Medgyessy Irakról: csak a legvégső esetben kell erőt alkalmazni

2003.03.19. 12:58
Magyar harcoló alakulatok nem mennek Irakba - hangoztatta Medgyessy Péter miniszterelnök az iraki válság kapcsán tett beszámolójában. A kormányfő közölte: még reménykedik a békés megoldásban. Medgyessy szerint a 2000 gázmaszk miatt kerülhettünk a háborút támogatók 30-as listájára.
Rendkívüli érdeklődés kísérte Medgyessy Péter iraki válság kapcsán tett beszámolóját a külügyi bizottság előtt. A testület már többször is - legutóbb tegnap - tett kísérletet rá, hogy meghallgassa a miniszterelnököt a konfliktusról.

Medgyessy nyugtat

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnökének felvezetőjére, amelyben kijelentette, "az ország feszült helyzetben van", Medgyessy a következőket válaszolta: a kormányt az ország és a polgárok biztonsága vezeti, vélemányük szerint csak a legvégső esetben kell erőt alkalmazni, továbbá ő és a kabinet is a békés megoldás híve, Magyarország nem keveredik háborús konfliktusba, és az eddigieken túl nem veszünk részt semmilyen katonai akcióban.

Medgyessy megítélése szerint Irak legalább három, a háborúhoz elegendő ENSZ BT határozatot szegett meg. Irakot le kell szerelni - mondta, amihez egységes nemzetközi nyomásra van szükség.

Egység, dialógus, levél

Az "egység" szó későbbi mondandójában is kiemelt helyen szerepelt. Medgyessy azon óhajának adott hangott, hogy ne kelljen a transzatlanti kapcsolatok és az EU között választani. A "nyolcak levele" is az egység érdekében született - mondta.

A külügyi bizottság megtudhatott részleteket Medgyessy Jacques Chirac francia elnökkel folytatott megbeszéléseiről is, például azt hogy Franciaország továbbra is támogatja Magyarország csatlakozását, s a levél nem befolyásolja a kapcsolatunkat, mert csak a "perspektivikus kérdések fontosak".

A Fidesz szerint a kormány békepártiként tetszeleg
A Fidesz elnöksége szerdán közleményt jelentett meg. A Fidesz leszögezte: "elvárja a kormánytól, hogy adjon magyarázatot az iraki háborúval kapcsolatos ellentmondásos nyilatkozatokra. A Medgyessy-kormány pár órával az iraki háború kitörése előtt még békepárti szerepben tetszeleg a közvélemény előtt. Ugyanakkor Colin Powell, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere Magyarországot egy sajtónyilatkozatban a nemzetközi felhatalmazás nélküli háborút nyíltan támogató országok közé sorolta." A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy a Medgyessy-kormány a Magyar Köztársaság Országgyűlésének megkerülésével kötelezte el magát a háború mellett, ám az Irak elleni, nemzetközi felhatalmazás nélküli fegyveres akció nyílt támogatásáról hivatalosan nem adott olyan tájékoztatást. A Fidesz álláspontja, hogy a katonai akció megindítására nincs nemzetközi felhatalmazás, és a Medgyessy-kormány a felelőtlen politizálással Magyarországot a háború támogatói közé sodorta.
Medgyessy a szerdai állapotok szerint úgy foglalta össze Magyarország helyzetét, hogy segítjük a terrorizmus elleni fellépést, ezért engedtük át a légteret a harci gépeknek, és járultunk hozzá az irakiak taszári kiképzéséhez. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy még az ellenkezésben sziklaszilárd Németország és Belgium sem akarja felszámolni a szövetségi rendszert, s ezért például német személyzet dolgozik az AWACS gépeken, s Belgium is engedélyezte harci gépek áthaladását légterén. Mindezek ellenére magyar katonai alakulatok nem mennek Irakba - hangsúlyozta Medgyessy, aki még bízik a békés megoldásban.

Medgyessy Péter szerint nincs félreértés abban, hogy Magyarország "rendkívül szigorú szóbeli jegyzéket" adott át az USA-nak, annak ellenére, hogy február 20-án nem történt légtérsértés. Az USA támadást támogató 30 ország közé a miniszterelnök szerint azért került be Magyarország, mert átengedtük a légterünket, Taszáron irakiakat képeznek ki, és mert 2000 gázálarcot adunk Törökország védelméhez.

Feltétel nélkül háborúba, de hol van a magyar érdek?

Az MDF bizottsági tagja, Kelemen András szerint "kétségben az egység", ami azt jelenti, hogy a transzatlanti és az EU-s megosztottságért Magyarország is felelős. Eörsi Mátyás szabad demokrata alelnök bírálta Franciaországot, és Orbán Viktort magatartásuk miatt, szerinte "fel kell vennie a kormánynak a kesztyűt" és a közvéleményt meg kellene győznie - háborút támogató - álláspontjáról. Németh Zsolt szerint Magyarország nemzetközi megítélése nem túl kedvező, az ország ugyanis "a felhatalmazás nélküli feltétlen háború híve". Németh a magyar érdeket hiányolja a háború támogatásában. A fideszes politikus úgy gondolja, hogy az ENSZ ellenőreinek az álláspontját kellene a kormánynak osztania. Gógl Árpád fideszes politikus szerint az ország és lakosai is célponttá váltak.

Az MSZP frakció teljes mértékben támogatja a kormány iraki politikáját - jelentette ki Hárs Gábor szocialista politikus.  • Hírek
  • Személyi kölcsön