Az SZDSZ újra benyújtja az ügynöktörvényt

2004.11.23. 13:06
Mécs Imre és Kovács Kálmán újra benyújtja az úgynevezett ügynöktörvényt a parlament elé. A törvényjavaslat változatlanul hagyott szövege két évvel ezelőtt három szocialista képviselő módosító javaslata miatt bukott meg. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese szerint az állambiztonsági levéltári törvény nem az áldozatokat védi. Legutóbb Molnár Gál Péter színikritikusról derült ki, hogy a III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott.
A Szabad Demokraták Szövetsége ismét a parlament elé terjeszti a közéleti szereplők átvilágításáról szóló, úgynevezett ügynöktörvényt, jelentette be kedden Kovács Kálmán és Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő. A törvényjavaslatot, amely 2002-ben hosszas koalíciós egyeztetést követően három szocialista képviselő módosító javaslata miatt bukott meg, változatlan formában terjesztik az Országgyűlés elé. A hatályos törvény szerint ez év decemberében lejár a közszereplők átvilágítása.

Mécs Imre közölte: a törvényjavaslat nem egy ügynöklista nyilvánosságra hozatalát célozza, hanem azt, hogy a közéleti szerepet betöltők múltja megismerhetővé váljon.

A törvény a besúgókat védi
Hamarosan elkészül az állambiztonsági levéltári törvény módosítása, írja a Népszabadság. Kónyáné Kutrucz Katalin, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettese a lapnak elmondta: Az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló törvényt rossznak tartja, mert az nem az áldozatok jogait tartja szem előtt. A koncepciós és az egyéb politikai perek nyomozati anyagát "minden tisztességes országban" megnézhetik az egykori elítéltek. Ezt, Kónyáné szerint, lehetővé kell tenni nálunk is.

Nem lehet nyugodt a jövőnk

A vizsgálat a teljes III-as Főcsoportfőnökségre vonatkozna. Az Alkotmánybíróság többször megállapította, hogy a titkosszolgálat egésze nem működött jogállami módon, és a diktatúra eszköze volt az elmúlt rendszerben.

Kovács Kálmán hangsúlyozta, az, hogy az elmúlt hónapokban egyesek ügynökmúltjáról csöpögtetett információk mérgezték a közéletet, azt bizonyítja, hogy "nem lehet nyugodt jövőnk, ha nem tiszta a múltunk".

Elmondta, hogy a politikai szereplők esetében megtörtént az átvilágítás, a baj az, hogy olyan egyéb közéleti szereplőkről derül ki, hogy ügynökök voltak, akik nagy hatással vannak egy ország belső életére.

Vikidáltól Molnár Gálig

A múlt héten Molnár Gál Péter színikritikus ismerte el, hogy az előző rendszerben ügynökként az állambiztonságnak dolgozott. Az elmúlt hónapokban többek között Vikidál Gyula és Som Lajos zenészekről, Novák Dezső olimpiai bajnok futballistáról derült ki, hogy besúgóként írt jelentéseket a környezetéről.

Fideszes talán, szocialista nem
A Fidesz álláspontját Demeter Ervin ismertette, szerinte vita van arról, hogy az átvilágítás milyen körre terjedjen ki. "Ha olyan irányú javaslat van, amely az átvilágítandók körét szélesíteni kívánja, vagy pedig az egész III-as főcsoportfőnökségre kiterjedne, a Fidesz mindenféleképpen partner lesz ebben" - mondta. Tóth Károly szocialista politikus szerint az SZDSZ előterjesztésér "indokolatlan és időszerűtlen", hiszen a jelenlegi törvények működőképesek és eleget tudnak tenni a követelményeknek.