Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bácskai mégsem találkozott Kulcsárral?

2003.07.25. 18:06
Sem Bácskai János, sem ügyvéde nem kíván nyilatkozni az után, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ vezetőjét felfüggesztették, és a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A dandártábornok cáfolja a pénteki Színes Mai Lapban neki tulajdonított nyilatkozatot.
Bácskai János dandártábornoknak nincs kidolgozott teóriája az ellene folyó eljárás okairól - közölte az MTI-vel Ilcsik Sándor ügyvéd pénteken. "A pénteki Színes Mai Lapnak védencem nem adott interjút, mert az ellene folyó nyomozást államtitokká minősítették" - mondta az MTI-nek a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójának védőügyvédje. Hozzátette: a dandártábornok kizárólag annak megjelentetésére adott felhatalmazást, hogy valótlan az az állítás, miszerint kiadatási őrizetbe vétele előtt Bécsben találkozott volna a K and H Equities sikkasztás gyanújával Bécsben fogva tartott brókerével, Kulcsár Attilával.

Ilcsik Sándor tájékoztatása szerint az sem igaz, hogy Bácskai Jánosnak az eljárás okait illetően "kidolgozott teóriája" lenne, mely szerint Tóth András a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára kezdeményezte volna személyes, vagy politikai okokból az ellene folyamatban lévő büntetőeljárást.

A védőügyvéd kijelentette: az viszont igaz, hogy a felfüggesztett főigazgató ellen a Budapesti Katonai Ügyészségen hivatali bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban, és ezzel összefüggésben a belügyminiszter jogkörében eljáró államtitkár a büntetőeljárás időtartamára felfüggesztette beosztásából.

A védőügyvéd közölte: "sem Bácskai János dandártábornok sem én nem kívánok az ügy részleteit illetően nyilatkozni, ezt egyébként az eljárás jellegéből adódóan sem tehetnénk, mivel a legfőbb ügyész államtitokká minősítette a nyomozást".

Ilcsik Sándor az MTI-nek azt is elmondta, hogy jogi lépéseket kezdeményeznek a Színes Mai Lappal szemben, ha a napilaphoz eljuttatott nyilatkozatot (lásd keretes írásunkban) teljes terjedelmében nem teszik közzé.

A Belügyminisztérium vezetése a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatójának vezetői megbízatását július 24-i hatállyal azért függesztette fel, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt.

Pál Tibor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára a döntés után az MTI-nek elmondta: a dandártábornok átvette a felfüggesztéséről szóló határozatot. A nyomozásról azonban ő sem kívánt felvilágosítást adni. A legfőbb ügyész a Belügyminisztériumot hétfőn tájékoztatta levélben arról, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntetőeljárást indított Bácskai János dandártábornok ellen.

Bácskai tagadja a Színes Mai lapban megjelenteket
- Nem felel meg a valóságnak, hogy készséggel álltam volna a lap rendelkezésére, ezzel szemben igaz az, hogy háttérbeszélgetést folytattam a cikk szerzőjével.
- Nem felel meg a valóságnak, hogy nekem az eljárás okait illetően kidolgozott teóriám van, mely szerint Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkára kezdeményezte volna személyes vagy politikai okokból az ellenem folyamatban lévő büntetőeljárást. Ilyet nem állítottam.
- Nem felel meg a valóságnak, hogy arra hivatkoztam volna, mely szerint lehallgatott telefonbeszélgetést jegyzőkönyveit csatolta volna az államtitkár az ügyészségi ügy irataihoz.
- A beszélgetésen elhangzottakból mindössze annak megjelentetésre adtam felhatalmazást, hogy a híresztelésekkel szemben nem felel meg a valóságnak, hogy én kiadatási őrizetbe vétele előtt Bécsben találkoztam volna Kulcsár Attilával.
- Fentiekből következően az interjú ténye és a nekem tulajdonított fenti állítások nem felelnek meg a valóságnak. Feltételezem, hogy szerkesztési tévedés folytán kerültek más információk olyan megvilágításba, mintha azokat én hoztam volna a lap tudomására.
- Megfelel a valóságnak, hogy ellenem a Budapesti Katonai Ügyészségen hivatali bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárás van folyamatban és ezzel összefüggésben a belügyminiszter jogkörében eljáró államtitkár a büntetőeljárás időtartamára felfüggesztett beosztásomból. Az ügy részleteit illetően nem kívánok nyilatkozni, ezt egyébként az eljárás jellegéből adódóan sem tehetném.