Aliz
6 °C
14 °C

Több titkosszolgálati tiszt volt az Orbán-kormányban?

2002.07.30. 20:36
A Mécs Imre bizottsági elnök felkérésére végzett vizsgálatban a Nemzetbiztonsági Hivatal hét olyan korábbi kormánytagról talált információkat, akik a rendszerváltás előtt kapcsolatban voltak a titkosszolgálatokkal - értesült az RTL Klub Híradója. Az NBH adatai szerint a legtöbb érintett az Orbán-kormányban volt.
Mécs Imre, az állambiztonsági múltat vizsgáló bizottság elnöke kérésére a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) július közepén állította össze azt a 193 névből álló listát, amely az Antall-, a Horn-, az Orbán- és a Medgyessy-kormány tagjainak nevét tartalmazza. A bizottsági elnök a névsort elküldte a Belügyminisztériumnak, a Történeti Hivatalnak, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszternek és a Honvédelmi Minisztériumnak, és 15 napos határidővel bekérte az abban szereplőkről fellelhető információkat.

A múltfeltáró bizottság
Az SZDSZ július 9-én kezdeményezte annak a bizottságnak a felállítását, amely a rendszerváltozás utáni első, szabadon választott magyar Országgyűlés megalakulását követően kormányzati, politikai szerepet betöltő személyeknek az előző politikai rendszer állambiztonsági tevékenységében való részvételének tényeit és körülményeit vizsgálja. A testület megbízatása szeptember 30-ig tart. A bizottság elnöke Mécs Imre (SZDSZ), alelnöke Demeter Ervin. A testület tagjai: Dávid Gyula (MSZP), Simon Gábor (MSZP), Tóth Károly (MSZP), Kovács Zoltán (Fidesz), Répássy Róbert (Fidesz) és Csáky András(MDF).

Az Orbán-kormányban volt a legtöbb érintett?

A bizottság többek között arra a kérdésre keresi a választ, hogy a kormányok tagjai között volt-e olyan személy, aki az 1945 január elseje és 1990 február 11-e közötti időszakban az akkori állambiztonsági szolgálatoknál hivatásos nyílt, vagy szigorúan titkos állományú tisztként szolgálatot teljesített, vagy szerepelt a fedett hálózatok nyilvántartásában, illetve jelentést adott.

Az RTL Klub Híradójának információi szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal hét érintett személyről talált információkat, és a legtöbb érintett az Orbán-kormány tagjai között volt. Az Indexnek egyelőre nem sikerült elérnie Mécs Imrét, hogy reagáljon a kereskedelmi televízió hírére.

Nem tudni, nyilvánosságra kerülhetnek-e a nevek

Azt még nem tudni, hogy az SZDSZ javaslatára létrejött múltfeltáró bizottság az állami szervezetektől kapott információkat nyilvánosságra hozhatja-e. Mécs Imre ez ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult. A testület várhatóan augusztus ötödikén folytatja munkáját, ekkorra már beérkezhetnek a bizottsághoz a szükséges dokumentumok.

A Mécs-bizottság a múlt héten levelet küldött a rendszerváltás óta kormányzati politikai szerepet betöltő személyeknek, amelyben tájékoztatták őket arról, hogy az Országgyűlés döntése alapján vizsgálják múltjukat, valamint arról a lehetőségről, hogy ezügyben személyesen felkereshetik Mécs Imrét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?