Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Új eljárás Bácskai büntetőperében

2004.11.10. 12:44
Új elsőfokú eljárást kell lefolytatni Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ volt főigazgatója ügyében, mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A dandártábornokot első fokon hivatali visszaélés miatt marasztalták el.
Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárás lefolytatását mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla a bűnpártolással és államtitoksértéssel vádlot Bácskai János dandártábornok ügyében szerdán.

Bácskai János dandártábornokot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a Kulcsár-üggyel összefüggésben első fokon hivatali visszaélés miatt marasztalta el február 27-én. Bácskai János a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt.

Első fokon lefokozták


Nézze meg a másodfokú tárgyalás képeit!
A februárban kihirdetett nem jogerős ítélet szerint a tábornok Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyvéből logikailag az következik, hogy Bácskai János tudott a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélésekről, ismerte Kulcsár Attilának a bűncselekményre utaló iratok eltüntetésére vonatkozó szándékát, továbbá időt akart nyerni az ügy kipattanása előtt és ennek érdekében hivatali helyzetével visszaélve fel is lépett. A tábornok az elsőfokú ítélet szerint félinformációkat adott a rendőrségnek, illetve feletteseinek, és éppen Kulcsár Attila tevékenységét hallgatta el.

A nem jogerős ítéletben hivatali visszaélés miatt lefokozással sújtotta a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a dandártábornokot. Ugyanakkor felmentette a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól. Bácskai János az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az elsőfokú ítélet ellen februárban a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára a maffiaellenes központ egykori vezetőjének büntetőügye.

Nem hallgatták ki Kulcsárt

A szerdai tárgyaláson elutasították a Katonai Fellebbviteli Ügyészség azon indítványát, hogy Bácskai János másodfokú büntetőperében tanúként hallgassák ki Kulcsár Attilát, a K&H Equities volt, jelenleg sikkasztással gyanúsított vezető beosztású munkatársát.

Az ügyész perbeszédében kifejtette, hogy a vádban foglaltakat fenntartja, de mivel az első fokon eljáró bíróság a tényállást csak részben derítette fel, új eljárás lefolytatását indítványozza az első fokú ítélet hatályon kívül helyezése mellett. álláspontja szerint az első fokú eljárásban meg kellett volna hallgatni Kulcsár Attilát, aki szembesíteni kellett volna nemcsak a vádlottal, de a többi tanúként meghallgatottal is.

Bácskai ügyvédje annyiben egyetértett a vád képviselőjével, hogy részben felderítetlen az ügy, de mint védőbeszédében rámutatott, azért, mert az első fokon megállapított tényállás nem igazolja az ügyészség álláspontját. Azon a szinten amin a magas rangú Bácskai dolgozik, "hülye rendőrrel találkoztam már, de korrupttal soha" érvelt a tábornok ártatlansága mellett az ügyvéd, aki szerint azonban minden vezető belekeveredhet akaratán kívül egy ilyen ügybe. Az ügyvéd amellett, hogy rámutatott az első fokon hozott ítélet indokoltalan súlyosságára, Bácskai felmentését indítványozta.

Új eljárás lesz

A táblabíróság határozatában helyt adott az ügyészi indítványnak, és hatályon kívül helyezte az első fokon hozott ítéletet, új eljárás lefolytatására visszautalva az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Az új eljárás levezetésére a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsát jelölte ki a bíró iránymutatást is adva, ami szerint ismét részletesen ki kell hallgatni mind a vádlottat, mind a tanúkat, be kell szerezni Kulcsár ügyészségi kihallgatásairól készült jegyzőkönyvek Bácskai Jánosra vonatkozó részeit, valamint ki kell hallgatni Kulcsárt és szembesíteni az ügy többi szereplőjével.

A dandártábornok a tárgyalás vége után újságíróknak elmondta, természetesen a felmentésnek jobban örült volna, de helyénvalónak tartja, hogy új eljárás indul ügyében. Mint kifejtette, elégtételt érez, hogy az ítélőtábla részéről erős kritika érte a megalapozatlan és eljárási hibákban bővelkedő elsőfokú ítéletet. "Nincs kifogásom az ellen, hogy Kulcsár Attilát is meghallgassa majd a bíróság" - tette hozzá a felfüggesztett rendőri vezető.