Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Vállalati buli fejenként 57 ezerért

2004.07.16. 12:02
Az ÁPV Rt. szerint a Budapest Airport Rt. felügyelőbnizottságának vizsgálata alapján tesz további lépéseket a cég 17 milliós vállalati bulija ügyében. A cég vezérigazgatója úgy rendelt el vizsgálatot az ügyben, hogy a vitatott 17 milliós szerződést ő engedélyezte és ő írta alá, a vizsgálatot végzők pedig a beosztottai, így nem várható el, hogy pártatlanul ítéljék meg főnökük tevékenységét. Hárskuti János vezérigazgatót Medgyessy Péter miniszterelnök és Draskovics Tibor pénzügyminiszter bizalmi emberének tartják, így forrásaink szerint aligha várható az ügyben az ő személyi felelősségre vonása.
Csütörtöki számában a Népszabadság tárta fel, hogy a tíz százalékos létszámleépítést végrehajtó Budapest Airport Rt. (BA) megmagyarázhatatlan módon a Hit Csarnokban tartotta vállalati buliját két hónappal ezelőtt. A kétezerháromszáz dolgozó közül csupán háromszázan vettek részt a rendezvényen, amely 17 millió forintba került a cégnek, így a vállalati buli személyenként ötvenhétezer forintot tett ki.

A Budapest Airport Rt. csütörtökön éles hangú közleményben tette felelőssé a cég Hit Csarnokban tartott vállalati bulijáért a volt kommunikációs igazgatóját, ugyanakkor az Index kérdéseire eddig nem válaszoltak. A cégnél azt mondták, a csütörtökön elrendelt vizsgálat lezárultáig nem kívánnak nyilatkozni az ügyben. Szerettük volna megtudakolni, ki ellen irányul a vezérigazgató által elrendelt vizsgálat, ha a 17 milliós számlát csak az ő engedélyével lehetett kifizetni, ráadásul információink szerint a Gundel Étteremmel kötött megállapodáson rajta szerepel Hárskuti János, a BA igazgatójának szignója is.

Pető György, a cég volt kommunikációs igazgatója az Este című tévéműsorban csütörtökön azt nyilatkozta, hogy kifejezetten a vezérigazgató kérésére tartották a rendezvényt a Hit Csarnokban, a Gundel is a cégvezetés külön kérésére választotta a rendezvény helyszínéül a Hit Csarnokot.

Pető György felidézte, hogy két cég közül választották ki a Gundel Étterem ajánlatát, az egyik pályázót, egy soproni sportszervező céget Fórika Ibolya, a vállalat mostani kommunikációs igazgatója szervezte. A két vállalkozás közül egyértelműen a Gundel volt a jobb, a megbízhatóbb vállalkozás. A Hit Csarnokot Hárskuti János vezérigazgató presszionálta arra hivatkozva, hogy ott négy évig sikeresen rendeztek programokat a Budapest Banknak, azaz ez egy kipróbált helyszín.

Fórika Ibolya nem vitatta a televíziós műsorban, hogy a kérdéses megállapodást a vezérigazgató ellenjegyezte, de arra hivatkozott, hogy Hárskuti az érintett szervezeti egység, azaz a beszerzési osztály és a kommunikációs igazgatóság javaslata alapján írta alá a megállapodást. Fórika Ibolya szerint a vezérigazgató ellenérzéseit fogalmazta meg a rendezvénnyel kapcsolatban, ennek némileg ellentmondani látszik az a tény, hogy éppen a vezérigazgató hagyta figyelmen kívül a cég üzemi tanácsának álláspontját, amely ellenezte a pazarló ünnepség megtartását.

Szerettük volna az ügyben kikérni a Pénzügyminisztérium álláspontját is, ám megkeresünkre mindössze aqnnyit közöltek, hogy a BA Rt. vizsgtálóbizottságot hozott létre az ügy tisztázására és ez az ő ügyük, nem pedig az ÁPV Rt.-t éss ezáltal a céget felügyelő Pénzügyminisztériumé.

Vállalati rendezvényei szervezését a Budapest Airport Rt. saját hatáskörben végzi, reagált megkeresésünkre az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatósága. "A vállalat Felügyelő Bizottsága belső vizsgálatot folytat, az ügy tisztázása ugyanis az FB kompetenciája" - tartalmazza a kommüinké. "Tájékoztatjuk, hogy a társasági törvény értelmében a Felügyelő Bizottság a tulajdonos által kinevezett független, pártatlan testület. A Felügyelő Bizottság vizsgálatának eredményéről az ÁPV Rt. is tájékozódni fog, és ennek függvényében dönt a további lépésekről" - zárul a privatizációs szervezet nyilatkozata. Korábban a BA Rt. közleménye ugyanakkor azt tartalmazta, hogy a vizsgálatot a cég belső ellenőrzése a felügyelő bizottsággal közösen végzi, így a vizsgálatban az ÁPV Rt. közlésével szemben részt vesznek Hárskuti János beosztottai.

Az, hogy az ügyben nem független szervezetek vizsgálódnak, forrásaink annak tudják be, hogy a vezérigazgató Medgyessy Péter miniszterelnök, illetve Draskoviocs Tibor pénzügyminiszter bizalmi emberének számít, azaz "érinthetetlen".

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft