Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az ORTT posztumusz elmarasztalta a Sajtóklubot

2001.11.29. 16:38
Elmarasztalta az azóta már megszünt Sajtóklub című műsort az ORTT panaszbizottsága. Emlékezetes, hogy a Magyar ATV adásában Bayer Zsolt újságíró az ellenzéki - elsősorban szocialista - politikusokat "rohadt gyilkos gazembereknek", "mocsadék utolsó állatoknak" nevezett. A testület nem rótt ki bírságot, csak figyelmeztette a műsorszolgáltatót.
Az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságának eljáró tanácsa állampolgári bejelentés alapján megvizsgálta a Magyar ATV 2001. november 9-én sugárzott Sajtóklub című műsorában elhangzottakat - tartalmazza a médiahatóság csütörtöki közleménye. Az adásban Bayer Zsolt, a Duna TV alelnöke a Lovas István vezette műsorban éles szavakkal illetett ellenzéki politikusokat. Az újságíró a Sajtóklub adásában a szocialista politikusokat többek között "rohadt gyilkos gazembereknek", "mocsadék utolsó állatoknak" nevezte, és azt is hozzátette, hogy "nem megsértődni kell, hanem elmenni a jó büdös francba, és örülni, hogy nem lógnak egy lámpavason".

A Magyar ATV az elhangzott műsorszámot követően úgy döntött: amíg az ORTT panaszbizottsága nem foglalt állást, Bayer Zsolt nem szerepelhet a műsorban. " A szabad véleménynyilvánításnak van határa, ez a hang megengedhetetlen az ATV-n" - indokolta Bayer felfüggesztését korábban a társaság elnök-vezérigazgatója, Czikó Gábor.

A tévé igazgatója először Bayer "felfokozott idegállapotával", illetve egy műtét utóhatásával magyarázta a kijelentéseket, a Magyar Nemzet állandó publicistája azonban később megismételte a mondottakat. A Sajtóklub egyik szerkesztője és állandó szereplője, Lovas István Bayer felfüggesztése ellen úgy kívánt tiltakozni, hogy üresen akarta hagyni a következő adásban a székét. Ezt azonban a tévé vezetése megtiltotta, mire Lovas úgy döntött, hogy akkor nem lesz több műsor.

Apró dorgálás a megszűnt műsor utolsó adásáért

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa megállapította, hogy a hivatkozott műsorszámban elhangzott egyes véleménynyilvánítási formák túlléptek a társadalomban általánosan elfogadott erkölcsi és etikai normákon. Az eljáró tanács felhívja a műsorszolgáltató figyelmét, a jövőben ügyeljen arra, hogy a műsorban elhangzó véleményekben ne szerepeljenek ilyen kirívóan súlyos sértő szavak.