Judit
3 °C
7 °C

A Fidesz átvette Orbán beszédíróit

2002.07.09. 12:24
A Fidesz pártelnöke Orbán Viktor választási vereséget követő háttérbe vonulása után lényegében átvette a korábban a kancellárián működő miniszterelnöki beszédíróstábot. Pokorni Zoltán, majd minden valószínűség szerint Áder János beszédeiben is tetten érhetőek lesznek azok a stiláris elemek, amelyek Orbán megszólalásait jellemezték. Medgyessy Péter miniszterelnök beszédeit jelenleg három helyen is írják.
Ha nem is dakota közmondások, de karakteres stílusjegyekkel tűzdelt beszédek biztosan várhatóak Áder Jánostól is, amennyiben ő lesz a Fidesz elnöke.

A dakotáktól a kocsonyáig

Az Index információi szerint ugyanis a pártelnök - lemondásáig Pokorni Zoltán - a választási vereség után a háttérbe húzódó Orbán Viktortól lényegében átvette a korábbi miniszterelnöki beszédíróstábot. Úgy tudjuk, hogy a távozó pártelnök "hús nélküli kocsonyás" beszédét már ez a csoport fogalmazta. A beszéd- és szöveg-előkészítő főosztály a kancellárián működött a főosztály-vezetői rangban tevékenykedő Doncsev András vezetésével. Információnk szerint az aforizma- és idézetgyűjteményekkel bőven felszerelkezett csapatnak korában Orbán ötletei alapján kellett kidolgoznia a kormányfői szereplések szövegterveit.

A volt miniszterelnök azonban a három-négy nap alatt elkészített nagy beszédeket gyakran átírta, saját ízlése szerint kiegészítette. A főosztály az Orbán-kormány idején egyébként nem csupán a szövegek elkészítéséért felelt. A Miniszterelnöki Hivatal részeként a kormányfő vidéki útjainak előkészítését is végezte, különösen, miután a millenniumi zászlóavatásokon országszerte elmondott Orbán-beszédek szinte szóról-szóra megegyeztek. A miniszterelnöki sajtóosztállyal kibővített stábnak azonban ki kellett puhatolnia azokat az adatokat, támogatásokat, helyi specialitásokat, amelyekre a miniszterelnök hivatkozhatott.

Stíluspillérek

Medgyessy Péter beszédeiből egyelőre nem világlott ki határozott stílusirány. Talán azért sem, mert a kormányfői kommunikáció több pilléren nyugszik. A háttércsapat része kormányszóvivői iroda és a miniszterelnöki kabinetiroda; külföldi utazás esetén azonban még a külügyi tárca is illetékes egy-egy program előkészítésében.

A kormányzati kommunikáció központja alapvetően a kormányszóvivői iroda. Vezetője, Gál J. Zoltán egy évvel ezelőtt cserélte fel a Népszava főszerkesztő-helyettesi posztját az MSZP kampányszóvivőségére. A Medgyessy-kabinet megalakulásakor ő foglalta el Borókai Gábor helyét. Helyettese az a Keszthelyi András, aki korábban Demszky Gábor budapesti főpolgármester sajtófőnöke volt, majd Pető Ivánnak az SZDSZ elnöki posztjáról való 1997-es lemondása után Kuncze Gábor kabinetirodájának vezetője lett az 1998-as választásokig. Kettejük munkáját a háttérből Braun Róbert segíti. Ő Pető Iván kabinetirodájának vezetőjeként Keszthelyi András elődje volt a Szabad Demokraták Szövetségénél. Főnöke lemondása után azonban távozott helyéről. Később az Index.hu Rt. egyik tulajdonosa és vezetője volt, de az év elején elköszönt a cégtől.

Gál J. Zoltán, Keszthelyi András és Braun Róbert a kommunikációs stratégia kidolgozása, valamint a napi operatív ügyek intézése mellett beszédeket is írnak, bár erre a kormányfő kabinetirodájában egy külön főosztály van. Ez a tartalom-előkészítő és szövegíró csapat írja meg Medgyessy Péter hazai beszédeit a megkapott háttéranyagok alapján. A munkatársak politológusi és bölcsészvégzettséggel rendelkeznek. Hetente általában három-négy beszédet írnak. Közöttük és a kormányszóvivői iroda között Braun Róbert egyfajta koordinátori szerepet is ellát. Mint ahogyan koordinátori feladatot végez Mező Gizella is, aki - a kormányszóvivő alá rendelve - elsősorban a miniszterelnök sajtóprogramjainak technikai szervezését irányítja. A kormányfő külföldi útjai kommunikációs szempontból már a külügyi tanácsadó illetékességébe tartoznak. Ő készíti elő nyilvános szerepléseit, és általában ő írja a határon túl elmondott beszédeit is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?