Drágulhat a budapesti tömegközlekedés

2000.05.22. 14:38
Augusztus elsejétől 5,4 százalékkal drágulhat a budapesti tömegközlekedés, ha erre a Pénzügyminisztérium is rábólint. A BKV szerint a tarifaemelést az teszi szükségessé, hogy folyamatosan emelkedik a gázolaj ára.
200 forinttal kerülne többe
Elfogadta a BKV 5,4 százalékos tarifaemelési javaslatát a főpolgármesteri kabinet ma délelőtti ülésén - tájékoztatta az Index-et Karácsony Ildikó, a városháza sajtóirodájának munkatársa.

A testület előtt Szirmay Tamás, a vállalat vezérigazgató-helyettese azzal magyarázta a terveket, hogy az elmúlt öt hónap során folyamatosan drágult a gázolaj ára, amit kénytelenek az utasokra hárítani. Ellenkező esetben ugyanis tovább nőne a közlekedési vállalat hiánya. A 23,7 milliárdosra tervezett idei bevétel 400 millióval nőne - tudtuk meg Keltai Istvántól, a cég munkatársától. A tervek szerint a bérlet ára az eddigi 3600 forintról 3800-ra emelkedne, tanulóknak és nyugdíjasoknak 1165 helyett 1235 forintot kellene fizetnie egyhavi utazásért, míg a BKV-jegy ára 95-ről 100 forintra nőne.

Kérdéses azonban, hogy a Pénzügyminisztérium jóváhagyja-e a BKV-s terveket, hiszen tavaly év végén a kormány inflációs várakozásai miatt csupán hat százalékos áremelést hagyott jóvá egész évre. A tárca addig nem kívánja kommentálni az árdrágítás tervét, amíg arról hivatalosan értesítést nem kap - közölte a PM sajtósa.