Kell egy hét együttlét...

2000.08.14. 19:19
A Mátyás templomban tartott misével, majd a Hadtörténeti Intézetben rendezett megnyitóval hétfőn kezdetét vette a magyar katonák, harcosok és bajtársak első, hétnapos világtalálkozója. A résztvevők méltatták a magyar honvéd erényeit, elítélték a sorkatonai szolgálat eltörléséről szóló terveket, és zenét hallgattak.
A magyar katonák, harcosok és bajtársak első, hétnapos világtalálkozója
A Pro Libertate Alapítvány és az 56-os Magyarok Világszövetsége által szervezett eseményen előadást tartott Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, Pongrátz Gergely, az 56-os Szövetség elnöke és Szentgyörgyvölgyi Péter, kisgazda parlamenti képviselő is. A közönség többtucat idős katonából állt, és jelen volt Faddy Ottmár, a szélsőséges kijelentéseiről elhíresült atya is.

Erőből fennmaradni

Patrubány Miklós
"Erő nélkül nincs fennmaradás"
Patrubány Miklós beszédében kijelentette: ,,Erő nélkül nincs fennmaradás, és aki ezt nem ismeri el, az pusztulásba viszi az országot. Az erő legalább olyan fontos, mint az erkölcs vagy a tudás." A kedvezőtlen tendenciákról szólva elmondta: ,,Magyarországon a sorkötelesek fele alkalmatlan, a hadsereg eljelentéktelenedik, az ország többet fordít kamattörlesztésre, mint védelemre."

A Magyarok Világszövetségének elnöke a hadkötelezettség elszánt híve: ,,a sorkatonai szolgálatra szükség van a jövő nemzedék arculatának kialakításához. A katonaság a férfi legfontosabb nevelő intézménye, ahol bátorságra és hazaszeretetre tanítanak. Ahogy a régi bölcsesség is mondja: gyáva népnek nincs hazája!" A levezetést viharos taps fogadta a teremben.

Beleszólt a harang Patrubány beszédébe

Patrubány beszéde közben megszólalt a déli harangszó, aminek apropóján az elnök megcsillanthatta szónoki képességeit, mondván: ,,Íme, a déli harangszó, amely a magyar katonai erények egyik legnagyobb nemzetközi elismerése!" A spontán kitérőt szintén vastapssal díjazta a közönség.

Az elnök beszéde végén átadta a bajtársaknak a Világszövetség zászlaját
Patrubány egyébként azt is bejelentette, hogy elkészültek egy, a ,,külhoni állampolgársággal" foglalkozó törvénytervezettel is, amelyet a héten átadnak a legfőbb közjogi méltóságoknak. Mint mondta, a tervezet az ország feldarabolása miatt bekövetkezett trauma első gyógyszere lehet - a törvény részleteit egy későbbi sajtótájékoztatójukon ismertetik.

Az elnök beszéde végén átadta a bajtársaknak a Világszövetség ,,a magyarok egységét jelképező" zászlaját.

A következő előadás előtt a résztvevők meghallgatták a ,,Hazám, hazám..." kezdetű népszerű Bánk Bán-slágert.

A huszárt csak a technika győzte le

Szentgyörgyvölgyi Péter
"Ma is szükség lenne huszárokra"
Szentgyörgyvölgyi Péter a huszárokról tartott előadást, melynek végén levonta a következtetést, miszerint hiba volt a huszáregységek felszámolása, egy osztályra vagy egy századra a mai hadseregnek is szükség lenne. ,,Hiszen a magyar huszár sosem tette le a fegyvert. És sosem az ellenség győzte le, csak a technika."

Pongrácz Gergely csak egészen röviden szólalt fel, és közölte, hogy nemcsak a Horthyra felesküdött honvédek, hanem az '56-ban az utcán harcoló pesti srácok is jól megállták a helyüket.

Hiányos részvétel

Az előadásokat lezáró Szózatot svédasztalos fogadás követte, melyen K. Horváth András, a szervező alapítvány elnöke az Index kérdésére elmondta: több ötvenhatos szervezet is távol maradt, amiből arra lehet következtetni, hogy ezek egy része fantomszervezet vagy semmi köze '56-hoz. Mint mondta, a haderőreformmal kapcsolatban is határozott véleményük van: egyrészt, aki a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését követeli, az nemzetellenes bűnt követ el, másrészt semmiképpen sem szabad a dunai flottillát megszüntetni. Álláspontjukat a hétnapos rendezvényen véglegesítik, hiszen szerintük a reformmal kapcsolatban a régi, harcban edzett ludovikások és az '56-osok tehetnek legtöbbet.

A találkozó megnyitóján Faddy Ottmár is jelen volt
Horváth kijelentette: a '44-es német megszállás és a '91-es szovjet kivonulás között Magyarország megszállás alatt volt, ezért ennek az időszaknak minden jogi aktusát felül kell vizsgálni. Így többek között lehetővé válna, hogy az ország könnyítsen az - ezek szerint az alapítvány elnökét is nyugtalanító - kamatfizetési kötelezettségein.

Ilyesfajta jogi lépésekhez kétkamarás nemzetgyűlésre lenne szükség, továbbá elengedhetetlen a nyugatra menekült magyarság szavazati jogának visszaadása is - mondta Horváth.

A világtalálkozó résztvevői további előadások után koszorúzási ünnepséget tartanak Horthy Miklós emlékére, majd a zárónapon részt vesznek az augusztus 20-ai állami rendezvényeken.  • Hírek
  • Hitelkártya