Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Több titkosszolgálati tiszt volt az Orbán-kormányban?

2002.07.30. 20:36
A Mécs Imre bizottsági elnök felkérésére végzett vizsgálatban a Nemzetbiztonsági Hivatal hét olyan korábbi kormánytagról talált információkat, akik a rendszerváltás előtt kapcsolatban voltak a titkosszolgálatokkal - értesült az RTL Klub Híradója. Az NBH adatai szerint a legtöbb érintett az Orbán-kormányban volt.
Mécs Imre, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság elnöke kérésére a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) július közepén állította össze azt a 193 névből álló listát, amely az Antall-, a Horn-, az Orbán- és a Medgyessy-kormány tagjainak nevét tartalmazza. A bizottsági elnök a névsort elküldte a Belügyminisztériumnak, a Történeti Hivatalnak, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszternek és a Honvédelmi Minisztériumnak, és 15 napos határidővel bekérte az abban szereplőkről fellelhető információkat.

A múltfeltáró bizottság
Az SZDSZ július 9-én kezdeményezte annak a bizottságnak a felállítását, amely a rendszerváltozás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati, politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgálja. A testület megbízatása szeptember 30-ig tart. A bizottság elnöke Mécs Imre (SZDSZ), alelnöke Demeter Ervin. A testület tagjai: Dávid Gyula (MSZP), Simon Gábor (MSZP), Tóth Károly (MSZP), Kovács Zoltán (Fidesz), Répássy Róbert (Fidesz) és Csáky András(MDF).

Az Orbán-kormányban volt a legtöbb érintett?

A bizottság többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kormányok tagjai között volt-e olyan személy, aki az 1945 január elseje és 1990 február 11-e közötti időszakban az akkori állambiztonsági szolgálatoknál hivatásos nyílt, vagy szigorúan titkos állományú tisztként szolgálatot teljesített, vagy szerepelt a fedett hálózatok nyilvántartásában, illetve jelentést adott.

Az RTL Klub Híradójának információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintett személyről talált információkat, és a legtöbb érintett az Orbán-kormány tagjai között volt. Az Indexnek egyelőre nem sikerült elérnie Mécs Imrét, hogy reagáljon a kereskedelmi televízió hírére.

Nem tudni, nyilvánosságra kerülhetnek-e a nevek

Azt még nem tudni, hogy az SZDSZ javaslatára létrejött múltfeltáró bizottság az állami szervezetektől kapott információkat nyilvánosságra hozhatja-e. Mécs Imre ez ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult. A testület várhatóan augusztus ötödikén folytatja munkáját, ekkorra már beérkezhetnek a bizottsághoz a szükséges dokumentumok.

A Mécs-bizottság a múlt héten levelet küldött a rendszerváltás óta kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek, amelyben tájékoztatták őket arról, hogy az Országgyűlés döntése alapján vizsgálják múltjukat, valamint arról a lehetőségről, hogy ezügyben személyesen felkereshetik Mécs Imrét.