Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Megvezette Kulcsár a maffiaellenes központ vezetőjét?

2004.02.16. 15:11
Kapcsolódók (8)
"Nekem csak hátrányom származott a Kulcsárral való kapcsolatból" - vallott Bácskai János dandártábornok a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa előtt hétfőn kezdődött perében. A maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjét a K&H-ügyben bűnpártolással és államtitoksértéssel vádolják.
Megkezdődött hétfőn Bácskai János dandártábornok pere. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett vezetője ellen hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti Katonai Ügyészség. Az ügyészek álláspontja szerint Bácskai annak tudatában, hogy Kulcsár Attila, a K&H Equities Rt. befektetői tanácsadó üzletágának vezetője bűncselekményeket követett el a várható büntetőeljárás sikerének meghiúsítása érdekében engedett Kulcsár kérésének. A vád szerint a főkoordinátor hivatali hatáskörét túllépve próbálta meg a bűncselekményre utaló banki okiratokat a rendőrség és a PSZÁF elől eltüntetni. Bácskai egyik vádpontban sem vallotta magát bűnösnek.

Kulcsár segítséget kért

Bácskai János a vádlottak padján
A hétfői tárgyaláson vádlottként hallgatták meg a dandártábornokot, aki részletesen beszámolt a Kulcsárral való megismerkedéséről, találkozásaikról, telefon-beszélgetéseikről. Elmondta, hogy még Szász Károly bántalmazása előtt, 2003. június 16-án mutatta be neki Kulcsárt egy vacsorán Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, mint a Kereskedelmi és Hitelbank ügyvezető igazgatóját. Bácskai János névjegyet cserélt a korábban sosem látott férfival, aki pár nap múlva telefonon találkozót kért a dandártábornoktól, arra hivatkozva, hogy a botrányszagú Pannonplast többségi részvényvásárlás ügyében kéri a segítségét, mivel fennáll az okiratok, számlák manipulálásának veszélye.

Bácskai a bíróságon elmondta, hogy nem értette miért pont őt kereste meg ezzel Kulcsár, de felajánlotta neki a rendőrség segítségét, ami abból állt elmondása szerint, hogy jelezte az ORFK illetékes nyomozó osztályának: tekintsenek bele az iratokba, még mielőtt azok esetleg eltűnnének, vagy megváltozna tartalmuk. Kulcsár telefonjait ekkor már lehallgatta a Nemzetbiztonsági Hivatal. A rögzített beszélgetések hivatalos jegyzőkönyveiből kiderült, hogy többször is keresték egymást, a bróker többször is tájékoztatta Bácskait kezdetben a Pannonplast-ügy egyes részleteiről, később említett egy jóval nagyobb botrányt is, ami miatt "valószínűleg nem fog tudni kitérni a sikkasztás vádja alól." A vádlott dandártábornok ekkor tájékoztatta a Belügyminisztérium egyik politikai államtitkárát a Kulcsár által elmondottakról, aki azonban nem reagált semmit a készülődő botrányra. Bácskai ezután találkozott Kiss Péter kancelláriaminiszterrel is, akitől információszerzési engedélyt kapott - ennek birtokában kiutazott az Ausztriában "pihenő" brókerhez, akivel háromszor találkozott is.

"Fogható vagyok pár dologban"

A bíró kérdéseire válaszolva a vádlott elmondta: Kulcsár telefonon arról beszélt, hogy "fogható pár dologban", és az önfeljelentés előnyeiről is érdeklődött. Bácskai az alaposnak mondható gyanú ellenére nem kezdeményezett rögtön eljárást, mivel egyrészt ez nem tartozik a SZBEKK főigazgatójának jogkörébe, másrészt nem álltak rendelkezésére olyan információk, amelyek alapján ezt a lépést megtehette volna.

Kulcsár "megfoghatóságának" tisztázására Bácskai találkozót kezdeményezett, ami a Hotel Intercontinentalban létre is jött, ahol Kulcsár elmondta, "veszély fenyegeti" a Pannonplast ügy lényeges iratait, a megmásításukban érdekeltek - a PSZÁF, a belga revizorok és a belső ellenőrzés - manipulálhatják, esetleg el is tüntethetik azokat.

Kulcsár tudattartalma

A katonai ügyész a vádiratot ismerteti
Fotók: HavariaPress
A bíró ismertette a vádlottal Kulcsár másokkal folytatott, egyéb telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyveit, melyekből álláspontja szerint kiderül, hogy a bróker azért kereste a maffiaellenes központ vezetőjét, hogy a Pénzügyi Szervezeteket Állami Felügyelete elől "menekítse be" a rendőrségre az őt és bűntársait terhelő iratokat. "Ha Szász elviszi, akkor dől minden. De minden, a bank is." - mondta Kulcsár az egyik felvételen. A bíró kérdésére: nem érzi-e, hogy Kulcsár szándékosan megtévesztette őt a motivációit iletően, Bácskai azt nyilatkozta, hogy szakmai lelkiismeretét tisztának tartja, ráadásul "aki beszélt már kétszer hosszabb időt Kulcsárral, az tudja, hogy felét sem lehet érteni annak amit mond." A kétségtelenül homályos beszélgetési jegyzőkönyvek mögötti "tudattartalom" vizsgálatára vállalkozik saját bevallása szerint a bíróság, kiemelt jelentőséget tulajdonítva a Kulcsár által adagolt igaz vagy hamis információk tisztázásának.

Bácskai beszámolt az ausztriai találkozások körülményeiről is, hangsúlyozva, hogy azok szigorúan adatszerzési céllal, konspiratív körülmények között jöttek létre. A dandártábornok saját maga védelmében visszautasította a vádiratban szereplő "szívességi alapon" kifejezést. "Nekem csak hátrányom származott a Kulcsárral való kapcsolatból" - utalt az ellene folyó eljárásra Bácskai, hozzátéve, hogy 30 év bűnüldözéssel töltött idő után semmi oka nem lett volna bűnözőket segíteni.

A tárgyalás délután zárt ajtók mögött folytatódott, kedden a tanúk meghallgatására kerül sor.