Barátok közt

2000.08.03. 16:47
Kommunista bűnöket feltáró Nemzetközi Törvényszéket akarnak az FTC Békés Megyei Baráti Kör tagjai, az orosházi Kádár János Baráti Kör tagjai pedig egykori vezérük nimbuszának visszaállítását. A meleg hangvételű nyilatkozatok túlmutatnak egy bekokszolt tinédzser perverz gondolatain, és mindkét baráti kör - jó prédikátorhoz illően - tántoríthatatlanul kiabálja bele igazságát a viharsarki közéletbe. És ezen még az sem változtat, hogy a Kádár Kör vezetője bizonyára huszonötéves rendőri múltjától függetlenül állambiztonsági tisztnek nézte az Index riporterét, a másik oldal képviselői pedig most ütötték tiszteletbeli lovaggá Knézy Jenőt és Csisztu Zsuzsát. A liturgia viszont nem engedte, hogy Pintér Sándor is tagja legyen a ,,Zöld Sas Lovagrend"-nek, ezen azonban nincs mit csodálkozni, hiszen Botyánszki elnök úrnak nyolc évvel ezelőtt Pallag ,,Olaj" László főnökölte a kampányát.

Békéscsaba első ránézésre ,,mit nekem Kárpátok" hangulatba ejti az utazót, és a nyugodt létben még rosszindulatúan sem lehetne feltételezni, hogy fékezhetetlen indulatok gerjednek az alföldi síkság alatt. Ehhez el kell menni Botyánszki Györgyhöz, aki már hat éve elnököl az FTC Békés Megyei Baráti Körében. Az abszolút függetlenséggel bíró szervezet még az egyesület hivatalos barátaitól is elhatárolta magát, és mára már ezer fővel építi a fraditábor ezen színes szegmensének arculatát.

Az elnök azonban másik vonalon is fut, lévén közismereten lelkes barátja Torgyán Józsefnek. A két politikus szónoki képességei egy tőről fakadhatnak, és ezért nem lehet véletlen, hogy Botyánszki ,,olyan beszédet mondtam, hogy felállva tapsoltak, mint Rákosinak" mondata - annak ellenére, hogy kommunista metaforát rángatott elő - kellőképpen jelzi az elnök karakteres jellemvilágát.

Nyílt levél Dr. Torgyán Józsefhez

,,Ön, aki nemzetközileg is elismert nagytekintélyű antikommunista, és a kommunizmus egyik áldozatának, az FTC-nek az elnöke, kérjük hasson oda: 1., Állítsanak fel egy kommunista bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéket, ahol felelősségre vonják és elítélik a bűnösöket (...) 2., A kommunista bűnök, úgy, mint a náci bűnök soha ne évülhessenek el!!! ,,

A két pontból álló levelet július 25-én küldték el Torgyán Józsefnek, de egyelőre még nem érkezett visszajelzés a címzettől. Pedig a békési fradisták csupán erre várnak, mert ennek hiányában emblematikus figurákat fognak játszani egy-egy BBC tudósításban.

Éhségsztrájk Strassbourgban

Strassbourg-ig is elmennek
- Ha egy évvel belül nem fog az Elnök Úr valamit kezdeményezni az ügyben, akkor elmegyünk Strassbourgba, és az EU-parlament előtt éhségsztrájkot rendezünk. Akkor pedig felfigyel a nemzetközi sajtó.- Botyánszki megfontoltan beszél, és elmondja manapság egyszerűen nem lehet csendes az ember, mert akkor egyből elvész a politikai süllyesztőben. A sport- és politikatörténetet magába sűrítő FTC Baráti Kör szinte csak fiatalokból áll. Minden tagja ,,vérfradista, és antikommunista", valamint P. Mobilos.'94-ben azért alakultak, mert úgy hírlett, hogy Máté László kilóra akarja megvenni a Ferencvárost. Akkor a sejtés nem jött be, azóta viszont rendületlenül gyarapszik a kör taglétszáma. Mióta nincs tagdíj, még jobban.

Bajszos rendőr igazoltat

Az orosházi faluvégen más viszonyok fogadták az Indexet. Igaz, abban a pillanatban, hogy a vastagbajszos, és a Lehoczki karikatúrákból ismerős karakterhős, Németh József elkérte az Index riporterének igazolványát, kellőképpen megalapozott lett az alaphangulat.

Who is who?
A paranoia jogosságán nem érdemes polemizálni, hiszen Németh őrnagy tavaly májusban vonult nyugdíjba a rendőrségtől, de az igazoltatás szimpátiára hivatkozva végül is elmaradt. Németh saját bevallása szerint kommunista dimenziókba helyezte érzelemvilágát, és aktív rendőrként is rendszeresen látogatta a Kádár emlékére rendezett eseményeket.
- Mikor született Kádár János? - tettük fel a kvízjáték, és az alattomos kérdések címkéjű alkönyvtárunk kérdését.
- 1912, május 26-án, Fiuméban - kaptuk a bizonyossággal együtt érkező választ, és Németh József kitöltötte a két pohár amstelbiert.

Kádár János sakkverseny

- Az a célunk, hogy lemossuk mindazt a mocskot, amit Kádár Jánosra rákentek az utóbbi időben. Én abban az időben éltem le 43 esztendőt, és tudom, hogy mennyivel jobban éltek az emberek. Higgye el, ha az újságírók, és a politikusok többet járnának vidékre, akkor ők is szembesülnének ezzel. A gyakorlati megvalósítás széles kretavitást mutat. A civil közösséggel való szoros együttműködés, valamint a Kádár évfordulók méltó megörökítése az elsődleges célok között szerepel, de emellett szeretnének Kádár János sakkversenyt is rendezni, mivel Kádár híresen jól igazgatta parasztjait.

Őrizte az autót

Iszik, vagy vezet?
Pacsirta utca 8. Ebben az orosházi székházban tartották hétfőn a Kádár János Baráti Kör alakuló ülését, amelyen megjelent Kárpáti János, az Országos Kádár János Baráti Kör országos elnökségi tag is, akinek munkásságát a ,,Miért adtuk föl?" című Kádár-korszakot feldolgozó könyve is fémjelzi. Igaz, hogy magánkiadásban jelent meg, de ebben a történetben nem a profitszerzés a fontos, hanem az elvek. Jelenleg negyven tagja van a baráti körnek, de például ,,ma is megszólítottak az utcán, hogy szívesen részt vennének a rendezvényeinken." Németh egyébként nem ismerte személyesen Kádárt, de egyéves kormányőrségi tagsága alatt többször vigyázott a főtitkár autójára. ,,Abba nem ültem bele, de másokat többször is kipróbáltam."

Kinyomták Poklepovicsot

Buszra tesznek
- Mi Békésen események vagyunk - mondja Botyánszki, amikor a Fradi-kör zártkörű gyűléseiről érdeklődtünk. Magyar Himnusz, Fradi himnusz - sorolja a kötelező penzumokat, majd megvitatják az aktuális Fradi eseményeket. Botyánszki szerényen vallja, hogy Torgyán József hallgat a szavukra. Annak ellenére, hogy a baráti kör hamarabb alakult, minthogy Torgyánról kiderült volna, hogy Fradi-drukker, a békésiek maximális bizalommal viseltetnek a Kisgazdapárt elnöke iránt. Sőt. Botyánszki a békési önkéntes tanácsadó testület sikerének tudja be azt is, hogy menesztették a horvát Poklepovicsot, hiszen ,,megírtuk neki, hogyha nem rúgja ki, akkor felmegyünk Budapestre, és a két kezünkkel rakjuk fel a legközelebbi buszra."

Sportért, Fradiért, hazáért!

"Zöld Sasok, magasan szárnyaljatok!"
A Fradi-kör néhány közéleti szereplőt is szívesen felrakna a buszra. Két hónappal ezelőtt alapították a ,,Zöld Sas Lovagrend"-et, amely tiszteletbeli lovag kitüntetéssel díjazza mindazokat, akik sokat tettek a ,,sportért, a Fradiért, és a hazáért". Ilyen értelemben Orbán Viktor a felcsúti ultráktól is kaphatott volna papirost, Torgyán József pedig a mátészalkai hooliganstól, de nem, a békésiek lefőztek, és megelőztek mindenkit. Arra a kérdésre, hogy ebben a konstellációban miként került a lovagdámák közé Cseh Mária, Botyánszki György azt felelte, hogy: ,,Torgyán József és a felesége kölcsönösen erősítik egymást". A lovagok között köszönthetjük többek között Lakat T. Károlyt, Zombori Sándort, valamint Nyemcsok Lászlót is, a Békés Megyei Hírlap újságíróját, akinek örömét kollégája ezzel az eredeti képalkotó fantáziáról tanúbizonyságot tevő mondathalmazzal jellemzett:

,,Van úgy, hogy az ember elérzékenyül. Hogy a meghatottságtól szólni sem tud. Hogy örömében az egekig ugorna, akár egyesével lehozná a csillagokat a földre, tegyék fényesebbé a ragyogást, amely körülvesz bennünket."

Pintér, Deutsch partvonal mellett

A közelmúltban szavazták meg Knézy Jenő, Csisztu Zsuzsa lovaggá ütését is, de a sikeres egyetértés mellett kudarcok is kísérik a pontozóbírák ténykedését. Deutsch Tamást például a választmány nem tartotta érdemesnek a címre (vajon miért?), mint ahogy Pintér Sándor belügyminisztert sem. Információnk szerint egy rendőrapuka fia indítványozta a belügyminiszter preferálását, de Botyánszki, ,,amíg nem tisztázza magát az olajügyben, addig ne foglalkozzunk vele" helyrebillentéssel odázta el a lovag-együttes kibővítését. A tagok javarésze a hazai rocktörténelem nagyjain szocializálódott, így érthető, hogy miért is vetődött fel Nagy Feró és Schuster Lóránd neve a választmány valamely sokat sejthető szombati délutáni találkozóján. A körnek egyébként zenekara is van, és ebben a Botyánszki által kitaposott muzikális úton járnak, mert az elnök valamikor a ,,Volán" nevű rockbandában dobolt. Nem Lázár György, hanem a közlekedési vállalat patronálta a zenekart.

Állambiztonsági akció

A Zuglói Kötöttárugyár dolgozói között
Németh József újpesti drukker. Alapvetően hidegen hagyja a labdarúgás, erősségük a múltban, és a pártban gyökerezik. - A mai fiatalok nem tudnak normálisan kijönni a fizetésükből, még az is gondot jelent, hogy művelődjenek, vagy megvegyenek egy Story magazint, vagy egy Meglepetést - ad politikai színezetű magyarázatot a konyhaasztalon felejtett kultúrtermékek sokszínű kavalkádjára. Beszélgetésünk direkt irányvonalát egy sajátos szimultán interjúban látja alább az olvasó, de mindenképpen magyarázatot kíván, hogy Németh portréja miért nem került be a jpg fájlok közé:
- Németh Úr, szeretnék fotót készíteni Önről, ha megengedi.
- Arról szó sem lehet - szól a kategorikus válasz, és rögtön a kezdeti alaphang oson vissza a gazdagon felszerelt ebédlőbe.
- Ne haragudjon, de mégis elkérném az igazolványát, mert miért kellene fotó rólam? Állambiztonsági tiszt maga, mert ennyi erővel az is lehetne. Fotót kérnek rólam, és nincs igazolványa! Hihetetlen!

Ütköző - Párhuzamos interjú
Az Index kísérletet tett arra, hogy a gyökeresen különböző véleményeket azonos kérdésekre adott válaszokban ütköztesse. Azokat a kérdéseket részesítettük előnyben, amelyek megítélésében sarkalatos különbségeket feltételeztünk.

Hogyan értékelik a mostani politikai helyzetet?

Botyánszki: Sajnos ma is a kommunisták bírnak a legnagyobb befolyással. Akik politizáltak fontos gazdasági pozíciókban helyezkedtek el, és a rendszerváltozáskor végrehajtották a spontán privatizációt. Ezzel kirabolták az országot. Jelenleg javuló állapotban vagyunk, és ez a Torgyán-Orbán összefogás eredménye, de még sok a tennivaló.
Németh: Én nem vagyok híve a kapitalizmusnak, és pontosan ezért ellenzem a mostani politikát, amely teljes létbizonytalanságba kergeti az ország lakosságát Sajnos azok az emberek is ott vannak a hatalomban, akik azelőtt is fontos posztokon voltak. Ezek elárulták az eszméket, és bekapcsolódtak a nép kirablásába!

A radikális vagy a csendes politizálás hívei?

Botyánszki: Magyarországon nincs szélsőjobboldal, csak szélsőbal. Tíz éve a rendszerváltás után aki nem radikális, annak nincs, nem lehet szava. Ha azonban ezzel a stílussal bejut a köztudatba, már csökkentheti hangerejét. Mi ezt az utat járjuk.
Németh: A kompromisszum kész politizálás híve vagyok, mint amilyet Kádár János is csinált. A szélsőségeknek nincs esélye, ezért megfontoltan és körültekintően kell dolgozni, mint ahogy ők csinálták.

Hogyan viszonyulnak '56 forradalmához?

Botyánszki: Az a patkány népség elárulta a forradalmat, akik a leverés után hatalomra került. Egy gyáva megalkuvó banda lepaktált az oroszokkal, és így milliókat küldtek a szenvedésbe. Kádár János vezetésével a nemzetet gyalázták meg, és utána vidáman hirdették, hogy ellenforradalom volt. Nevetséges!
Németh: 1956-ban egy legálisan és törvényesen fenntartott rend ellen léptek fel erőszakosan. A békés tüntetéseken még én is részt vettem volna, de amikor fegyverrel támadtak , akkor egyértelműen bűncselekményt követtek el a lázadók. A törvényes bíróság pedig jogosan ítélte el őket.

Mi a véleménye Kádár János politikai működéséről?

Botyánszki: Kár, hogy megszületett! Hazaáruló gyilkos volt, akit úgy rángattak, ahogy akartak. A nép ellensége volt, aki csak államadóssággal, és terrorral tudta kézben tartani az országot. Emlékét még az MSZP is fenntartja, mert így egy csomó szavazót tud elcsábítani.
Németh: Ember volt, a szó szoros értelmében. Jó diplomata, jó vezető, aki komporumisszumokat kötött, és ezzel biztosította az emberek jólétet. Nem vagyok ,,személykultuszos", de a XX. század legkiemelkedőbb alakja volt. Tud olyat, akit többet tett Magyarországért?

Mi a véleménye Torgyán Józsefről?

Botyánszki: Torgyán József hazánk legnagyobb ma élő történelmi személyisége. Ő az egyetlen ember, akiben meg lehet bízni, és aki csak jót akar a magyar népnek. És az az igazság, hogy ennek szenteli az egész életét.
Németh: Nagy politikus, csak ügyvéd. Állandóan többet mond, mint amennyit tesz. Tele van szélsőséges megnyilvánulásokkal, amit nem is rejt véka alá.

Mit szól a Kádár János Baráti Kör megalakulásához / a nyílt levéhez?

Botyánszki: Felháborító, hogy ezeknek az embereknek a kommunista bűnök mellett van bátorságuk ilyet alapítani. De azt a bujtatott, és alattomos célt el fogják érni, hogy a Kádár-nosztalgiával sok embert meg lesz bolondítva.
Németh: Szélsőségesnek tartom őket. Arra hivatkoznak, hogy kommunista rendszer, holott ilyen nem is volt Magyarországon. Én úgy látom, hogy ők nem politizálnak, csak kiabálnak, de erről biztos más a véleménye Botyánszki Úrnak.

A volt rendőr rutinosan vette el az Index riporterének igazolványát, gyors felnézés, stimmel-e az arc, majd az az apró történet rémlik, amikor az ÁVH a Balatonban fürdőzőket igazoltatta, és mivel az alsógatya belseje nem kifejezetten többrekeszes elrendezésű, sorra kísérték be a hanyagokat a legközelebbi rendőrőrsre. A bizalmatlanság végül kikísért az ajtón néhány Kádár könyv elragadott fotójával a gépben.

Viharsarki viccezések

Nem hagyhatjuk ki azt nyelvtani viccezést, hogy Békés tele van békétlenekkel. Annak ellenére, hogy Botyánszki György országgyűlési képviselő akart lenni, anno még a Szociáldemokta Párt színeiben (a Kisgazdapárt támogatásával, amit Pallag László kampányfőnök jelenléte igazolt a legjobban) egy Békéscsaba - Ferencváros mérkőzésen a zöld-fehérek között ül, és a fővárosiakat támogatja mérsékelt kiabálásaival. Németh József azt mondja, hogy egyre többen vannak, akik szívesen vennék a letűnt korszakot, de például az ÁVH működését csak ,,néhány ember ballépésének" aposztrofálta. Sem Békéscsabán, sem Orosházán az Index nem talált olyan embert, aki tudott volna a két szervezetről. Bizonyára rosszul kerestünk, de a Fradi-kör tagjait például hiába is találtuk volna meg, hiszen az alapszabályzat értelmében ,,senki sem nyilatkozhat egy elnökségi tag részvétele nélkül."

Csapattoborzó
Diffúz szemléletünk kommunisták és antikommunisták futballcsapatának felállítását kérte a két interjúalanytól. Íme az összeállítások, amelyben '45 utáni politikusok szerepelnek. A válogatás alapja: Kikkel harcolna egy csapatban, és kik tartoznak az ellenfél csapatába?

Botyánszki György:
Az antikommunisták:
Bajcsy-Zsilinszky - Kéthly, Nagy Imre, Nagy Ferenc - Orbán, Kövér - Nagy Feró, Gyimóthy, Torgyán, Botyánszki, Csurka
A kommunisták: Révai - Piros, Bauer Gy., Gerő - Szakasits, Marosán - Rákosi, Horn, Kádár, Thürmer, Berecz J.

Botyánszki megjegyezte, hogy a kommunisták válogatottjában nincs jobboldal, így például három balhátvéddel játszanak. Egyébként ők nyernének három - nullára, Torgyán, Orbán és Kéthy góljaival.

Németh József: Németh nem hirdetett konkrét csapatot, de elmondta, hogy ő a Krausz Tamás és társai balszárny, a Thürmer féle csoportusulás, és a Kádár vezette csapatban játszana szívesen. Horn Gyula kispados, Nagy Imre még kispadra sem kerülne. Az ellenfélből csak két játékost nevezett meg: Torgyán Józsefet és Botyánszki Györgyöt.