Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ügynöknapot tart az MSZP-frakció

2004.12.07. 16:58
A nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén villámcsapásként érte a szocialista képviselőket, hogy még nincs frakcióálláspontjuk az SZDSZ ismételten benyújtott ügynöktörvényéről. A szocialisták szerdára rendkívüli "ügynöknapot" hívtak össze.

Az ügynöktörvényről tart rendkívüli frakcióülést az MSZP szerdán, tudta meg az Index. Katona Béla, frakcióvezető-helyettes megerősítette információnkat. Az ülésre hivatalos a miniszterelnök és a pártelnök is.

Előterjesztenék, nyilvánosságra hoznák
Az előterjesztés szerint fel kell tárni, hogy a javaslatban felsorolt tisztségek betöltői hivatásos állományú tisztként teljesítettek-e szolgálatot a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségnél. Az átvilágítandó tisztségek közé tartoznának a közjogi méltóságok, a képviselők, polgármesterek, a kormány tagjai, a nagyobb lapok szerkesztői és az egyházi vezetők is.

Az SZDSZ november 23-án jelentette be, hogy ismét a parlament elé terjeszti a közéleti szereplők átvilágításáról szóló, úgynevezett ügynöktörvényt. Nem sokkal a bejelentés előtt Molnár Gál Péter színikritikusról derült ki, hogy a III/III-as csoportfőnökségnek dolgozott.

Értesüléseink szerint a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén szembesültek először a szocialisták azzal, hogy még nincs álláspontjuk az SZDSZ újbóli kezdeményezéséről. Ezért a Tóth Károly vezette szocialisták nem is szavaztak a szabad demokrata előterjesztésről. Tóth Károly, bizottsági alelnök az Indexnek is csak saját álláspontjáról nyilatkozhatott, amely szerint az MSZP egyszer már szavazott a törvényről.

A törvényjavaslatot, amely 2002-ben hosszas koalíciós egyeztetést követően három szocialista képviselő módosító javaslata miatt bukott meg a szabad demokraták változatlan formában terjesztették az Országgyűlés elé. Az MSZP akkor azzal módosította a szabad demokrata kezdeményezést, hogy az egyházakat és a szakszervezeteket kivonták a jogszabály hatálya alól.

Vadai Ágnes, az MSZP elnökségi tagja szerint egyszer és mindenkorra pontot kell tenni az ügy végére. Szerinte nem ezzel a kérdéssel kell foglalkozni, de a holnapi frakcióálláspont lesz a végleges, hangsúlyozta. Géczi József Alajos szerint nagy hiba, hogy ismét a politika középpontjába került az ügynöktörvény. Szerinte az érintettek leleplezése csak a felszín lenne, "nem tudnánk meg semmit, csak egymásnak ugrasztanánk az embereket" - mondta.

Az MSZP a múlt héten az átvilágítóbírók működésének befejezése miatt tartott négypárti egyeztetésen beleegyezett, hogy hosszabbítsák meg a bírák mandátumát.