a megfigyelők személyiségi jogait védte, a megfigyeltekét nem. Ezzel kapcsolatban Kuncze Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az iratokban a megfigyeltek életének intim részletei is szerepelhetnek.

Az MSZP és az SZDSZ is egyetért abban, hogy a jelenleginél több szankció nem érheti, ha valakiről kiderül, ügynök volt.

SZDSZ: a játéknak vége

Az SZDSZ üdvözli a Hiller István szocialista pártelnök által bejelentett javaslatot a rendszerváltás előtti állambiztonsági iratok megismerhetővé tételéről, jelentette ki pénteken Kuncze Gábor. A szabad demokrata pártelnök azt mondta, hogy pártja a bejelentést fordulatnak tekinti az MSZP politikájában, amely eddig a nyilvánosságra hozatal megakadályozására törekedett. "A játéknak vége" - fogalmazott budapesti sajtótájékoztatóján az SZDSZ elnöke, és emlékeztetett arra, hogy pártja 5215 nappal ezelőtt, 1990-ben nyújtotta be a Demszky Gábor és Hack Péter nevével fémjelzett ügynöktörvény-javaslatot. Az SZDSZ - tette hozzá - a nyilvánosság további kiterjesztése mellett is kiáll, és csak azt tartja kérdésesnek, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érvényesíteni tudja-e törekvését az MSZP országgyűlési frakciójában.

Kuncze Gábor hangsúlyozta, hogy az SZDSZ kész bárkivel együtt szavazni, aki támogatja az állambiztonsági iratok nagyobb nyilvánosságát. A politikus a két alapvető kérdésnek az iratokat kutatók körének megállapítását, illetve annak megismerését nevezte, hogy kik jelentettek, kiknek és milyen módon.