Soron kívül kártalanítják a busztragédia áldozatait

2000.07.25. 21:32
Soron kívüli kártérítésre számíthatnak a hétfő délutáni buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve a tragédia sérültjei - tudta meg az Index a BKV, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségének illetékeseitől. Az áldozatok hozzátartozói és a sérültek számíthatnak a közlekedési vállalat minden utasának járó biztosítására. A balesetet okozó jármű kötelező felelősségbiztosítása alapján emellett a biztosító minden felmerülő kárt megtérít, beleértve akár az árvaellátást, vagy maradandó károsodás esetén az életjáradékot is.
Menetrend szerinti autóbusz és egy mikrobusz ütközött össze hétfőn kora délután a főváros XVII. kerületében a Pesti út és az 507. utca kereszteződésénél, a baleset során hárman életüket vesztették. Lackovics János, a BKV forgalombiztonsági osztályvezetője az Indexnek elmondta: a közlekedési vállalat utasbiztosítása alapján az elhunytak hozzátartozói fejenként kétszázezer forintos kártérítést kapnak. A sérültek legfeljebb hatszázezer forintra tarthatnak igényt, attól függően, milyen sérüléseket szenvedtek. A kártérítést akkor folyósítják, ha a sérült maradandó károsodást szenvedett. További kártérítésre számíthatnak az utasok a vétkes jármű felelősségbiztosítása alapján - tette hozzá a szakember. Megtudtuk azt is: kisebb sérülések esetén 350 forintos napidíjat folyósítanak legfeljebb harminc napig, de ez az összeg a duplájára emelkedik, ha a sérült kórházi kezelésre szorul.

Tájékoztatása szerint egy 1958-as kormányrendelet kötelezi a közlekedési vállalatokat utasbiztosítás megkötésére. Ez tulajdonképpen egy láthatatlan biztosítás, amelynek az a feltétele, hogy érvényes jeggyel, vagy bérlettel rendelkezzék az utas. Természetesen az ingyenes utazásra jogosultaknak is jár a kártérítés baleset esetén - ismertette az utasbiztosítás részleteit Lackovics János. A vonatkozó szabályozás szerint a balesetet szenvedett utasnak kellene jelentkeznie a kártérítésért, a BKV azonban a mostani esetben mindenkivel felveszi a kapcsolatot és biztosítóján keresztül soron kívül kártalanítja az érintetteket.

A vétkes jármű felelősségbiztosítása alapján minden felmerült kárt rendeznie kell a biztosítónak - nyilatkozta az Index kérdésére Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára. Ebbe a mindenre kiterjedő kártalanításba a temetési költség éppúgy beletartozik, mint adott esetben nem vagyoni kár folyósítása. A biztosító kártalanítása ki kell terjedjen ezenkívül az esetleg árván maradt gyermekek ellátására - hangsúlyozta Trunkó Barnabás. Minden haláleset kapcsán egy egyösszegű, az egymillió forintot megközelítő összeget is kifizetnek a hozzátartozóknak - tette hozzá.