Oszkár
20 °C
29 °C

Drasztikusan emelkedhetnek a BKV árai

2003.10.03. 08:02
Soha nem látott mértékben nőhetnek a BKV tarifák 2004 január elsejétől - adta hírül az RTL Klub Híradója. A felnőtt bérletek ára harminc százalékkal nőhet, a nyugdíjas bérletek tarifája majdnem a jelenlegi kétszerese lehet, és ha a Pénzügyminisztérium is beváltja fenyegetését, akkor a diákbérlet is 90 százalékkal lesz drágább. A főváros szerint segítség nélkül márciusig húzza a BKV.
A főpolgármester szerint a drasztikus emelésre azért van szükség, hogy a BKV talpon maradjon. Demszky Gábor szerint akkor is lesz emelés, ha a BKV kap állami támogatást. A tarifaemelés mértékéről a végső szót a fővárosi közgyűlés mondja majd ki decemberben.

László Csaba pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy a BKV nem kap állami támogatás 2004-ben.

Magával ránthatja az önkormányzatot is

A Népszabadság beszámolója szerint állami segítség nélkül jövő márciusban csődbe mehet a BKV, és ez magával ránthatja a fővárosi önkormányzatot is.

A fővárosi közlekedési vállalat talpon maradásához szükség van a jövőre 8,5 milliárd forintos állami, normatív támogatás bevezetésére, hitelfelvételre, valamint harmincszázalékos tarifaemelésre. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a felnőttbérlet 6070 forintba, a diák- és tanulóbérlet pedig 2932 forintba kerülhet január elsejétől - közölte tegnapi, rendkívüli tájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester. A BKV számítása szerint a harminc százalékos tarifaemelés miatt a bliccelők száma tíz százalékkal nőni fog.

Nem lesz árkiegészítés?

A diákbérlet ára kilencven százalékkal emelkedhet, a Pénzügyminisztérium ugyanis befagyasztani tervezi a kedvezményes bérletek után nyújtandó árkiegészítést.

Demszky hangsúlyozta: a 2004-es állami költségvetés tervezete alapján a tömegközlekedés összeomlása fenyeget. Felszólította az MSZP-t és az SZDSZ-t, hogy vonják vissza az Orbán-kormány által bevezetett, a fővárost sújtó intézkedéseket.