Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Mécs: kilenc érintettet talált az NBH

2002.08.01. 21:20
A rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül kilencen szerepelnek a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában - jelentette ki Mécs Imre. A múltfeltáró bizottság fideszes tagja ugyanakkor sérelmezi, hogy a sajtó hamarabb értesült a Nemzetbiztonsági Hivatalban talált iratokról, mint maga a bizottság, amely kikérte azokat.
A rendszerváltozás óta hivatalba lépett kormányok tagjai közül kilencen szerepelnek a Nemzetbiztonsági Hivatal nyilvántartásában, az erről szóló jelentés csütörtökön érkezett meg az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottsághoz - jelentette ki Mécs Imre, a testület szabad demokrata elnöke, aki a számadaton túl további részletet nem közölt az MTI-vel.

A Fidesz kivonulna?

"A Fidesz megfontolandónak tartja, hogy a továbbiakban képviselői részt vegyenek-e egy olyan testület munkájában, amely egyre nyilvánvalóbb manipulációs célzattal próbálja meg elterelni a figyelmet a miniszterelnök állambiztonsági múltjáról" - véli Kovács Zoltán, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság fideszes tagja. A múltfeltáró bizottságnak egyébként mindössze két fideszes tagja van, Répássy Róbert és Kovács Zoltán.

Az ellenzéki honatya felháborítónak tartja, és választ vár Mécs Imrétől arra, miként történhetett meg az, hogy miközben a bizottság tagjai továbbra sem juthatnak hozzá az általuk kért jelentésekhez, a sajtóban kétes hitelű kiszivárogtatások látnak napvilágot a bekért anyagok tartalmára vonatkozóan.

Mécs sem ismeri a neveket

Mécs Imre Kovács Zoltán kijelentéseire reagálva leszögezte: eddig kizárólag a Történeti Hivatal jelentésében szereplő érintettek számát hozta nyilvánosságra, más adatokat - például neveket - maga sem ismer. "Úgy vélem, azokat az információkat, amelyeket nyilvánosságra hoztam, a közvéleménynek ismernie kell. Ezek az adatok segítik a tisztánlátást és a további munka előkészítését" - mondta Mécs Imre. Azzal kapcsolatban, hogy Kovács Zoltán megfontolandónak nevezte a fideszes politikusok további részvételét az állambiztonsági múltat feltáró bizottság munkájában, Mécs Imre közölte: nem lát semmilyen indokot arra, hogy bármely frakció kivonja magát a vizsgálatból.

A múltfeltáró bizottság legközelebb hétfőn ül össze, Mécs Imre ezzel kapcsolatban közölte: a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az Információs Hivatal jelentései még nem érkeztek meg a bizottsághoz. Azt még nem tudni, hogy az SZDSZ javaslatára létrejött múltfeltáró bizottság az állami szervezetektől kapott információkat nyilvánosságra hozhatja-e. Mécs Imre ez ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult.

A legtöbb beszervezett az Orbán-kormányban volt?

Mint ismeretes, kedden az RTL Klub Híradója még arról tudósított, hogy a Mécs Imre bizottsági elnök felkérésére végzett vizsgálatban a Nemzetbiztonsági Hivatal hét olyan korábbi kormánytagról talált információkat, akik a rendszerváltás előtt kapcsolatban voltak a titkosszolgálatokkal.

Ugyanakkor az Index információi szerint az 1990 utáni kormányok hét minisztere mellett több alsóbb szintű vezetőt is érinthet a múltfeltáró vizsgálat. A Nemzetbiztonsági Hivatal adatai szerint az Antall- és a Horn-kabinetben alig volt egykori titkos tiszt, az Orbán-kormány miniszterei közül azonban öt is érintett volt. Az MTI híre szerint a katonai elhárításnál is dolgozott egykori kormánytag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!