Belvíz

2000.02.04. 18:57
324 ezer hektáron áll a belvíz, a folyók csütörtökön-pénteken tetőznek, de a Kárpátokban még nem indult meg a hóolvadás. A belügyminiszter szerint országosan mintegy 14.000 ingatlan, 16.000 lakója van veszélyben a belvíz miatt. A helyzet Békés, Csongrád és Fejér megyében a legsúlyosabb, eddig 1300 embert kellett kitelepíteni.

vizes A hét második felére 324 ezer hektárra nőtt a belvízzel borított terület Magyarországon. Nyolc belvízvédelmi szakaszon harmadfokú a készültség. A 178 szivattyútelep és 37 szállítható szivattyú eddig több mint 17 millió köbméter vizet emelt át, míg gravitációs úton csaknem 6 millió köbméter vizet sikerült elvezetni. A belvízvédelmi csatornákból a munkagépek 22 ezer köbméter iszapot távolítottak el a vízelvezető útvonalak biztosítása érdekében.

Pintér Sándor belügyminiszter, aki a héten több belvízsújtotta települést személyesen keresett fel, bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében a védekezésre és a kárelhárításra szánt pénzeket a minisztérium át fogja az önkormányzatoknak utalni. Az összeg felét a települések már megkapták. A még hátralévő pénz átutalását megelőzően szigorúan ellenőrzik, hogy valóban a kijelölt célra fordították-e az anyagi segítséget az önkormányzatok. A belügyminiszter szerint országosan mintegy 14.000 ingatlan, 16.000 lakója van veszélyben a belvíz miatt. Pintér kifogásolta, hogy sok településen nem születtek meg tavaly azok a helyi rendeletek, amelyek a védekezést szolgálnák. Különösen elgondolkodtatónak nevezte, hogy több mint 1100, tavaly károsodott, majd központi támogatásból felújított ingatlant ismét megrongált a belvíz.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 4 milliárd forintot különített el a belvízelvezető rendszer újjáépítésére - mondta Borókai Gábor kormányszóvivő. Ekkora éves ráfordítással 6-7 esztendő kell ahhoz, hogy a patakmedreket, vízelvezető árkokat rendbe hozzák, s megelőzzék az idei ár és belvízkatasztrófákhoz hasonló helyzeteket. A minisztériumban február végére elkészül az ehhez kapcsolódó, a vízgazdálkodási társulások közreműködését igénylő hosszú távú szakmai program. Előzetes becslés szerint a belvíz okozta kár idén elérheti az 1,7 milliárd forintot.

A védekezést, elvezetést nehezíti a folyók magas vízállása. Ezek mentén összesen 450 kilométer hosszon, 11 védvonalszakaszon tartanak fenn árvízvédelmi készültséget. A tetőzés legtöbb helyen csütörtökön volt, az észak-kelet magyarországi folyók nagy része már apad. A Dunán megszűnt a készültség, Budapestnél a tetőzés pénteken várható, a rakpart szintje alatt egy méterrel. A Tisza és a Túr csekély mértékben ugyan, de még ma is tovább árad. A vízügyi szakemberek azonban számottevő árhullám kialakulására számítanak, mivel a hóolvadás a Kárpátok hegyvidékén még nem indult meg.