Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mécs: kilenc érintettet talált az NBH

2002.08.01. 21:20
A rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül kilencen szerepelnek a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában - jelentette ki Mécs Imre. A múltfeltáró bizottság fideszes tagja ugyanakkor sérelmezi, hogy a sajtó hamarabb értesült a Nemzetbiztonsági Hivatalban talált iratokról, mint maga a bizottság, amely kikérte azokat.
A rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül kilencen szerepelnek a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában, az erről szóló jelentés csütörtökön érkezett meg az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottsághoz - jelentette ki Mécs Imre, a testület szabad demokrata elnöke, aki a számadaton túl további részletet nem közölt az MTI-vel.

A Fidesz kivonulna?

"A Fidesz megfontolandónak tartja, hogy a továbbiakban képviselői részt vegyenek-e egy olyan testület munkájában, amely egyre nyilvánvalóbb manipulációs célzattal próbálja meg elterelni a figyelmet a miniszterelnök állambiztonsági múltjáról" - véli Kovács Zoltán, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság fideszes tagja. A múltfeltáró bizottságnak egyébként mindössze két fideszes tagja van, Répássy Róbert és Kovács Zoltán.

Az ellenzéki honatya felháborítónak tartja, és választ vár Mécs Imrétől arra, miként történhetett meg az, hogy miközben a bizottság tagjai továbbra sem juthatnak hozzá az általuk kért jelentésekhez, a sajtóban kétes hitelű kiszivárogtatások látnak napvilágot a bekért anyagok tartalmára vonatkozóan.

Mécs sem ismeri a neveket

Mécs Imre Kovács Zoltán kijelentéseire reagálva leszögezte: eddig kizárólag a Történeti Hivatal jelentésében szereplő érintettek számát hozta nyilvánosságra, más adatokat - például neveket - maga sem ismer. "Úgy vélem, azokat az információkat, amelyeket nyilvánosságra hoztam, a közvéleménynek ismernie kell. Ezek az adatok segítik a tisztánlátást és a további munka előkészítését" - mondta Mécs Imre. Azzal kapcsolatban, hogy Kovács Zoltán megfontolandónak nevezte a fideszes politikusok további részvételét az állambiztonsági múltat feltáró bizottság munkájában, Mécs Imre közölte: nem lát semmilyen indokot arra, hogy bármely frakció kivonja magát a vizsgálatból.

A múltfeltáró bizottság legközelebb hétfőn ül össze, Mécs Imre ezzel kapcsolatban közölte: a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Információs Hivatal jelentései még nem érkeztek meg a bizottsághoz. Azt még nem tudni, hogy az SZDSZ javaslatára létrejött múltfeltáró bizottság az állami szervezetektől kapott információkat nyilvánosságra hozhatja-e. Mécs Imre ez ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult.

A legtöbb beszervezett az Orbán-kormányban volt?

Mint ismeretes, kedden az RTL Klub Híradója még arról tudósított, hogy a Mécs Imre bizottsági elnök felkérésére végzett vizsgálatban a Nemzetbiztonsági Hivatal hét olyan korábbi kormánytagról talált információkat, akik a rendszerváltás előtt kapcsolatban voltak a titkosszolgálatokkal.

Ugyanakkor az Index információi szerint az 1990 utáni kormányok hét minisztere mellett több alsóbb szintű vezetőt is érinthet a múltfeltáró vizsgálat. A Nemzetbiztonsági Hivatal adatai szerint az Antall- és a Horn-kabinetben alig volt egykori titkos tiszt, az Orbán-kormány miniszterei közül azonban öt is érintett volt. Az MTI híre szerint a katonai elhárításnál is dolgozott egykori kormánytag.