Géza
-12 °C
-4 °C

Meghallgatták Kiss Pétert Bácskai ügyében

2004.02.17. 13:43
Kiss Péter kancelláriaminiszter meghallgatásával folytatódott a bűnpártolással és államtitoksértértéssel vádolt Bácskai János dandártábornok pere a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán. A bíróság szerdán kívánja tanúként meghallgatni a brókerbotrány két fő nyomozóját, Papp Csabát és Molnár Csabát, majd jövő kedden a belügyminisztert.
A miniszter ismertette, hogy többször is találkozott a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójával, aki informálta a Kulcsár Attilától szerzett értesüléseiről. Állítása szerint azonban mindhárom alkalommal csak kis időre találkoztak, és Bácskai csak csekély jelentőségű információkat mondott el neki. Kiss Péter előtt egyébként a bírák meghallgattak két nemzetbiztonsági tisztet is, az ő kihallgatásuk azonban zárt ajtók mögött folyt.

Bácskai ellen azért indult eljárás, mert a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója a nyár elején kapcsolatba lépett Kulcsár Attilával, majd a vád szerint a rendőrséggel, hogy a későbbiekben kirobbant brókerbotrány egyes iratait megszerezze. Bácskai a hétfőn kezdődött tárgyaláson közölte, nem érzi magát bűnösnek az ellene emelt vádpontokban, egyebek mellett azért sem, mert mindenről, amit Kulcsár elmondott neki, tájékoztatta feletteseit, köztük Kiss Pétert is.

Kiss a keddi tárgyaláson elsősorban azzal érvelt, hogy mivel Bácskai köztisztviselő, ezért ő nem a felettese, így nem is utasíthatta semmire. Ezt arra hivatkozva közölte, hogy Bácskai állítása szerint felettesei utasították arra, hogy menjen ki Bécsbe, hogy Kulcsár Attilával tárgyaljon. A miniszter szerint azonban ő nem utasította ilyenre Bácskait, sőt nem is adott meghatalmazást arra, hogy nyomozzon az ügyben.

Bácskai védője szóvá tette, hogy a bíró kérdései nem relevánsak az ügyben, hiszen amiről Kiss beszélt, az nem képezte a per tárgyát. A bíróság szerdán kívánja tanúként meghallgatni a brókerbotrány két fő nyomozóját, Papp Csabát és Molnár Csabát, majd jövő kedden a belügyminisztert. Az ügyben a perbeszéd, valamint az ítélethirdetés jövő péntekre várható.