Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A vezérigazgatóért tüntetnének a Budapest Airport szakszervezetei

2004.07.19. 20:58
Medgyessy Péter miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének, a gazdasági miniszternek, továbbá az ÁPV Rt. vezetőinek írt levélben polgári engedetlenséget és demonstrációt helyeznek kilátásba a Budapest Airport Rt. szakszervezetei és üzemi tanácsa a cég vezérigazgatója érdekében. Hárskuti János ellenjegyezte a Hit Gyülekezetének csarnokában tartott 17 millió forintos vállalati bulit. A társaság vezetője soron kívüli vizsgálatot kér a BA Rt. tulajdonosától, az államtól, és arra gyanakszik, hogy sikeres munkája miatt akarják lejáratni.
Soron kívüli vizsgálatot kért maga ellen a száz százalékban állami tulajdonban lévő Budapest Airport Rt. vezérigazgatója, miután kiderült, hogy a cég nemrég 17 millió forintért rendezett bulit mintegy háromszáz dolgozójának. A szerződést a vezérigazgató ellenjegyezte. Hárskuti János az Indexnek eljutatott levelében visszautasítja "az elmúlt napokban a sajtóban megjelent valótlan kijelentéseket".

"Vezérigazgatói megbízatásom során minden döntést és lépést megfontolva, a társaság érdekét szem előtt tartva hoztam, a döntéseimmel- avagy személyes és szakmai múltammal kapcsolatosan minden vizsgálatot nyugodt szívvel fogadok", írja Hárskuti.

Eredményesség, leépítés, buli

A társaság közleményében kitér arra is, hogy az elmúlt évhez képest 30 százalékkal megnövekedett a cég adózás előtti eredménye, és a BA Rt. az ország egyik legeredményesebb társasága. Ennek némileg ellentmond ugyanakkor, hogy a cég tíz százalékos leépítést hajt végre.

A társaság vezetőjének érdekében egyébként a BA Rt. üzemi tanácsa és szakszervezete közös levelet küldött Medgyessy Péter miniszterelnöknek, Draskovics Tibor pénzügyminiszternek, a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjének, Kiss Péternek és Csillag István gazdasági miniszternek és a tulajdonos ÁPV Rt. vezetőinek is. Ebben azt írják, hogy "ezek a támadások sajnos előre láthatóak voltak, hiszen a (...) vezérigazgató által bevezetett szigorú vezetés sérti bizonyos érdekcsoportok személyes érdekét. Ezek a személyek semmilyen eszköztől nem riadnak vissza és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a repülőtér vezetését és a vezérigazgatót lejárassák, és ezáltal a valós folyamatokat teljes mértékben valótlan színben tüntessék fel".

Akár demonstrálnak is főnökükért

"Szükség esetén a cég vezérigazgatója érdekében polgári engedetlenségi akciókat és a demonstrációt is vállaljuk", olvasható a kormánytagoknak írt levélben. "Ha a társaság jövője szempontjából fontos döntések meghozatala ismét elmarad, a bizonytalanság hosszú évekre visszaveti a Budapest Airport Rt. fejlődését" - írják a dolgozók.

Pető György, a cég volt kommunikációs vezetője, a múlt héten egy műsorban azt állította, hogy a vacsora megszervezéséhez két cég közül választották ki a Gundel Étterem ajánlatát, az egyik pályázót, egy soproni sportszervező céget Fórika Ibolya, a vállalat mostani kommunikációs igazgatója szervezte. A két vállalkozás közül egyértelműen a Gundel volt a jobb, a megbízhatóbb vállalkozás. Ezzel szemben mostani közleményében a cég azt írja, hogy a "dolgozói Fórum" lebonyolítására a BA Rt. nyilvános beszerzési pályázatot írt ki.

Az ügyben a cég felügyelő bizottsága is vizsgálatot folytat.