Terhelő vallomás béranya-perben

2000.05.11. 17:42
Czeizel Endre ajánlotta az Egyesült Államokban élő Gáti Mariannak a béranyákat, címüket is az orvos-genetikus által vezetett családtervező központtól kapta meg Gáti Mariann Magyarországon élő édesanyja, aki ezt rendszeresen pénzzel viszonozta - mondta el a béranyaperben csütörtökön tanúként meghallgatott M. István a Fővárosi Bíróságon.

A vádlottak közül Czeizel Endre, a titkára és Rózsa Béláné tagadta a tanúvallomásban foglaltakat, s a szembesítések is eredménytelenek maradtak.

A védelem pedig a tanú szavahihetőségét kérdőjelezte meg azzal, hogy M. István Rózsa Béláné élettársa volt a vádbeli cselekmények idején, ám kapcsolatuk az eljárás megindulásakor megszakadt, s így ebben a helyzetben nem várható tőle objektív tanúvallomás.

Czeizel Endrét, tudományos titkárát, Merhala Zoltánt, valamint Rózsa Bélánét, továbbá több örökbeadó szülőt emberkereskedelemmel foglalkozó szervezet keretében bűnsegédként elkövetett családi állás megváltoztatásának bűntettével vádolja a Fővárosi Főügyészség. A büntető törvénykönyv alapján ezért öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Gáti Mariann ellen az amerikai hatóságok folytatnak vizsgálatot.

A vádirat szerint Gáti Mariann amerikai ügyvédek és szociális munkások bevonásával létrehozott egy szervezetet, amely magyar szülők gyermekeinek anyagi ellenszolgáltatásért történő jogellenes külföldi örökbefogadását bonyolította le.

Az orvos-genetikus által vezetett XIV. kerületi családtervezési központot, a genetikai tanácsadás mellett, terhesség-megszakítás és örökbefogadás ügyében is többen felkeresték. Czeizel Endre 1992-ben Budapesten ismerkedett meg Gáti Mariannal. Megállapodásuk alapján Czeizel a hozzá látogatóknak, anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, felvetette a külföldi, elsősorban amerikai állampolgárok részére történő örökbeadást - áll a vádiratban.

Ha a kismamák elfogadták Czeizel Endre javaslatát, a továbbiakban a Gáti Mariannal folyamatos kapcsolatot tartó Merhala Zoltán és Rózsa Béláné foglalkozott velük. A titkár Czeizel Endre utasítására elkészítette a szükséges orvosi vizsgálatokat, s ezekről részletesen beszámolt a genetikusnak, Rózsa Béláné pedig a kismamák úti okmányainak beszerzésében, repülőútjuk megszervezésében segített - tartalmazza a vádirat.

A korábban Budapesten, az FBI munkatársai által is kihallgatott M. István a csütörtöki tárgyaláson elmondta, hogy Rózsa Bélánétól úgy tudja: Gáti Mariann rendszeresen küldött pénzt édesanyjának, aki pedig többször is felvette a kapcsolatot Czeizel Endrével, asszisztensének pedig alkalmanként 500 dollárt adott át.

M. István, vallomása szerint, fültanúja volt olyan telefonbeszélgetéseknek, amelyekben Gáti Mariann azt üvöltözte: "még egyet, még egyet", édesanyja viszont azt kiabálta: "hagyjuk abba, hagyjuk abba, ebből baj lesz", mire Gáti Mariann Czeizel Endre nevét említette, s hozzáfűzte, hogy az orvos-genetikus ajánlotta fel a külföldi örökbefogadások lehetőségét.

A tárgyaláson ugyanakkor Czeizel Endre és Merhala Zoltán azt állította, hogy a tanúvallomás nem felel meg a valóságnak, pénzmozgás nem volt az említett személyek között. Az orvos-genetikus szerint ő csak az eljárás megindulása után találkozott személyesen Rózsa Bélánéval.

Arra a bírói kérdésre, miként lehet az, hogy M. István előadása több ponton egybevág más tanúvallomásokkal, Rózsa Béláné azt válaszolta: részben igaz, amit volt élettársa elmondott, de hogy mely részében, azt nem tudja megmondani.

Gáti Marianna édesanyja azt is hozzáfűzte, hogy M. István, az eljárás megindulásakor megszakította vele a kapcsolatot, és amikor később találkoztak az utcán, azt mondta: "ráhúzza a vizes lepedőt".

A tárgyalás május 16-án folytatódik.

Forrás: MTI