Mátyás
-6 °C
1 °C

Milliárdos állami támogatások a közlekedési vállalatoknak

2003.07.23. 17:28
Mintegy 8-10 milliárd forintos normatív állami támogatásra számíthat jövőre a BKV, ha a kormány elfogadja augusztus elején az erről szóló jogszabálytervezetet - értesült az Info Rádió. A tavaszra ígért javaslat szerint az összesen 11-14 milliárd forintos keret 70 százalékát a BKV, 30 százalékát pedig öt vidéki nagyváros kapná.
Az Info Rádió információi szerint elkészült a tömegközlekedés normatív támogatásáról szóló jogszabálytervezet, amely szerint a BKV jövőre 8-10 milliárd forintos támogatáshoz jut, további 3-4 milliárd forinton pedig öt nagyváros, Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs és Győr tömegközlekedési vállalatai osztoznak.

Demszky nagyobb összeget vár

A javaslatot várhatóan augusztus 6-án tárgyalja a kormány, és dönt arról, hogy a kisebb vagy a nagyobb összegű keretet támogatja. Az Info Rádiónak nyilatkozó Demszky Gábor főpolgármester abban reménykedik, hogy a 11 milliárd forintnál nagyobb összegről dönt a kormány.

A támogatás mindenképpen csökkenti a BKV jövő évre tervezett 15 milliárd forintos veszteségét, de még ezután is jelentős marad a hiány. Sőt a veszteség ismét emelkedhet, ha a közlekedési díjak jövőre a jelenlegi 12 százalékról a tervezett 23 százalékra növekednek. Az áfaváltozás terheit azonban a BKV többlet tarifaemeléssel is ellensúlyozhatja.