Eleonóra
-1 °C
2 °C

Bácskai ellen államtitoksértés a gyanú

2003.11.17. 06:57
A katonai ügyészség várhatóan megszünteti a bűnpártolás gyanújával indított eljárást Bácskai János ellen. A maffiaellenes központ állásából felfüggesztett vezetője ellen államtitoksértés miatt valószínűleg vádat emelnek - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.
A katonai ügyészség álláspontja szerint nem követett el bűnpártolást a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ állásából júliusban felfüggesztett vezetője, aki többször találkozott Ausztriában Kulcsár Attilával, a K&H Equities többmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt álbrókerével Ausztriában.

Nem zárta a szigorúan titkos iratot

Kedden viszont várhatóan vádat emelnek Bácskai ellen államtitoksértés miatt. Ugyanis államtitkot tartalmazó dokumentumokat találtak a tábornok otthoni íróasztalán egy házkutatás során.

A törvény értelmében a szigorúan titkos iratot csak a széfben tarthatta volna a dandártábornok, aki akkor hagyta az asztalán a dokumentumokat, amikor egy ügyészségi meghallgatásra ment.

Bácskai János ellen hivatalból indult büntetőeljárás lehallgatott telefonbeszélgetései alapján július 18-án. Bácskait állásából a belügyminiszter függesztette fel nem sokkal ezután. Lamperth Mónika a tábornok felmentéséről a Magyar Hírlapnak korábban úgy nyilatkozott: Bácskai nem tájékoztatta őt ausztriai útjairól.

"Fideszesnek vagyok kikiáltva"

Bácskai a Színes Mai Lap szerint korábban azt nyilatkozta: az ellene indított eljárás hátterében Tóth András áll. "Szálka vagyok a polgári titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár szemében" - mondta -, "fideszesnek vagyok kikiáltva, engem tartanak a Fidesz utolsó bástyájának, mivel még az Orbán-kormány idején kaptam a kinevezésemet" - fogalmazott. Bácskai elismerte, hogy kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. Közölte, hogy bűncselekményre utaló körülményeket talált Kulcsár "dolgaiban", és ezt jelentette feletteseinek. A Kulcsár ügyében eljáró illetékesek egyike sem tudott Bácskai jelentéséről.