Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Orbán új pártembereket akar Szegedre

2003.09.26. 12:51
Keményen bírálta a Fidesz szegedi prominenseinek teljesítményét Orbán Viktor Fidesz-elnök. A volt miniszterelnök legutóbbi mórahalmi látogatásán a párt rendbetételét várja a Nógrádi Zoltán, új Csongrád megyei vezetőtől. Bartha László, korábbi fideszes polgármester, akinek mentelmi jogának felfüggesztését a napokban támogatta a parlament mentelmi bizottsága, csütörtökön lemondott a Fidesz megyei közgyűlésbeli frakciójának vezetői posztjáról is.
Nem kívánt egyértelmű választ adni Bartha László, fideszes országgyűlési képviselő, Szeged korábbi polgármestere arra a kérdésre, hogy magára vette-e Orbán Viktor kritikáit. Bartha, aki szerint "Szegeden a színfalak mögött az elmúlt hónapokban több támadást kapott saját párttársaitól, mint baloldali politikusoktól", csupán annyit mondott: azóta vannak hatékonysági gondok a párt működésében, mióta ő távozott a városi Fidesz éléről.

Rossz hírbe keveredtek

A volt miniszterelnök legutóbbi csongrádi látogatásán egyértelműen a megye régi prominenseire utalt, amikor a kormánya idején Szegedre hozott 51 milliárdos befektetések ellenére bekövetkezett választási vereségről beszélt. Orbán az új megyei elnöktől, Nógrádi Zoltántól kérte, hogy tegyen rendet a pártban, amelynek népszerűségét több "rossz hírbe keveredett" politikus is rontja. A pártelnök azt is kérte Nógráditól, hogy Szegeden keressen új embereket, akik hitelesen képviselhetik a szervezet jobboldali értékrendjét.

Ne vetődjön árnyék

Ismeretes, hogy a választások leginkább Szegeden osztották meg a Fideszt. A személyi ellentétek és belső harcok nyílt vádaskodásokba torkolltak. Májusban feszült hangulatú ülésen Rákos Tibor, országgyűlési képviselő váltotta Barthát a városi szervezet elnökségében. Ezt megelőzően azonban a háttérben folyó harcoknak tulajdonították azt is, hogy nyilvánosságra került Bartha nyelvvizsgapótlék-ügye. Mint kiderült, a volt polgármester évekig vizsga nélkül vette fel az angol középfokúért járó jövedelem-kiegészítést. A parlamentnek hamarosan döntenie kell a nyelvpótlék és egy "áron alul" megvásárolt korábbi szolgálati autó ügye miatt Bartha mentelmi jogának felfüggesztéséről. A volt polgármester csütörtökön lemondott a megyei frakcióvezetésről is. Az Index kérdésére Bartha azzal indokolta a lépést, hogy ne vetődjön árnyék pártra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!