Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hivatali bűncselekménnyel gyanúsítják Bácskait

2003.07.23. 14:21
Hivatali bűncselekménnyel gyanúsítja a katonai ügyészség Bácskai János rendőrtábornokot. A Magyar Nemzet információi szerint a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár jelentette fel a maffiaellenes központ vezetőjét. Az ügyészség nem tud feljelentésről, hivatalból indított eljárást. Bácskai lapértesülések szerint többször is találkozott a brókerbotrány egyetlen gyanúsítottjával Ausztriában.
Hivatali bűncselekménnyel gyanúsította meg Bácskai János dandártábornokot a Budapesti Katonai Ügyészség - tájékoztatta az MTI-t Margl Zoltán csoportvezető Ügyész. A Magyar Nemzet szerdai száma szerint a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója ellen Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár tett feljelentést.

Margl szerint Bácskai ellen hivatalból indult eljárás, feljelentés nem érkezett. A csoporvezető ügyész sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a napilap azon információit, hogy az eljárás összefüggésben lehet a K&H Equities sikkasztási ügyével.

Bácskai többször találkozott Kulcsárral

A Blikk információi szerint Bácskai kapcsolatban állt Kulcsár Attilával. A bulvárlap információi szerint azért indították meg az eljárást, mert bebizonyosodott, hogy Bácskai János több alkalommal is találkozott a brókerrel Ausztriában, mielőtt még elfogták volna. A nyomozók figyelték Kulcsár mozgását, ekkor került a látókörükbe a dandártábornok. A bulvárlap szerint elképzelhető, hogy valakik csőbe húzták Bácskait és Kulcsárhoz csalták.

Vajda Péter, Tóth kommunikációs tanácsadója az Index kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó a sajtóinformációkat. A hivatal a nap folyamán kívánja pontosítani a feljelentésről megjelenteket.

Sikkasztás, csalás, hűtlen kezelés

Bírói elfogatóparancsot adott ki Kulcsár ellen kedden a Fővárosi Bíróság, melyben a brókert nemcsak jelentős értékre elkövetett sikkasztással, hanem csalással, okirat-hamisítással és hűtlen kezeléssel is meggyanúsítják.

A Blikk szerint Kulcsár korábban készített egy feljegyzést, amelyben saját felelősségét felettesiere hárítja. Gyanús részvényadás-vételekről és off-shore cégekkel fenntartott kapcsolatokról is beszámol. A laphoz a Kékfény közreműködésével eljutott 177 fős, a bróker ügyfélkörét lajstromozó listán 15 off-shore cég is felbukkan. Szerepel valamint két tiszteletbeli konzul , az autópályaépítésben résztvett cégek, egy kereskedelmi rádió és két volt parlamenti képviselő is.

A Kulcsár ügy nyomozását vezető Molnár Csaba a lapnak úgy nyilatkozott, a brókerügynek eddig mintegy 25 károsultja van, az ügyben több mint 100 ügyfelet hallgatnak majd meg.