Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Új nemzetpolitikát akarnak a baloldalon

2004.11.07. 22:09
Az Európai Unióban is bántják a szocialistákat, derült ki vasárnap egy konferencián, amelyet a szocialistákhoz köthető Balegyenes nevű szervezet rendezett. Az MSZP európai képviselője szerint a decemberi népszavazásra készülve azt kell tudatosítani a szavazókkal, hogy a kettős állampolgárság miatt "kiürülhet a Kárpát-medence".
Jól képzett, elkötelezett, okos, bátor

Újabb, az MSZP-hez köthető politikai csoportosulás alakult. A Balegyenes vasárnap első ízben szervezett konferenciát baloldaliságról, nemzetpolitikáról. A magát baloldali szellemi műhelyként definiáló csoport meghívta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is, aki személyesen nem, levélben ugyanakkor üzent a részvevőknek. A kormányfő szerint "haladó politika kell Magyarországnak ahhoz, hogy szabad és igazságos ország legyen. A haladó politikának pedig jól képzett, elkötelezett, okos és bátor hátországra, ha tetszik utánpótlásra van szüksége".

Büdös kommunista

Kósáné Kovács Magda európai parlamenti képviselő felszólalásában azt mondta, hogy ma kurázsira van szükség ahhoz, hogy valaki nyíltan felvállalja baloldaliságát, mert "ha a másik baloldaliként határozza meg önmagát, akkor azonnal a homlokára nyomható a stigma, a bélyegző, mondjuk azzal a közismert és egyszerű szöveggel, hogy büdös kommunista". Szerinte ugyanakkor ez nem csupán magyar sajátosság, mert Barroso uniós bizottsági elnök is megengedte magának azt "a minősíthetetlen szemtelenséget", hogy az európai szocialistákat a jobboldali extremistákhoz hasonlította, mert nem szavazták meg Rocco Buttiglione biztosjelöltet.

Kiürül a Kárpát-medence

Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő a kettős állampolgárságról szóló népszavazásról elmondta: "nekünk nem politikai alapon kell nemet mondani, hanem lelkiismerettel kell nemet mondani, mert nem üríthetjük ki a Kárpát-medencét". "Nem zúdíthatunk rá több százezer határon túli magyart a magyarországi szociális ellátórendszerre, lakásra, egyebekre" - tette hozzá. Az MSZP-nek a kampányában viszont nem ezt az aspektust kell hangsúlyoznia, mert az a vád éri, hogy nincs benne nemzeti szolidaritás, hanem azt, hogy kiürül a Kárpát-medence, közölte Tabajdi Csaba. Szerinte fontos az autonómiát bátrabban képviselni, mert az a szülőföldön maradás legjobb eszköze. A képviselő közölte, hogy komoly erkölcsi megújulásra van szükség a pártban, jelenleg ugyanis a társadalom az MSZP-t nem tartja "erkölcsös politikai képződménynek, ugyan a Fidesz sokkal erkölcstelenebb (...), de valamilyen módon ügyesebben tudta leplezni magát".

Büszkék, hogy magyarok

Simon Gábor, az országos választmány elnöke azt mondta, hogy az elmúlt két hónapban többet változott a magyar baloldal, mint az elmúlt tíz évben. Ficsor Ádám, a Balegyenes szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy új Európa-politikára van szüksége az MSZP-nek, mert nem csak minket formálnak, de mi is formálni tudjuk Európát. Ficsor, szerint nonszensz, hogy az MSZP ma nem foglalkozik globalizáció-kritikával, és a zöldpolitikát sem veszi komolyan. Fontos, hogy a szocialisták a közösség és a család mellett újfajta nemzetpolitikát is hangsúlyozzanak, "amely azonban nem irányul senki ellen, de van". "Büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk" - jelentette ki.