Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Megint megállítanak Hegyeshalomnál

2008.05.30. 06:52
A labdarúgó Európa-bajnokság idejére Ausztria újra szigorítja határai ellenőrzését. Ez azt jelenti, hogy a schengeni egyezményhez csatlakozott országok állampolgárai - így a magyarok is - ellenőrzésre számíthatnak a határon.

Vasárnap éjféltől egy hónapra visszaállítja a határellenőrzést Ausztria. Az osztrák hatóságok a június 7-én kezdődő foci Eb-re érkező huligánokat akarja kiszűrni a lépéssel. Ausztria és Svájc közösen rendezi a tornát, amelynek döntőjét június 29-én játsszák.

Ausztria tagja a schengeni szövetségnek, ami azt jelenti, hogy a legtöbb EU-s állampolgár ellenőrzés nélkül léphet területére. Ezt a megállapodást a sportesemény idejére felfüggesztik, és már vasárnap éjféltől megindul a szúrópróbaszerű ellenőrzés a határokon.

A magyar-osztrák határszakaszon lévő volt határátkelőhelyeket három kategóriába sorolta az osztrák rendőrség. Az egyik kategóriába a nagy forgalmú nemzetközi határátkelőhelyek tartoznak, mint például Hegyeshalom. Itt folyamatos ellenőrzést tartanak. Az ellenőrző kapukat újra üzembe helyezik és az osztrák rendőri szervek szúrópróbaszerűen megállítják és átvizsgálják az érkezőket.

A kisebb forgalmú átkelőknél mozgó egységek ellenőriznek majd, vagyis csak bizonyos időközönként jelennek meg a határon a rendőrök. Itt várhatóan a meccsek előtt 26 órával jelennek meg a határcsendőrök, és a találkozó után 24 óráig maradnak ott.

A harmadik kategóriába a turista-, gyalogos- és kerékpáros forgalom számára megnyitott átkelők tartoznak, ezeken az átkelőkön szúrópróbaszerű, spontán ellenőrzéssel lehet számolni. Az átkelőhelyek közötti zöldhatáron is ellenőrzésre kell számítani.

A határátlépésnél kifelé csak az osztrák rendőrök fogják ellenőrizni az utazókat, Magyarországra belépéskor szabadon átjárható lesz a határ, mivel a magyar rendőrök nem ellenőrzik egyik irányban sem a forgalmat.

Útlevél továbbra sem kell magyar állampolgároknak a határ átlépéshez, elegendő a személyi igazolvány is.

Az osztrák rendőrök akkor fordíthatják vissza a külföldieket, ha nincs elég pénzük szállásra vagy rossz az autójuk műszaki állapota.